National

Pretul oualor la producatori a scazut cu 18 procente

Publicat: 02 apr. 2012
1

Pretul oualor la producatori a scazut, in medie, cu 18 procente fata de finele lunii februarie 2012, iar dupa Pasti se asteapta o noua diminuare cu alte 10-15 procente, estimeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). „Desi producatorii au redus preturile la oua pâna la 0,43-0,45 lei pe bucata fara TVA, de la 0,50 – 0,55 lei, la finele lunii februarie, o parte din comercianti nu au redus din adaos. Pâna in Pasti nu estimam alte modificari, dar in mod sigur dupa se va mai vedea o diminuare cu 10-15 procente, datorita cresterii ofertei provenite din gospodariile taranesti”, a declarat presedintele UCPR, Ilie Van.

Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României consuma lunar circa 100 de milioane de oua, dar in perioada Pastelui cererea creste cu circa 50%. „In lunile de iarna, oferta de oua din fermele avicole este de 120 de milioane de oua, iar in perioada premergatoare sarbatorii pascale va creste pâna la 150 de milioane de oua. Pe lânga oferta industriala de oua, in aceasta perioada apare si cea din gospodariile taranesti, care ia in jur de 30% din piata, deoarece potentialii cumparatori urbani se aprovizioneaza pe diferite canale din oferta taraneasca. In perioada de vara, fermele industriale produc in jur de 80-90 de milioane de oua”, a explicat Van.
Marile lanturi de magazine mentin in aceasta perioada preturi destul de ridicate la oua, de la 0,7 pâna la 1,3 lei pe bucata, tinând cont de cresterea consumului datorita Pastelui.

Piata romaneasca a inregistrat un deficit de 30 de milioane de oua in lunile ianuarie si februarie 2012, comparativ cu perioada similara a anului trecut, respectiv 12% din necesar, acesta provenind aproape integral din reducerea importurilor.
Scaderea importurilor de oua a fost determinata de obligativitatea schimbarii custilor la nivel european, care a dus la inchiderea unor ferme in tarile care nu au reusit modernizarea lor.
Adauga un comentariu