Actualitate

Povestea magica a celui mai important loc din Iasi. Odata pe an romanii traiesc aici cele mai intense emotii – GALERIE FOTO

Publicat: 22 ian. 2015

@ Aici au venit cei mai importanti politicieni ai tarii, inclusiv presedinti sau prim-ministri! @ Trecutul acestui loc, aflat chiar in centrul Iasului, este incarcat de fapte si manifestari unice @ Putini ar crede ca aici s-au intamplat evenimente ce au implicat mii de oameni @ Prin faptul ca el este un simbol al Romaniei, strainii au incercat sa-l distruga in totalitate 

Este considerat punctul ZERO al orasului Iasi. Cu siguranta, de-a lungul a peste un secol si jumatate, aici au avut loc momente ce au marcat istoria si destinul intregii tari. Din pacate, prin distrugerile la care a fost supusa, zona si-a pierdut cu mult din farmecul de altadata. Asta cu toate ca mari personalitati ale Romaniei, de la regi, prim-ministri sau presedinti, si-au dat intalnire si au luat decizii ce au influentat milioane de romani.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

Cum a luat nastere Piata Unirii

Pe langa Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi sau Universitatea Cuza, Piata Unirii intra in categoria simbolurilor Iasului. Interesanta este povestea care a dus la aparitia ei. Regretatul Ion Mitican a prezentat intr-o maniera romantica si frumoasa intreaga istorie a pietei. „Inspirat de faptul ca raspântia strazilor Arcu, Golia (Cuza Voda de astazi – n.r.) si Talpalari (Saulescu de astazi – n.r.), din fata batrânului han Petrea Bacalu, fusese scena manifestatiilor pentru Unirea Principatelor, înfaptuita în anul 1859, un cititor al gazetei Ecoul Moldovei propunea marcarea locului cu o piata de aducere aminte. Ideea, sustinuta între anii 1890 si 1893, nascând largi ecouri, avea sa fie însusita si pusa în lucru… S-au întocmit planurile, s-au rostuit pitacii trebuinciosi despagubirilor si, prin anii 1896-1897, primaria trecea la exproprierea cladirilor din partea de sud a strazii Unirii, ce urca catre Spitalul Sfântul Spiridon. Pe la începutul anului 1900, vechile zidiri erau spulberate si mult dorita Piata a Unirii începea a se construi”, scrie Mitican.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Loc cu locante unde se distra „lumea buna” a Iasului

In acest context, rand pe rand, au aparut o serie de locatii care aveau destinatii, unele comerciale, iar altele pentru distractie si petrecere. Usor-usor, lumea buna a orasului isi dadea intalnire la un pahar pentru a discuta politica sau afaceri. „Aici (in Piata Unirii – n.r.) era Hotelul Europa, iar la parter restaurant. Lânga Europa îsi facuse loc beraria Elysée, ce a ajuns mai apoi a reprezentantei firmei bucurestene Luther careia arhitectul milanez Scolari îi amenajase un Palat al Berii – 1913, gazetele tinându-i isonul: «Orice gând rau, mon cher, Trece doar cu o bere Luther». Existenta nu-i era usoara caci, de alaturi, beraria Azuga se lauda cu berea cea mai pura… Pe amândoua le concura, ceva mai sus, beraria Zimbru, locanta fabricii iesene din Pacurari, cu berea cea mai proaspata si preturile cele mai mici, atragând clienti cu nemiluita. Aproape de Strada de Sus (numita în zilele noastre bulevardul Independentei – n.r.), lânga cinematograful Sidoli existând vechiul Hotel Rusia, avea si acesta restaurant cu icre negre, meniuri specifice si pivo cernoe (bere neagra – n.r.), ruseasca, gustata pe întrecute de functionarii consulatului Rusiei de peste drum si musafirii autohtoni”, mai povesteste acesta.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Ridicarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza

Mai departe, la mijlocul strazii Lapusneanu de astazi, se gasea si faimoasa berarie Bragadiru ce avea si gradina umbroasa în fata. „Localul avea de vecin, mai în vale, vechiul Hotel Traian. Suita de locante cu saloane mari si adânci, ca niste hangare, si cu batalioane de mese afara, putea înghiti toata suflarea marilor nunti, a manifestatiilor revendicative sau a serbarilor nationale organizate în piata urmate de o halba de alinare a necazurilor sau de o hora bucuroasa cu coada printre mese si fruntea în jurul statuii lui Cuza Voda, dezvelita în anul 1912. De asemenea, aici au sarbatorit iesenii si ziua de 8 noiembrie 1918, închinata marelui voievod Mihai Viteazul si au trait pe aceea de la 1 decembrie 1918, a Unirii provinciilor strabune cu Patria Mama. Tot în Piata Unirii au plâns si au protestat împotriva ruperii din trupul tarii a Bucovinei de Nord, a Basarabiei si a unei parti din Ardeal si din Dobrogea, în zilele cumplitului an 1940. Pastrându-se traditia, aici s-a sarbatorit eliberarea Ardealului (octombrie 1944), Centenarul Revolutiei din 1848 si alte mari întruniri si comemorari pâna în zilele noastre. Vechea piata a disparut în august 1944, nimicita de bombele din 20 august, odata cu pitorestile sale cladiri pierzându-se si romanticele trairi”, incheie nostalgic Mitican rememorarea acestui spatiu.

Domnitorul Cuza, artizanul Unirii de la 1859

Cu siguranta, in galeria marilor personalitati care au marcat istoria Iasului intra si acest om! Este vorba de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mort in dizgratie pe 15 mai 1873 la Heidelberg, Germania. Acesta a fost primul domnitor al Principatelor Romane Unite si fondator al statului national ce avea sa devina România de astazi. Acesta a participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru Unirea Principatelor. „La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Românesti, înfaptuindu-se astfel unirea celor doua tari române. Devenit domnitor, Cuza a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea unirii Moldovei si Tarii Românesti de catre Puterea suzerana si Puterile Garante si apoi pentru desavârsirea unirii Principatelor Române prin înfaptuirea unitatii constitutionale si administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova si Tara Româneasca au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România si formând statul român modern, cu capitala la Bucuresti, cu o singura adunare si un singur guvern”, se arata in documentele istorice oficiale despe acesta.
Adauga un comentariu