Actualitate

Prefectul este manipulat de primar

Publicat: 19 ian. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:9303;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Primarul si-a alocat cartier rezidential in Galata •Prefectul s-a declarat in necunostinta de cauza

Intr-o declaratie a sa, prefectul a dat asigurari ca „toate actele administrative sunt verificate cu atentie. Pentru ca cele mai multe acte administrative provin de la Primaria Iasi si Consiliul Judetean Iasi, acestea sunt verificate foarte atent”. In ultimul timp, s-a intamplat ca unele documente emise de Primaria Iasi sa nu mai fie in atentia reprezentantului Guvernului, desemnat cu respectarea legalitatii in teritoriu. In acest context, primarul municipiului Iasi si-a permis sa-si aranjeze, abuzand de functia sa, si proprietatea din Galata.

Cu sprijinul tacit al consilierilor, seful executivului local si-a „tras” cartier rezidential in Galata. Astfel, toate investitiile necesare pentru ca Galata – acolo unde este amplasata proprietatea lui Simirad – sa fie ridicata de la statutul de zona a III-a la cea de cartier rezidential vor fi facute din banii publici. Desi toate hotararile CL sunt transmise prefecturii, pentru a se verifica legalitatea, prefectul s-a declarat in necunostinta de cauza. In opinia sa, „in zonarea orasului, in documentatia de specialitate nu exista termenul de rezidential”. Or, asta inseamna ca hotararea cu pricina CLM, in care termenul de „cartier rezidential” apare explicit, este ilegala.

Anul trecut, in sedinta consiliului local din luna noiembrie, consilierii municipali au aprobat, fara a cere explicatii executivului sau specialistilor primariei, „tema Planului Urbanistic Zonal Galata de Sus – cartier rezidential”.

Serviciul de arhitectura si urbanism al primariei a considerat „necesar” sa „rezolve” intocmirea unui PUZ pentru intreaga zona cuprinsa intre soseaua Iasi-Voinesti, Valea Adinca si strada Valeni. In referatul de specialitate, intocmit de acelasi serviciu public, se precizeaza ca „apar cereri pentru constructii intr-o zona al carui caracter urbanistic n-a fost inca constituit.

Planul Urbanistic General stabileste pentru aceasta zona constituirea unui cartier rezidential – locuinte individuale sau colective cu regim mic de inaltime”.

Interesul manifestat de arhitectii primariei de a executa acest PUZ s-a marit, coincidenta, dupa ce seful municipalitatii a cumparat o proprietate tocmai in zona Galata si chiar pe strada Valeni.

Reamintim ca primarul municipiului Iasi a cumparat, anul trecut, un teren in suprafata de 1.175,2 metri patrati in zona Galata, pe strada Valeni nr. 3. La acea vreme, primarul declara ca are in intentie construirea unei cabane.

In momentul achizitionarii terenului, zona nu dispunea de utilitatile corespunzatoare: drum asfaltat, retea de canalizare, de distributie a apei, a agentului termic. Odata realizat PUZ, la comanda primului gospodar al urbei, cartierul rezidential va beneficia de o infrastructura care se va realiza din banii publici.
Adauga un comentariu