Actualitate

Premiera absoluta la Iasi

Publicat: 12 nov. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:17341;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Primele transplanturi renale •Trei tineri, intre 23 si 27 de ani, au primit cate un rinichi de la mamele lor •Primul transplant, efectuat ieri dimineata, a fost incununat de succes, rinichiul reluandu-si functia inca de pe masa de operatie •La inchiderea editiei inca nu fusese finalizata a doua interventie •In aceasta dimineata va avea loc al treilea transplant

La acest sfarsit de saptamana, Spitalul „C.I. Parhon” a fost gazda a trei interventii chirurgicale realizate in premiera la Iasi. Este vorba de transplanturi renale, primul dintre ele fiind incununat de succes, rinichiul reluandu-si functia imediat, chiar de pe masa de operatie.
Ieri dimineata, in jurul orei 8.00, Ana Maria Ciobanu (27 de ani), din Negresti – Vaslui, a intrat in sala de operatie, unde, dupa aproape doua ore de pregatiri, a fost operata, urmand sa primeasca rinichiul donat de mama sa. Operatia a fost finalizata in jurul orei 14.30. Echipa de medici a transmis prin intermediul dr. Adrian Covic, seful Centrului de Dializa, ca interventia a fost incununata de succes. „Rinichiul si-a reluat functia imediat, inca de pe masa de operatie. Starea pacientului este stabila. In aceasta dupa-amiaza (nr – vineri) va avea loc a doua interventie si sambata dimineata a treia”. Al doilea pacient operat vineri a fost Sorin Munteanu (27 de ani), din Birnesti – Neamt, pana la inchiderea editiei interventia fiind in curs de derulare, motiv pentru care nu va putem oferi amanunte despre rezultate. In cursul acestei dimineti va fi realizat si al treilea transplant, Simona Luca (23 de ani), din Birlad, urmand sa primeasca un rinichi de la mama sa. Interventiile au fost efectuate de echipe complexe conduse de prof. dr. Costica Novac, directorul Spitalului „Parhon”, dr. Grigore Tinica, din cadrul Centrului de Cardiologie Iasi, si prof. dr. Sinescu, de la Spitalul „Fundeni”. Anestezia a fost asigurata de o echipa supervizata de prof. Tulbure, de la Spitalul „Fundeni” si dr. Victor Diaconescu, de la Centrul de Cardiologie Iasi. Transplanturile, in premiera la Iasi, au putut fi realizate datorita logisticii (bloc operator si terapie intensiva ultramoderne) din dotarea aceluiasi centru puse la dispozitia echipei de chirurgi.
De precizat faptul ca acesta este doar un inceput de drum. In masura posibilitatilor, mai concret dupa obtinerea unui microscop cu contrast de faza, care costa aproximativ 10.000 de dolari, transplantul renal la Iasi va putea deveni o interventie obisnuita. Acest aparat de mare precizie este foarte necesar pentru a se putea efectua examene medicale complete persoanelor care au nevoie de un rinichi, bazele de date astfel obtinute fiind cele care faciliteaza „potrivirea” din punct de vedere a compatibilitatii unui donator cu un posibil primitor. De remarcat ca intreaga aparatura necesara, care a costat 100.000 de dolari, este deja achizitionata, banii fiind alocati de catre Ministerul Sanatatii. Vom reveni cu amanunte despre interventii si evolutia postoperatorie a pacientilor.

Cristian DONOSE
Adauga un comentariu