Local

Pretul materialelor de constructii a ajuns la un minim istoric

Publicat: 16 oct. 2012
1

@ O schimbare majora din cauza cresterii monedei euro s-a simtit si la firmele de constructii iesene @  Reprezentantii acestora sustin ca pretul materialelor de constructii nu va fi mai scazut de atat

Unul dintre domeniile afectate din cauza cresterii monedei euro este cel al constructiilor. Astfel, reprezentantii firmelor de constructii au fost nevoiti sa reduca pretul pentru constructia unui metru patrat a unei locuinte, acesta fiind in prezent de aproximativ 400 de euro.  „Cererile pentru constructii nu au crescut, cel putin la noi in firma si nici nu aveau cum sa creasca atata timp cat euro creste. La majoritatea materialelor de constructie, fiind din import, pretul acestora este in crestere si se conformeaza cu moneda euro. Preturile la motorina, la energie, cresc, doar salariile scad si ceea ce se speculeaza despre profiturile mari sunt doar vorbe”, a spus Gabriel Surdu, administrator TerraMold Protect.
Singura veste buna pentru ieseni este ca pretul la metru patrat construit nu va creste. „Mai mult de atat nu o scada, pentru ca a scazut chiar cu 10 la suta si a ajuns la un minim istoric la pretul pe metru patrat de constructii. La formarea acestuia contribuie si pretul energiei electrice, a gazului folosit la uscarea lemnului, a benzinei si implicit costurile transportului”, a spus Cornel Branza, administrator TedConstruct. Pretul mediu pentru constructia unui metru patrat a unei locuinte, incepand cu partea de suprastructura, pana la acoperis si finisaj, este de 399 de euro. Finisajul insa reprezinta intre 50 si 60 la suta din valoarea structurii. Reprezentantii firmelor de constructii sustin ca aceasta perioada este cea mai potrivita pentru construirea unei locuinte. „Cu 40.000 de euro poti sa iti faci o casa de 100 de metri patrati, aici fiind exclus pretul terenului unde se construieste. Materialele de constructii pe care le cumpara in momentul de fata clientii sunt la un pret mediu, chiar daca au un buget mai scazut. Prefera sa dea mai multi bani, pentru ca locuintele sa fie mai sigure si sa tina mai mult timp”, a mai spus Cornel Branza.

Bancile nu ii mai imprumuta pe ieseni

Reprezentantii firmelor de constructii sustin ca iesenii nu mai pot sa se imprumute de la banci din cauza salariilor mici si a pretului mare pe care il are moneda euro. „Sursa expansiunii constructiilor a fost si banca, insa bancile nu mai imprumuta salariatii si in final aceste actiuni vor duce la lipsa comenzilor in sectorul constructiilor. Numarul celor care imprumuta din banci a scazut din cauza diminuarii salariilor si micsorarea locurilor de munca care vor duce astfel la scaderea numarului de constructii. Din acest motiv, clientii se gandesc de doua ori inainte sa investeasca in locuinte si astfel numarul cererilor pentru lucrarile in constructii stagneaza. S-au facut si inca se fac multe imprumuturi in euro si faptul ca bancile sunt nevoite sa se alinieze la media dobanzilor celorlalte state europene este justificat”, a mai spus Gabriel Surdu.
Adauga un comentariu