Actualitate

Premierul Ciolos ne lasa cu gropi in asfalt. Iasul, taiat de pe lista fondurilor la drumuri

Publicat: 07 dec. 2015
1

@ Situatie scandaloasa la Iasi @ Noul Guvern nu a mai prins in buget si sumele necesare pentru reabilitarea drumurilor din judet @ Astfel, aproape intreaga retea de drumuri judetene si comunale risca sa ramana plina de gropi
 
Nimeni nu se astepta sa se ajunga la o asemenea situatie. Noul Guvern tehnocrat, condus de Dacian Ciolos, a tratat judetul Iasi la „si altele”, sumele alocate in teritoriu fiind extrem de mici. Printre cele mai afectate judete se afla si Iasul, care va primi fonduri in bataie de joc pentru intretinerea drumurilor judetene si cele comunale. Cu toate ca, pana anul trecut, Iasul a beneficiat cat de cat de sume de bani ce puteau acoperi necesitatile pe acest sector, de aceasta data lucrurile par ca s-au schimbat radical. Si nu oricum, Iasul a pierdut teren in fata unor judete ca Botosani si Suceava, mai mici atat ca numar de locuitori, cat si ca lungime a retelelor de drumuri. Fara nicio exlicatie si fara sa arate care au fost criteriile in baza carora s-au dat acesti bani, Guvernul a decis sa taie din sume. Conform formei de buget, in cursul anului urmator, la Iasi ar urma sa ajunga 8,7 milioane de lei pentru cheltuielile legate de drumurile judetene si cele comunale. Asta in conditiile in care, anul trecut, Iasul a beneficiat de 11,3 milioane lei la acest capitol. In plus, in perioada 2010-2015, fondurile venite de la stat au fost substantial mai ridicate la sectorul de drumuri. Si asta nu e tot. In Regiunea de Nord-Est sunt unele judete cu o retea mult mai mica de drumuri judetene, dar care anul acesta beneficiaza de sume mult mai mari. De exemplu, Botosaniul are o retea de 600 de kilometri de drumuri judetene si va beneficia de 10 milioane lei. Vaslui are o retea de circa 900 kilometri si va beneficia anul viitor de 9,9 milioane lei. Si Bacau va beneficia de 9,1 milioane lei pentru drumurile judetene si cele comunale. Iasul are o retea de 1.014 kilometri de drumuri judetene si va incasa mult mai putin. La alocarea banilor s-au luat in calcul criterii precum numarul de locuitori, traficul, starea drumurilor si evaluarea economica a unor proiecte. La toate aceste capitole, Iasul este peste judetele vecine. Acest lucru nu a fost luat insa in calcul de actualul Guvern.
 
Ce pierdem?
 
In anul 2011, in vremea fostei conduceri a CJ, la Iasi au ajuns 18 milioane lei pentru drumurile judetene si cele comunale. Atunci, 7 milioane s-au intors la bugetul de stat, pentru ca nu au mai fost cheltuite. Din 2012 si pana acum, suma primita a fost constanta, circa 11 milioane lei anual. Guvernul Ciolos este primul care a decis sa scada aceasta suma. Sefii judetului aveau posibilitatea pana acum sa-si faca un plan de bataie legat de cheltuirea banilor. De exemplu, in 2013, cu cele 11 milioane lei, plus alte 4 de la Consiliul Judetean, drumarii au reusit sa acopere plombele si sa aloce 6 milioane lei pentru deszapezire. In decursul anului trecut s-au alocat bani pentru mai multe covoare asfaltice in intreg judetul, fonduri care acum par a se risipi odata cu decizia Guvernului de a taia robinetul. Aceste detalii i-au nemultumit pe reprezentantii judetului. De altfel, sefii de la Drumurile Judetene s-au aratat surprinsi de reactia Executivului si spera ca lucrurile sa se indrepte ulterior, pentru ca lucrarile de reabilitare si intretinere a retelei de drumuri sa nu fie blocate. „Nu stiu care sunt criteriile care au stat la baza acestei impartiri de fonduri din taxa pe valoare adaugata. Speranta mea este aceea de a merge pe aceleasi surse ce au fost si in alti ani, pentru a acoperi nevoile pe care le avem. Necesarul nostru oricum este mai mare si speram ca si Consiliul Judetean sa vina in asteptarea Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor, pentru ca sa intregeasca sumele minim necesare dezvoltarii proiectelor”, a mentionat Daniel Minciuna, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi.
Adauga un comentariu