Local

Premiera medicala

Publicat: 06 apr. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:21715;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Implantul unei proteze expandabile esofagiene a salvat viata unui barbat care nu mai putea inghiti •Proteza, dintr-un metal special, este prima implantata in tara noastra, in clinica unde a fost realizat si prima astfel de interventie dar cu proteza din material plastic

La Clinica a II-a Medicala (Gastroenterologie) a Spitalului „Sf. Spiridon” a avut loc, in urma cu doua zile, o premiera medicala nationala. Prof. Carol Stanciu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, a realizat, pentru prima data in Romania, implantare a unei proteze esofagiene expandabile din metal. Primul roman care a beneficiat de o astfel de proteza, dar din material plastic, a fost din Botosani si a fost operat in aceeasi clinica, in 1983. De atunci, la Spitalul „Sf.Spiridon” s-au operat sute de bolnavi care aveau nevoie de aceasta proteza. In lume, protezele metalice sunt cunoscute doar de 3-5 ani, iar materialul din care sint confectionate este special, avand proprietatea de a se dilata la diametrul programat.
Beneficiarul protezei, este Petru Moraru (55 ani, din satul Moara Ciornei, Tibana) ce suferea de stenoza esofagiana (n.r. – esofagul se ingustase atat de mult incat nu mai putea inghiti nimic), implantul fiind absolut necesar pentru salvarea vietii. „Petru Moraru a fost primul pacient din tara care a beneficiat de acest aparat, iar operatia a fost o reusita si un pas inainte pentru noi. Am beneficiat de ajutorul unei firme din SUA, care ne-a furnizat aparatul, in valoare de 2.000 de dolari”, a precizat prof. Carol Stanciu.

Cristian DONOSE
Adauga un comentariu