Actualitate

Povestea miraculoasa si blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 15 aug. 2014

@ Rare sunt locurile care sa poata „povesti”, doar prin felul in care arata, o istorie fascinanta! @ La doar cativa zeci de kilometri de orasul Iasi, totul pare desprins dintr-o alta lume @ Nu ai crede ca asa ceva mai poate exista @ De jur-imprejur spatiu este plin de istorie, trairi intense, momente zbuciumate si blestemate @ Figuri marcante ale culturii romane, clipe emotionante traite de oamenii care au vietuit sau trecut pe aici, secvente razboinice, agonie, extaz si nebunie: asa poate fi descris, succint, acest spatiu

Dovezile ca pana si in cele mai indepartate locuri din judetul Iasi exista povesti si cladiri cu o istorie extrem de valoroasa sunt certificate si de faimosul Castel de la Miclauseni. In fapt, aici este vorba de un intreg ansamblu monumental ce cuprinde si un edificiu de cult (Biserica Sf. Voievozi datând din 1787 – n.r.) sau padurea ce imprejmuieste aceasta zona. Asemeni Palatului de la Ruginoasa sau a Conacului P.P. Carp de la Tibanesti, enigmaticul Castel Sturdza te transpune, in doar cateva minute, intr-o alta lume, plina de parfum romantic si amintiri sensibile legate de ceea ce s-a petrecut aici de-a lungul a mai bine de un secol.

Citeste si: Castelul Miclauseni, un castel blestemat

Misterele de la „castelul blestemat”

Acesta a fost ridicat intre anii 1880 – 1904 chiar de Gheorghe Sturdza, pe locul unui vechi conac boieresc. Totusi, inceputul adevarat pentru ceea ce se afla astazi in aceasta zona pleaca, din negura vremurilor, de la inceputul anului 1400. Astfel, Castelul Miclauseni reprezinta o bijuterie arhitectonica, in stil neogotic. Totusi, momentele dramatice si pline de intensitate ale trairilor umane i-au marcat trecutul si au facut ca, generic, sa fie supranumit „castelul blestemat”. Fie ca vorbim de incendiul nimicitor care l-a devastat, distrugerea sa cu brutalitate de catre soldatii rusi, in perioada Primului Razboi Mondial, iar dupa instaurarea Regimului Comunist in Romania transformat in scoala – camin pentru copiii cu handicap psihic, sunt doar cateva din momentele deosebite prin care a trecut monumentul.

De la vornicul Miclaus la Gheorghe Sturdza

Ca dovada a faptului ca vorbim de un loc ce are o istorie de peste jumatate de mileniu trebuie aratat ca, dupa anul 1410, domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) a daruit vornicului Miclaus (1380-1440), membru în Sfatul Domnesc, o mosie întinsa, situata în apropierea de Lunca Siretului. Mosia a devenit cunoscuta sub denumirea de Miclauseni, dupa moartea vornicului. „La 25 aprilie 1591, urmasii vornicului Miclaus au vândut mosia catre vistiernicul Simion Stroici (1550-1623). La începutul secolului al XVII-lea, vistiernicul a construit aici un conac ale carui ruine se mai puteau vedea la începutul secolului al XX-lea. Printr-un testament din 5 iunie 1622, Stroici a lasat mostenire satul Miclauseni lui Lupu Prajescu si nepoatei sale Safta, fiului sau, totul cu helestee si cu prisaci. La sfârsitul secolului al XVII-lea (în 1697), urmasii lui Lupu Prajescu, neavând urmasi, au lasat domeniul fratilor Ioan si Sandu Sturdza, cu care se înrudeau. La data de 19 aprilie 1699, fratii Sturdza si-au împartit între ei averile, mosia Miclauseni revenindu-i lui Ioan Sturdza. Pe mosie locuiau si munceau tarani clacasi si tigani robi, care si astazi poarta nume de meserii: Bucataru, Muraru, Pitaru, Curelaru, Mindirigiu, Bivolar sau Surugiu. În anul 1752, vornicul Ioan Sturdza (1710-1792) a recladit conacul boieresc, construindu-l cu demisol si parter si în forma de cruce. Fiul sau, Dimitrie, a construit în perioada 1821 – 1823 o biserica de curte, în apropierea castelului. Desi era var cu domnitorul Mihail Sturdza (1834-1849), Alecu Sturdza a îmbratisat ideile revolutionarilor de la 1848. A fost înmormântat în biserica conacului. Dupa moartea sa, de administrarea mosiei s-a ocupat vaduva sa, Ecaterina «Catinca». Ea a lasat mosia fiului sau, George A. Sturdza, în 1863″, se arata in documente.

Citeste si: Scene incredibile petrecute intr-o celebra cladire din Iasi! Un grup de straini a fost martor – FOTO, VIDEO

Noul destin zbuciumat al castelului

In acest context, dornic sa refaca cladirea conacului pe care l-a mostenit, George Sturdza a vândut câteva paduri si a luat un împrumut 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Român, punând ca gaj mosia Miclauseni. „Între anii 1880 si 1904, el a construit pe amplasamentul vechiului conac un frumos palat în stil neogotic târziu, fiind o copie a castelelor feudale apusene si amintind de Palatul Culturii din Iasi, dar si de Palatul Domnesc din Ruginoasa. Planurile constructiei au fost realizate de arhitectii Iulius Reinecke si I. Grigsberg. Pe peretii constructiei se afla urmatoarea inscriptie: «Casa ridicata aici de stramosul Ioan 1752, sub Matei Ghica Principe, adaugându-se de catre Dimitrie biserica si grajduri, sub Ioan Sandu Sturza Principe, marita si înconjurata cu gradini de Alexandru si Ecaterina parinti, sub Mihail Grigore Sturdza Principe, fiind adaugat manej în anul de la Hristos», se mai arata in datele istorice ale edificiului. De remarcat ca, in anul 1907: „sub influenta rascoalelor taranesti de atunci, oamenii din Miclauseni si Butea s-au adunat în grupuri, îndreptându-se spre castelul Sturdzestilor, la poarta de la rasarit a castelului si cerând sa discute cu boierul. Acesta le-a ascultat doleantele si a poruncit unui slujbas sa noteze cât pamânt doreste fiecare. Apoi le-a spus sa mearga acasa ca vor primi pamântul dorit”, se mentioneaza in datele oficiale.

Mai departe, in timpul Primului Razboi Mondial, Ecaterina Sturdza transforma castelul in spital militar, Ecaterina ajutand chiar la ingrijirea ranitilor. Tot in aceasta vreme, castelul a fost vizitat chiar de George Enescu, care a concertat printre paturile cu raniti. Doar 20 ani mai tarziu, ocupat de soldati intre anii 1944 – 1945, palatul a fost devastat, mobilierul si cartile fiind furate sau distruse. Imediat dupa 1945, imobilul a fost transformat in depozit militar de explozibil.

Restaurat si transformat in spatiu pentru manifestari culturale

Dincolo de toate aceste evenimente furtunoase si incarcate de urcusuri si coborasuri, in aceasta perioada, Castelul de la Miclauseni pare ca va avea un viitor, cu totul si cu totul special, demn de istoria pe care o are. Astfel, administrat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB), acesta urmeaza sa intre intr-un amplu proces de restaurare si reabilitare avand in vedere starea avansata de degradare in care se gaseste. Mai mult, aici se vor derula manifestari culturale si educationale, iar monumentul va fi complet redeschis publicului. „Este vorba de un momument, cu totul si cu totul deosebit si cu un istoric aparte. Noi ne bucuram de faptul ca, in ultimul timp, nu doar castelul, ci si intreg ansamblul este foarte vizitat, iar calitatea persoanelor care ne trec pragul este una deosebita. Prin proiectele pe care le are, atat Mitropolia, cat si Manastirea, aici se vor derula din ce in ce mai multe activitati, programe culturale sau educationale. Aici vor putea veni oameni care sa participe la tabere sau ateliere, iar evenimentele care se vor derula vor atrage cat mai mult public. Mai mult, in curand, va incepe si un amplu program de restaurare si reabilitare. Noi ne dorim sa oferim tot ceea ce este frumos din ansamblul de la Miclauseni oamenilor”, a declarat Sebastian Marcoci, ghidul oficial al castelului.

Citeste si: Imagini extraordinare, in premiera, cu secvente din Iasul de acum o suta de ani – GALERIE FOTO
Comentarii
  • Poveste miraculoasa, loc fabulos,evenimente furtunoase,trairi intense, momente zbuciumate…..Mai lipseste o intilnire de gradul 3 a unui reporter(?) BZI…..

Adauga un comentariu