Eveniment-Social

Posturile de politie vor fi finantate de primarii

Publicat: 26 apr. 2012

@ Peste 50% din posturile de politie din judet au nevoie de reparatii urgente @ Pana acum, primarii comunelor nu au avut cadrul legal pentru a interveni cu investitii, iar de-a lungul anilor cladirile s-au degradat @ Pentru ca imobilele sa nu ajunga niste ruine, planul salvator ar consta in administrarea lor de catre primari, situatie ce ar urma sa fie analizata din vara

Din vara, posturile de Politie Comunala vor trece in administrarea primariilor. Cel putin acestea sunt planurile la nivel central in urma interventiei reprezentantilor Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), care si-a exprimat dezacordul ca posturile de politie sa treaca in administrarea autoritatilor locale cu titlul gratuit, asa cum se vehicula. Scopul transferului este conturat de starea jalnica in care se afla majoritatea sediilor in care functionau posturile inainte de reorganizarea Politiei Rurale. La nivelul judetului Iasi sunt aproape 100 de cladiri ce au servit drept posturi de politie, aproximativ 90 aflandu-se in administrarea Ministerului de Interne. De-a lungul anilor, investitiile si reparatiile demarate in aceste imobile au fost nesemnificative, din cauza lipsei de fonduri din partea Ministerului Administratiei si Internelor. Intr-o astfel de situatie s-ar afla mai bine de jumatate din cladiri, unele dintre ele avand inclusiv probleme cu structura de rezistenta, fiind gata sa se prabuseasca. Un exemplu in acest sens il constituie postul de politie din Scanteia, unde tavanul s-a prabusit in urma cu doi ani.

Investitiile, blocate de lipsa unui cadru legal

Trecerea posturilor de la Ministerul de Interne in administrarea primariilor ar putea, astfel, rezolva problema cadrului legal invocat de autoritatile locale ca motiv pentru nealocarea de bani necesari pentru consolidarea cladirilor. „Anul acesta nu am alocat bani pentru post din cauza ca nu aveam cadrul legal, dar daca vor trece in administrarea noastra, vom face tot posibilul sa gasim sume. Din putinul nostru vom da si pentru postul de politie, mai ales ca sunt necesare niste reparatii acolo. Intentionam sa tragem si gaz metan”, a declarat Vasile Astefanei, primarul comunei Baltati. Stefan Timofte, edilul din Tomesti, considera, de asemenea, ca se vor gasi sume in buget pentru acest scop, singura conditie fiind ca „Politia sa isi faca treaba”.

In timp ce unii primari spera sa poata folosi spatiile ramase libere, conducerea Biroului Judetean SNPPC sustine ca oamenii legii vor avea nevoie de aceste cladiri pentru locuinte de serviciu sau posturi de politie acolo unde populatia este numeroasa. „Vor fi formate o serie de comisii care, printre altele, vor decide ce cladiri isi vor pastra in continuarea destinatia de post de politie, unde se justifica pastrarea acestora si ce posturi ar putea fi transformate in locuinte de serviciu pentru politisti, cererea pentru locuinte din partea agentilor fiind foarte mare. De ce sa se plateasca chirie pentru politistii din urban, cand sunt cladiri ale MAI care pot fi folosite?”, a mentionat Vasile Ciuhureanu, liderul SNPPC la nivel de Iasi.

Pana la sfarsitul anului, urmare si a repartizarii absolventilor scolii de politie in mediul rural, cifra celor care vor avea nevoie de o locuinta de serviciu in judetul Iasi va depasi 100.
Comentarii
  • Numai prostii fac cei care conduc tara, iar romanii se comporta de parca nu se intampla nimik. Doar traim bine cu Ponta, crin antonescu si Basescu si restu plevei din masa politica. Sa nu uitam ca multe posturi de politie nici nu mai exista, neffind nici macar un politai pe acolo. Atunci ce reparatii sa aiba nevoie un post care nu mai e folosit. Iar vor astia sa mai fure niste bani prin firme de constructii.

  • asta nu va insemna decat ca primarul ii va avea la degetul mic pe respectivii politisti, care daca nu vor executa ce zice el, le va cadea acoperisul in cap. mai grav este ca societatea civila nu se prinde ca politia trebuie sa nu fie pusa in situatia in care sa poata fi constransa in vreun fel, ori aplicarea legii va fi facuta „subiectiv”.

Adauga un comentariu