Magazin

Premiera medicala care ar putea readuce zambetul pe fata multor bolnavi

Publicat: 10 mart. 2013
1

Trei sferturi din craniul unui pacient din SUA au fost inlocuite cu o replica realizata dintr-un material biocompatibil, cu ajutorul unei imprimante 3D, in cadrul unei interventii chirurgicale in premiera, relateaza Los Angeles Times.

Dupa ce medicii au scanat craniul pacientului, specialistii de la compania americana Oxford Performance Materials (OPM) au folosit imaginile pentru a crea modelul tridimensional al partii ce trebuia inlocuita. Ulterior, o imprimanta 3D a printat piesa respectiva, strat cu strat, dintr-un material numit poli-eter-ceton-cetona (PEKK).

“Credm ca tehnologia noastra este cu adevarat inovatoare si ca va avea un mare impact in domeniul ortopediei”, a aratat presedintele OPM Scott DeFelice.

Compania americana a primit avizul Agentiei pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration /FDA) din SUA pentru a putea utiliza aceasta tehnologie in cadrul interventiilor chirurgicale.

Specialistii OPM estimeaza ca aproximativ 500 de persoane ar putea beneficia de un implant care sa inlocuiasca portiunile de craniu in fiecare luna.

In plus, metoda ar putea fi utilizata in viitor si in cazul operatiilor la pacienti ale caror oase au fost afectate sau distruse din cauza unor boli sau traumatisme.
Adauga un comentariu