Local

Povestea incredibila a unui tun de 2 milioane euro. Inspectorii Fiscului au ramas masca cand au aflat

Publicat: 05 sept. 2016
1

@ Frauda s-a facut prin inregistrarea in contabilitate a unor achizitii fictive @ Firma a facut afaceri pe picior mare, de ordinul zecilor de miliarde @ In spatele firmei se afla un afacerist condamnat deja pentru evaziune, si anume Constantin Mazarianu

Descoperire uluitoare facuta de inspectorii Fiscului, care au descoperit recent ca o firma din Popricani a produs o gaura in bugetul statului de circa 2 milioane de euro, iar cele mai multe prejudicii s-au inregistrat prin neplata in mod corect a TVA si a impozitului pe profit. Astfel, valoarea totala a datoriilor pe care firma respectiva, si anume Egma Construct Invest SRL, le inregistreaza catre bugetul statului se ridica la fabuloasa suma de 8.835.177 lei, din care 5.663.406 lei reprezinta prejudiciul constatat de Fisc prin descoperirea unor afaceri evazioniste.

Astfel, numai prin neplata in mod corect a TVA, firma a vrut sa fenteze bugetul statului cu suma de 3.158.680 lei, si asta prin inregistrarea in contabilitate a unor achizitii fictive. Printre firmele partenere” mentionate in documentele prin care s-au inregistrat aceste achizitii fictive se numara SC Construct Continent Lux SRL, SC Cogicom Construct Prim Trans SRL, SC Prim Fast SRL, SC Aldemaz Con SRL, SC Camiri Cons SRL, SC 3 A Drumuri SRL, SC Avicom SA, SC Metal Distributie SA, SC Radical Baronn SRL, SC Mozaic SRL etc.

„Achizitiile efectuate nu sunt reale, societatile mentionate fiind societati cu risc fiscal, tranzactiile fiind efectuate de catre Egma Construct Invest SRL cu scopul de a crea o aparenta de legalitate a tranzactiilor efectuate in cascada, fiind evident interesul societatii de a indeplini la nivel formal conditiile din reglementarile fiscale in vigoare, scopul fiind de a acoperi caracterul fictiv al tranzactiilor in cauza”, se arata intr-un document al Fiscului.

Prin aceeasi maniera a fost eludata si plata impozitului pe profit. Astfel, pentru ca au inregistrat tranzactii nereale, administratorii firmei au mers mai departe si au declarat cheltuieli fictive care au dus la diminuarea masei impozabile. Cheltuielile fictive se refera inclusiv la unele lucrari de constructii care de fapt nu au fost realizate niciodata. Prin aceste smecherii, suma pe care au vrut s-o ascunda administratorii firmei, desi ar fi trebuit sa o plateasca ca si impozit pe profit datorat statului, se ridica la 2.504.726 lei.

Banii nu pot fi recuperati

Pentru ca firma inregistra si datorii la plata catre bugetul asigurarilor de stat si bugetul asigurarilor de sanatate, bugetul asigurarilor de somaj, dupa cum s-a mai precizat, valoarea totala a creantelor pe care firma le are catre Directia de Finante se ridica la  8.835.177 lei, adica 2 milioane de euro. In luna iunie a anului acesta firma a intrat in faliment ca urmare a cererii facute de Fisc. Problema este ca lichidatorul desemnat de magistrati sa se ocupe de aceasta firma a constatat ca nu are nicio solutie pentru plata creantelor. Lichidatorul nu a gasit in patrimoniul societatii niciun fel de bunuri si de asemenea conturile pe care le detinea la banci erau goale.

„Avand în vedere însa lipsa actelor contabile, precum si faptul ca administratorului statutar al debitorului nu a fost gasit si nu a depus actele prevazute de lege la dosar si nu s-a putut obtine niciun fel de relatii cu privire la datoriile acumulate, nu s-a putut stabili un raport de cauzalitate între faptele mentionate mai sus si starea de insolventa actuala a debitorului. Din acest motiv, lichidatorul judiciar, nu va formula actiunea privind raspunderea personala. In conformitate cu prevederile legale, actiunea privind raspunderea personala poate fi formulata de creditorul majoritar Directia Regionala de Finante”, se arata intr-un raport al lichidatorului.

Cine este in spatele firmei

Conform datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului, in ultimii ani firma a fost administrata de un anume Ioan Tiganici, dar se pare ca in spatele afacerilor se afla Constantin Mazarianu. De altfel, in anul 2006, cand a fost infiintata, firma se numea Mazarianu Construct SRL si il avea ca asociat pe Constantin Mazarianu, care si-a facut un narav din a fenta plata taxelor si impozitelor. De altfel, anul trecut, Mazarianu a fost condamnat de judecatorii de la Tribunalul Iasi la o pedeapsa de sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala. Acesta a savarsit fapte in calitate de administrator al SC Juz Construct SRL.

„În actul de inculpare, s-a retinut ca în calitate de administrator al SC Juz Construct SRL Iasi, la datele de 21.06.2009, 22.06.2009 si 24.06.2009 a încasat de la o persoana fizica, suma totala de 79.232 lei, în vederea edificarii unei constructii. Inculpatul a emis 3 facturi pe care nu le-a înregistrat în contabilitate. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, în valoare de 23.446 lei (format din impozit pe profit si TVA), nu a fost recuperat”, au precizat procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.
Comentarii
Adauga un comentariu