Eveniment-Social

Povestea unuia dintre cei mai mari savanti ai lumii nascut la Iasi! Astazi este ziua lui – FOTO

Publicat: 03 ian. 2016

@ Începutul anului 2016 ne readuce în prim planul rememorarii una dintre cele mai de seama personalitati stiintifice ale lumii @ Este vorba de Petru Poni, de numele caruia se leaga deosebite activitati de pionierat în domeniul chimiei, fiind considerat fara tagada întemeitorul acestei scoli de mare însemnatate în activitatea stiintifica româneasca

Începutul anului 2016 ne readuce în prim planul rememorarii una dintre cele mai de seama personalitati stiintifice ale lumii. Pentru a-i sublinia cu majuscule meritele prodigioasei sale cariere stiintifice si politice, se cuvine mai întai sa ne oprim asupra biografiei sale. Petru Poni s-a nascut la 4 ianuarie 1841, într-o familie de razesi din satul Sacaresti, apartinator comunei Cucuteni, judetul Iasi.

Citeste si: Dezvaluirea zguduitoare a unui iesean celebru. A fost surprins cu lacrimi in ochi – GALERIE FOTO, VIDEO

Citeste si: Povestea femeii din spatele unui mare om de stiinta iesean – FOTO, VIDEO

„La o vârsta frageda, dovedind chemare spre învatatura, urmeaza cursurile primare la scoala din Târgu Frumos, batând pe jos zilnic drumul celor câtiva kilometri buni pâna la scoala. Dupa absolvirea scolii primare îsi continua, în perioada 1852-1859, cursurile secundare si liceale la Gimnaziul Central din Iasi, actualul Colegiu National. Sa notam ca toata aceasta perioda ieseana s-a caracterizat printr-o accentuata framântare sociala si politica pentru revigorarea idealului maret al Revolutiei de la 1848, acela de Unire a Principatelor Române, realizata la 5 si 24 ianuarie 1859 si care avea sa vibreze cu intensitate si în constiinta adolescentului Petru Poni. Urmare a unor rezultate stralucite la învatatura, pentru continuitate i se acorda o binemeritata bursa de studii la Paris, mai întâi la College de France si apoi la vestita Universitate Sorbona, unde, contrar înclinatiei sale spre Stiintele umaniste, de Drept si Filologie, se îndreapta cu intensitate spre cunoasterea Chimiei fizice si a mineralogiei, domeniu în care avea sa i se aprecieze nivelul înalt al pregatirii si specializarii si în care avea sa exceleze, ulterior, începând din 1865, odata cu revenirea sa în tara, la Iasi”, il descrie inginerul Mihai Caba.

Citeste si: Moment aniversar, dedicat savantului Stefan Procopiu, organizat la Iasi

Citeste si: EXCLUSIV! Jurnalul secret al unui faimos profesor de la Universitatea Cuza! Detaliile sunt incredibile – GALERIE FOTO

Un mare om al stiintei universale

Aici va preda ca profesor la actualul Colegiu National si, din anul 1866 si la fostul Liceul Militar, dovedind remarcabile calitati de „dascal chimist”, ale caror „ecouri”  aveau sa ajunga si la prima universitate moderna ieseana si româneasca, înfiintata la 26 octombrie 1860, din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „Astfel, în 1878, Poni avea sa devina seful Catedrei de Chimie a Universitatii din Iasi, unde, în calitate de profesor avea sa predea timp de 33 de ani, devenind una dintre cele mai ilustre personalitati ale acesteia, atât prin amploarea cercetarilor stiintifice abordate, cât si prin deosebite împliniri de esenta realizate. Cu siguranta, omagierea savantului Petru Poni la momentul aniversar (175) se va constitui într-o însemnata manifestare de înalta tinuta si cinstire, adusa unui mare Om al Cetatii, expresie a prinosului de recunostinta nepieritoare a iesenilor”, mai arata Caba. Cititi, doar pe www.bzi.ro, intreaga poveste a marelui iesean Petru Poni.

VEZI AICI TOATE DETALIILE DESPRE ANIVERSAREA SAVANTULUI PETRU PONI
Adauga un comentariu