Local

Pretul gigacaloriei fabricate la Iasi ar putea fi atacat in instanta

Publicat: 12 iun. 2016
1

Reprezentantii asociatiilor de proprietari din Iasi au anuntat ca vor actiona in instanta institutiile care sunt implicate in sistemul de termoficare al orasului, dupa ce conducerea RADET a dat in judecata ANRE pentru a reface preturile in acest sector. Asociatia Grupul Asociatiilor de Proprietari Iasi s-a alaturat acestui demers, pentru practicarea unor tarife corecte si in cazul consumatorilor de la Iasi, iar daca instanta va admite aceste actiuni, pretul final platit de catre consumator ar fi mai mic. Specialistii sustin ca mecanismul de determinare a preturilor la energia termica si electrica în cogenerare, stabilit de ANRE, încalca cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea pretului energiei termice si a bonusului prevazut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerarii de înalta eficienta, asa cum se intampla si in cazul CET Iasi.

Citeste si: SCANDALOS! A fost dezvaluit cel mai mare secret al Veolia la Iasi! Cum a facut profituri uriase

„Asupra tarifului la producator, am prezentat in repetate randuri, greselile produse de lipsa de experienta a specialistilor din ANRE, soldata cu emiterea unor reglementari gresite, care au culminat prin nerespectarea deciziei Comisiei Europene 74 din 2004, decizie care trimite la analiza comparata a tarifelor cogenerarii cu tarifele energiilor produse in instalatii separate. Aceasta greseala s-a perpetuat pana azi, erorile generate de incompetenta ANRE au condus la colapsul a circa o treime din capacitatile de incalzire centralizata urbana si la dezastrul bugetar al celor ramase. Centrala de perete casnica produce gigacaloria la circa 180 lei, din care circa 150 lei este costul combustibilului. Populatia Iasului plateste 268 lei pe gigacalorie, in conditiile in care este supusa unui proces de jefuire”, a explicat Tudor Popescu, expert termoenergetician si fost director al Agentiei de Eficienta si Reglementare în Energie (AMERE).

Practic, in factura emisa catre clientii Veolia Energie Iasi nu sunt specificate concret partile din care sunt formate costurile, insa din calculele matematice reiese ca sunt impuse 120 kg carbune in plus la facturi pentru fiecare gigacalorie in parte.
Comentarii
Adauga un comentariu