Local

Povestea incredibila a unui tun de 2 milioane de euro. Statul nu a recuperat nimic

Publicat: 13 dec. 2015
1

@ Suma reprezinta taxe si impozite neachitate catre bugetul statului @ Firma care a tras o astfel de teapa va fi radiata in perioada urmatoare

Este incredibil cum reusesc unii sa scape basma curata, dupa ce au inselat statul cu sume incredibile, in conditiile in care intreprinderi mici si mijlocii care platesc lunar zeci de angajati se trezesc imediat cu conturile blocate de Fisc, daca au intarziat cu cateva zile sa plateasca darile catre bugetul de stat, oricat ar fi de mici. Iata ca firma Safira Expert SRL, cea despre care este vorba in acest articol, reuseste sa dispara, dupa ce a lasat o gaura de 2 milioane de euro in bugetul statului. Firma a intrat in faliment anul acesta, la scurt timp dupa ce a fost supusa unui control fiscal, in urma caruia s-a constatat ca datoriile acesteia catre bugetul statului se ridica la fabuloasa suma de 8.663.289 lei. Magistratii au desemnat imediat un lichidator, care sa se ocupe de dosarul de faliment al firmei. Insa lichidatorul si-a dat seama la scurt timp ca nu are nicio sansa sa recupereze banii statului. Asta deoarece societatea comerciala nu are niciun fel de bunuri.

„Conform informatiilor furnizate de Consiliul Local al Comunei Ciurea, judetul Iasi, rezulta ca SC Safira Expert SRL nu figureaza în evidentele sale fiscale cu bunuri mobile. Prin adresa nr.31.086/01.04.2015, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculari a Vehiculelor Iasi a comunicat faptul ca, SC Safira Expert SRL nu figureaza în evidenta automata cu vehicule înmatriculate”, a aratat lichidatorul.

In consecinta, lichidatorul a propus zilele trecute inchiderea procedurii de insolventa si radierea firmei. In aceste conditii, recuperarea banilor statului ramane sub un mare semn de intrebare. Firma este inregistrata pe numele Brandusei Stanescu, sotia lui Rupi Stanescu din Lunca Cetatuii, si are ca obiect de activitate „comertul cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice”. Prin urmare, firma a fost infiintata pentru a face comert cu fier vechi. Cele mai multe venituri au fost realizate in perioada 2012-2013. Pentru deducerea TVA, administratorii firmei au prezentat documente, prin care au incercat sa arate ca au efectuat achizitii de la firma SC Neculai Fraga SRL din Grajduri.

Cel mai probabil, familiile de rromi care controleaza cele doua firme sunt inrudite si au incercat sa se acopere reciproc cu documente, in tentativa de a insela statul. S-a constatat ca achizitiile respective nu au fost efectuate niciodata si totul a fost o alta tentativa de a eluda plata unor sume care se cuvin bugetului statului. De asemenea, din suma totala de 8.663.289 lei s-a constatat ca 3.895.839 lei reprezinta impozit pe profit neachitat, 3.021.503 lei reprezinta TVA, iar diferenta de 1.745.947 lei reprezinta dobanzi si penalitati de intarziere. Pentru a evita plata impozitului pe venit, firma a inregistrat in contabilitate unele cheltuieli fictive, care ar reprezenta achizitii de bunuri si servicii. Insa, pentru a justifica aceste cheltuieli, nu au fost prezentate documente justificative, conform legii, cum ar fi note de intrare-receptie, contracte de achizitie sau facturi care sa indeplineasca calitatea de document justificativ.
Comentarii
  • Bine ca domnii lichidatori sau altii nu gasesc metode pentru a recupera prejudiciul cauzat de acesti oameni ,in schimb pentru batranii pensionari care au muncit o viata intreaga si nu pot plati intretinerea sau au alte datorii domnii executori in cardasie cu diferiti sacali imobiliari lasa pe drumuri vanzand apartamentele sau alte bunuri e corect ?

Adauga un comentariu