Magazin

Premiera in lumea medicala. O suedeza a devenit prima femeie din lume care a nascut un copil dupa un transplant de uter

Publicat: 02 oct. 2015
1
Primul copil nascut dintr-un uter transplantat este un baiat, a venit pe lume luna trecuta, prematur, insa sanatos, relateaza The Guardian.
Anuntul a fost facut de echipa de medici de la un spital universitar din Goteborg, Suedia iar reusita insemna un succes revolutionar in lumea medicala. Numele mamei nu a fost facut public, insa se stie ca femeia in varsta de 36 de ani a faut parte dintr-o echipa de 9 femei care au primit in 2013 transplanturi de uter in cadrul unui program inovator, derulat de o echipa de medici din Suedia.
Nasterea s-a facut prin cezariana iar copilul cantarea 1,7 kg. Desi bebelusul s-a nascut cu o luna mai devreme din cauza unor complicatii, transplantul a decurs fara probleme majore iar femeia, nascuta fara uter, dar cu ovare intacte, din cauza unei afectiuni congenitale, a ramas insarcinata cu ajutorul fertilizarii in vitro.
Asta inseamna ca medicii au folosit ovulele ei, care au fost introduse, dupa fertilizarea in vitro, in uterul transplantat. Femeia a primit uterul de la o prietena in varsta de 61 de ani, sustine The Guardian.
Aceasta reusita medicala ofera sperante pentru 200.000 de femei din Europa care ar avea nevoie de un astfel de transplant. Majoritatea dintre ele sufera de sindromul MRKH (Mayer Rokitansky Kuster Hauser) ce presupune absenta congenitala a vaginului.
In prezent alte 6 femei care au primit utere noi sunt insarcinate in diverse stadii. Din echipa de medici care au condus acest proiect fac parte: Andreas G Tzakis, Pernilla Dahm-Kähler, Mats Brannstrom, Michael Olausson si Liza Johannesson.
Primul uter transplantat a avut loc in Arabia Saudita in 2000, insa organismnul femeii a respins organul dupa cateva luni iar acesta a fost indepartat. Si medicii turci au reusit in 2011 un transplant de uter, insa pacienta, Derya Sert, ramasa insarcinata dupa procedura, a pierdut sarcina.Adauga un comentariu