National

PREMIERA in Romania: O gravida a fost operata de CANCER de col uterin

Publicat: 03 feb. 2015
1
Conf. univ. dr. Petre Bratila a realizat marti, pentru prima data in Romania, o interventie de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in timpul sarcinii la o pacienta de 29 de ani.  Interventia a fost una dificila atat din punctul de vedere al anesteziei, cat si al procedurii in sine, deoarece pe masa de operatie nu s-a aflat doar un pacient, ci doi.
Potrivit medicului Petre Bratila, prin operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin se ofera femeilor sansa nu numai de a conserva functia reproductiva, dar si de a pastra o sarcina in evolutie, care poate fi dusa cu succes la termen.
„Desi relativ rar, un astfel de caz cum este cel al Dianei, in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu o forma invaziva de cancer de col uterin, reprezinta o situatie extrem de complexa si provocatoare atat pentru ginecolog, cat si pentru mama. Insa este foarte important pentru o astfel de pacienta sa nu ia decizia de a intrerupe sarcina, doar pentru ca nu ar exista vreun tratament”, a explicat Petre Bratila. Adauga un comentariu