National

Premierul Poloniei: Dependenta Germaniei de gazul rusesc ameninta suveranitatea Europei

Publicat: 10 mart. 2014
1

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, luni, ca dependenta Germaniei de gazul rusesc constituie o amenintare pentru suveranitatea Europei, relateaza AFP.

Dependenta Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevarat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru”, a declarat Tusk.

„Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului si securitatii Uniunii Europene”, a declarat premierul polonez aflat in vizita la o baza militara in nordul Poloniei.

Citeste si Vicepresedintele polonez al Parlamentului European, retinut dupa ce a strigat „Heil Hitler”

El s-a pronuntat pentru „o anumita revizuire a politicii energetice” a UE.

„Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind ca actualele conceptii despre politica privind clima si gazele risca sa constituie o amenintare pentru securitatea si suveranitatea Europei intregi”, a insistat el.

„Voi formula fara echivoc opiniile noastre pe tema amenintarilor legate de dependenta de gazul si banii rusesti. Aceasta, bineinteles, nu priveste decat Germania, dar Germania constituie un exemplu puternic al acestui fenomen in ultimii ani”, a subliniat Tusk.

Citeste si Proteste de amploare la Varsovia: „Am devenit sclavi in propria noastra tara!”

El a anuntat ca va discuta cu Merkel despre „cum ar putea rectifica germanii unele decizii economice, pentru a evita o paralizie a Europei in momentul in care aceasta trebuie sa reactioneze rapid si sa adopte o pozitie clara”.

Gigantul public rus Gazprom a amenintat vineri Ucraina cu intreruperea exporturilor de gaze din cauza unei sume de 1,89 de miliarde de dolari neplatite, asa cum a fost cazul in 2009, cand taierile au perturbat aprovizionarea tarilor europene.

Expunerea diferitelor tari la gazul rusesc ramane foarte contrastanta.

Citeste si SUA trimite in Polonia 12 avione de lupta F-16 si 300 de militari

Gazul rusesc reprezinta, in tarile din Vestul Europei (Belgia, Olanda, Spaniam, Franta, Marea Britanie, Italia), intre zero si un sfert din consumul lor total, potrivit unei note a Morgan Stanley.

Alte tari sunt mai dependente (Germania, Austria, Polonia), unele chiar foarte sau integral dependente (Finlanda, tarile baltice).
Comentarii
  • Lasati,domnule Tusk,Germania nu are nevoie de nimc, o are pe Merkel!Or sa se inteleaga ei,poate isi vor aminti ca au fost amandoi colegi de Komsomol,chiar daca unul la Moskova si celalalt la Berlin(DDR). Asta este situatia,pentru ca bogatiile Terrei nu sunt impartite egal.Unii au prea mult,altii mai deloc.Si, astfel intervin negocierile; pentruca si unii si ceilalti au acelesi nevoi: unii au nevoie de gaze(in cazul de fata),ceilalti de bani.

Adauga un comentariu