Eveniment-Social

Povestea acestei sportive din Iasi a uimit o tara intreaga. Este fiica unui cunoscut avocat – FOTO

Publicat: 17 oct. 2014

@ A obtinut premii importante la concursurile nationale si viseaza sa fie campioana europeana @ Sportul pe care il practica este unul foarte putin promovat in Moldova si costisitor @ Il practica de 3 ani @ „De mica l-am batut la cap pe tata sa imi cumpere un cal. Pe la 11 ani a vazut-o pe doamna antrenoare cu alti copii, m-a intrebat daca nu vreau sa fac si eu”, a spus tanara sportiva din Iasi

Are doar 14 ani, insa practica un sport pe care putini copii de varsta ei ar putea sa il faca. Asta pentru ca este nevoie de vointa, ambitie si perseverenta si de un suport financiar care sa formeze un astfel de sportiv. A reusit in doar 3 ani sa ajunga la performanta, castigand mai multe premii la concursurile nationale. Unul dintre cele mai importante este locul 5, obtinut la un concurs national de echitatie, la categoria sa de varsta. Tanara sportiva Raluca Bran, fiica avocatului Liviu Bran, nu se opreste aici si promite o performanta la nivel european.

Locul 5 la nivel national

Totul a inceput in urma cu 3 ani, cand pasiunea din copilarie s-a tranformat in sport. De aproape 3 ani practica echitatia de performanta, respectiv sarituri de obstacole. „De mica l-am batut la cap pe tata sa imi cumpere un cal. Pe la 11 ani a vazut-o pe doamna antrenoare cu alti copii, m-a intrebat daca nu vreau sa fac si eu echitatie si am acceptat„, a spus Raluca Bran. La prima vedere pare un sport simplu, insa necesita multa atentie si pregatire cu un antrenor profesionist. Tocmai de aceea antrenamentele zilnice si perseverenta au ajutat-o pe Raluca sa obtina mai multe premii intr-un singur an in care a participat la concursuri nationale.

Are mai multe premii si este un mare succes al ei si al nostru, mai ales ca este primul an cand participa la concursuri la sarituri obstacole. A sarit de la 1 la 1,10 metri. A obtinut multe premii importante la categoria sa de varsta si suntem multumiti de rezultate. A inceput ca toti copiii, cu caii clubului. Apoi l-a cumparat pe Zar, un cal matur, in plina forta, cu experienta la astfel de concursuri. Este un armasar pur-sange englez, folosit doar la astfel de concursuri„, a spus Simona Magureanu, antrenoarea Ralucai, care a practicat la randul ei acest sport de performanta, iar sotul acesteia este Cristian Chisbora, fost campion european.

Un sport costisitor

Oricine vrea sa practice acest sport are nevoie de un suport financiar si de multa vointa. „Un sportiv se formeaza in timp, adica cuplu cal-sportiv. Echitatia in sine necesita mult timp petrecut cu calul, cel putin 2 sau 3 ore pe zi. Aici vorbim de cei care vor performanta. Sportul necesita efortul fizic si psihic al sportivului, iar calul transmite tanarului curaj, vointa, stapanire de sine. Nu este un sport usor. Calul poate costa de la cateva mii de euro in sus, iar un echipament complet al sportivului si al calului este cateva mii de lei. La nivel foarte inalt se poate amortiza investitia. Deocamdata punem pasiune, devotament si multa munca. Pregatirea dureaza minim 3 luni pentru concursuri, in functie de etapa, dar ai nevoie de multi ani in spate. Calul are un regim de masa bine stabilit, urmarit din punct de vedere medical”, a explicat Simona Magureanu. Aceasta sustine ca Raluca se va pregati pentru a obtine premii mai importante, chiar si cel de campion european. „La anul participam si la celelalte campionate si speram sa ajungem la un nivel european. Din pacate, la nivelul judetului si al Moldovei nu este promovat suficient” a mai adaugat Simona Magureanu. 

Tanara poate fi vazuta, impreuna cu alti copii care practica acest sport, la Clubul Sportiv Ecvestru Elixir-Zar la Carrefour Era, sambata si duminica in cadrul „Festivalul calului si al echitatiei”.




Comentarii
Adauga un comentariu