Local

Prapad in tot judetul dupa furtuna. Pagubele sunt uriase

Publicat: 10 iul. 2015
1

@ Zeci de locuinte afectate, culturi agricole distruse in totalitate si localitati intregi lasate pe intuneric @ Furtuna care s-a abatut asupra Iasului a provocat un dezastru de neimaginat in intreg judetul @ Autoritatile judetene spera sa obtina o compensatie din partea Guvernului pentru a putea acoperi toate pagubele provocate de vijelie

Furtuna din urma cu doua zile care s-a abatut asupra judetului Iasi a facut ca pagubele sa fie uriase. Autoritatile judetene nu s-au asteptat la asa ceva, iar situatia a scapat de sub control. Drumurile au fost calamitate, vegetatia distrusa, culturile compromise, iar zeci de locuinte au fost afectate total sau partial. Nu doar locuitorii municipiului Iasi au avut de suferit, ci si locuitorii din mai multe zone ale judetului. In mai multe zone a cazut curentul electric, iar in mai multe orase s-au inregistrat pagube semnificative la locuinte. In zone precum Pascani, Targu Frumos sau Podu Iloaiei au fost smulse acoperisurile de la case, iar in comunele Erbiceni sau Dumesti reteaua electrica a fost cea mai afectata, echipele E.ON Moldova avand serioase probleme in a remedia situatia.

„Am initiat inventarierea urgenta a pagubelor. Avem temeiul legal pentru a initia comisia de evaluare cu scopul de a vedea necesarul de finantare de la Guvern. Sunt foarte multe culturi agricole compromise in judet si am cerut o sinteza de la Directia Agricola in acest sens. In cel mai scurt timp vom avea un inventar complet al pagubelor din intreg judetul. Avem pagube care sunt in curs de evaluare, cea mai mare problema fiind realimentarea cu energie electrica”, a spus prefectul Dan Carlan. Una din cele mai afectate zone a fost comuna Rediu. Aici, nu doar culturile agricole au fost compromise de grindina, ci si institutiile de interes public au fost partial distruse. O scoala din localitate a ramas fara acoperis, unitate care, culmea, a fost reabilitata cu fonduri europene. Conform autoritatilor locale, pagubele sunt uriase.

„Noi am anuntat situatiile de urgenta sa vina si sa evalueze pagubele. Sper ca vor lua masurile care se impun cat de curand. Avem scoala de la Rediu facuta prin fonduri europene care a ramas fara acoperis. E o scoala cu 8 clase unde invata peste 200 de copii. Deocamdata a venit o comisie de evaluare la fata locului ce a luat masuri. Pagubele au fost uriase, culturile agricole fiind compromise in proportie de suta la suta. Suntem intr-o situatie delicata”, a spus Vasile Haidau, primarul comunei Rediu.

Dezastru in agricultura

In urma furtunii de joi care s-a abatut asupra Iasului o parte dintre comerciantii din pietele din oras au inregistrat pierderi serioase. Daca o parte dintre ei s-au ales cu recolta de porumb distrusa, altii au gasit serele serios avariate. Dupa cum spun micii producatori, situatia in care se afla acum rasadurile lor nu este deloc una favorabila. O buna parte din plante sunt rupte sau culcate la pamant, iar taranii spun ca nu prea mai sunt sanse ca macar o parte din culturile lor sa fie salvate.

„Eram la piata cand a inceput furtuna. Mi-am pus mainile in cap cand am vazut ce s-a ales de gradina mea. Porumbul era aproape tot culcat la pamant, insa de obicei isi revine in cateva zile. Problema este ca rasadurile au fost rupte. Rosiile sunt distruse, la fel si ardeii. Foarte putine rasaduri au ramas in picioare”, sustine Elena, vanzatoare in piata din Cartierul „Alexandru cel Bun”. Furtuna de joi a pus pe jar pe majoritatea producatorilor, majoritatea spun ca o parte din legume se vor scumpi in perioada urmatoare. In general legumele care se vor scumpi sunt rosiile si ardeii, dar ei spun ca este posibil ca verdeturile sa aiba preturi mai mari.

” O buna parte din legume au fost afectate. In urma furtunii cred ca preturile vor creste. Eu am o mica sera acasa unde am rosii, dar mai bine de jumatate a fost distrusa. Va dati seama ce a putut face vantul dintr-o constructie de lemn imbracata in folie de plastic. De zilele urmatoare vom vedea ce se intampla cu rasadurile. Este posibil ca o parte din ele sa isi revina, dar sunt putine sanse”, sustine Eugen, comerciant. Oamenii din spatele tarabelor spun ca nu doar legumele au fost distruse, ei sustin ca este posibil ca si recolta de fructe sa fie compromisa. In majoritatea satelor din Iasi vantul a rupt copacii si a pus la pamant fructele. Cu toate acestea toti spera sa nu se mai abata astfel de furtuni asupra judetului, iar culturile sa nu fie mai afectate ca acum.
Comentarii
  • Domnilor cand situatia Meteorologica este scapata de sub control chematil imediat pe atot puternicul Dr. Costel Borhot din Deleni si salveaza natiunea. El este Dumnezeu pe pamint omul care se bate cu Natura in fata lui Dumnezeu.

  • Dar poate sa ne spuna dom’ Carlan cati bani a inghitit Centru antigrindina de la Dancu si ce beneficiu are aceasta zona de pe urma lui?

Adauga un comentariu