@ O situatie de-a dreptul incredibila este sustinuta de catre autoritatile locale @ Este de neimaginat ce se petrece in acest parc, simbol al Moldovei @ Inca o data, avem dovada ca in acest oras, fara bani nu poti face nimic @ Voi cum ati reactiona daca, ajunsi in aceasta situatie, primiti acest raspuns?
Zilnic, Parcul Copou din Iasi le ofera trecatorilor posibilitatea de a petrece clipe frumoase la umbra teilor. Ei bine, de fapt acest parc ascunde un intreg sir de nereguli si arata bataia de joc a celor care se ocupa cu administrarea acestuia. Este de neconceput ca intr-un oras ce vrea sa fie ales Capitala Culturala Europeana, oamenii sunt obligati sa renunte la civilizatie. Pe langa faptul ca o buna parte din parc este plina de gunoaie si de crengi rupte, fara bani nu iti poti face nici macar nevoile. Reporterii BUNA ZIUA IASI au facut un experiment, prin care arata ca în Parcul Copou îti este interzis sa folosesti toaleta publica daca nu ai bani asupra ta. Desi suma este una modica, în cazul unei urgente, riscati sa va ascundeti dupa copaci sau sa utilizati WC-ul ecologic amplasat la una dintre iesirile din parc. Cei care aleg aceasta ultima varianta, sunt însa descurajati de mirosul fetid emanat de acest adevarat focar de infectie si de faptul ca hartia igienica lipseste cu desavarsire.
Nu ai bani, nu intri!
Personalul WC-ului public refuza cu vehementa sa faca orice fel de exceptie, indiferent de situatie. Batrani, copii sau femei gravide, cu totii se lovesc de acelasi raspuns daca nu achita taxa de un leu la intrare. Situatia este cu atat mai grava cu cat, oameni din toata tara si de peste hotare viziteaza anual acest simbol al Moldovei. Vizitatorii sunt de-a dreptul scandalizati si spun ca nici în ruptul capului nu vor intra în toaletele ecologice, cu atat mai putin sa-si lase copii. Asadar, pentru o plimbare memorabila pe sub teii batrani din Parcul Copou, ati face bine sa plecati de acasa pregatiti sa faceti fata oricarei situatii.
Ce spun autoritatile despre aceasta situatie?
Autoritatile ridica din umeri si ignora tot ce tine de aceasta situatie. Toaleta publica care a iscat toate aceste nemultumiri se afla sub raspunderea Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPP) Iasi, institutie a carei sef a tinut sa le ofere iesenilor cateva optiuni pentru a solutiona cazul. „În zona functioneaza mai multi agenti economici, cafenele si restaurante, unde doritorii pot merge la toaleta. Nu avem ce sa facem pentru persoanele care nu au bani asupra lor, dar îmi vine greu sa cred ca un leu este o suma atat de mare. Copiii vin foarte rar însotiti în parc si nu am auzit pana acum de astfel de probleme. Voi ridica problema printre ceilalti consilieri, pentru a stabili daca este sau nu rentabil ca accesul la toaleta publica din Parcul Copou sa se faca gratis”, a declarat Letitia Palaga, director DAPP Iasi. Singurul aspect pe care directiunea DAPP Iasi l-a omis, este faptul ca pentru a folosi toaleta unui restaurant aflat în zona, clientul trebuie sa faca si consumatie în localul respectiv. Rentabilitatea deja nu mai poate intra în discutie, fiind greu de crezut ca într-un local situat în centrul Iasului poti bea un suc, servi o cafea sau poti manca ceva cu un leu.
Cu WC-urile publice este o mare problema , nu numai in Iasi ci si in toata tara ! Sunt zone in Iasi , unde n-ai unde merge daca te …taie , ca de exemplu Podu Ros. N-ar fi o problema acel 1 leu pt intrare , doar ca n-ai unde sa-l dai.
Intradevar WC-urile publice in Iasi, oras al culturii, creaza mari probleme Sunt extraordinar de putine si chiar unele dintre acestea INCHISE L aPodu Ros , este inchia, in Tg.Cucu Inchis , I Piata Unirii inchis, In fata Policlinicii desfiintat. Administratia iasului ar trebui sa se aplece si asupra cestui aspect deloc de neglijat avand in vedere multii vizitatori , dar si a iesenilor Sunt situatii penibile cand unele persoane nu au ce face din anumite motive, poate si medicale (cazul celor suferind de prostata)si se ascund dupa gherete, copaci sau locuri dosnice. Este de neconceput ca sa nu se gaseasca rezolvarea si acestei probleme Poate nici nu ar fi de neglijat ca pe langa darea in folosinta a mai multori WC-uri publice , acestea sa fie gratuite !
da, lasa ca pe afara costa un euro sa te pisi, si numeni nu comenteaza, detergentul dezinfectantul, matura, apa costa, vrei fara bani, te duci la cloaca ecologica, vrei curatenie, dai un leu, simplu
ai intrat sa vezi ce ^curatenie^ este in astfel de ocuri sau doar dai cu presupusul?
afara curata dupa fiecare client, aici nici la sfarsitul zilei…
In afara de problema „uite leul, nu e leul”, ce este frapant in acest articol, ba chiar incredibil/senzational/terifiant este nivelul de gandire (vai! era sa zic IQ!) al doamnei care observa ca copiii (sic) „vin foarte rar însotiti în parc”. Oare? vara, mai ales, geme parcul de bunici si tineri parinti veniti cu copiii parc. Doamna respectiva „nu a auzit pana acum de astfel de probleme” pentru ca noi, cand mergem la tufis, mergem in tacere (pe furis). „Daca este sau nu rentabil ca accesul la toaleta publica din Parcul Copou sa se faca gratis” este o problema pe care o rezolva si Gâga: sigur ca nu e rentabil pentru portofelul toaletei. Cat despre marimea sumei de un leu, as trimite-o, ca beneficiara a unui salariu decent, sa citeasca in Biblie parabola cu „banul vaduvei”, adica a bunicii pensionare.