• Iesenii care doresc sa posteasca in acest an se declara infranti in fata preturilor exagerate pentru produsele de post • Atat in supermarketuri, cat si in pietele din oras s-au majorat instantaneu, ca la un semnal, toate preturile • Iesenii sunt obisnuiti cu acest fenomen inca din anii precedenti, cand au observat ca inaintea perioadei pascale valorile la astfel de produsele destinate postului cresc • Astfel, pentru o raita de cumparaturi prin piata, un iesean trebuie sa aiba asupra lui o suma frumusica, de minim 30 lei, echivalentul a aproape 2 kilograme de ceafa de porc
Odata cu inceperea postului sarbatorilor pascale, preturile produselor de sezon au explodat. Atat in supermarketuri, cat si in pietele din oras s-au majorat instantaneu, ca la un semnal, toate preturile. Iesenii sunt obisnuiti cu acest fenomen inca din anii precedenti, cand au observat ca inaintea perioadei pascale valorile la astfel de produsele destinate postului cresc. „Produsele de origine non-animala de import vor fi abundente in aceasta perioada dinaintea sarbatorilor pascale. La momentul actual, noi avem sub control acest tip de alimente, insa producatorii isi asuma o mare responsabilitate pentru asigurarea sanatatii consumatorului, deoarece produsele se strica usor. Important este ca ele sa ajunga la consumator in conditii de maxima igiena si sa fie corect depozitate si comercializate.
In momentul in care vom sesiza nereguli la controlul calitatii si salubritatii produselor, vom actiona in baza legislatiei prin aplicarea de contraventii”, a declarat Nicolaie Ivanciu, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. In multe cazuri, pretul ridicat al acestor produse este dat si de retetele dupa care se fabrica alimentele. Pot aparea o serie de probleme in momentul in care producatorul este nevoit sa schimbe reteta produsului, in asa fel incat sa fie de post. Astfel, reteta poate suferi modificari, avand in vedere faptul ca pe langa elementele de baza, producatorii trebuie sa tina cont de cantitatea fiecarui aditiv in parte, gradul de temperatura si de umiditate la care este fabricat alimentul, dar si de conditiile de frig in care sunt depozitate si transportate acestea. Cartofii si urzicile sunt singurele alimente de origine vegetala de pe tarabele din pietele iesene care isi pastreaza preturile intacte in aceasta perioada. Astfel, pentru 1 leu, un iesean are asigurate doua legaturi de urzici sau un kilogram de cartofi. Odata cu inceperea postului mare, comerciantii din piete au crescut preturile la legume si la fructe, astfel incat multi dintre iesenii care tin post in acest an, mai ales pensionarii, se declara infranti in fata unor majorari de preturi cu cel putin 10 la suta pentru fiecare produs. Daca in urma cu o saptamana un kilogram de mere costa pana in 3 lei, cel mai mic pret gasit in piete este de 3,8 lei. Varza, fasolea, salata, spanacul, vinetele, rosiile sau ciupercile par a fi preferatele din frigider pentru aceasta perioada. Astfel, pentru o raita de cumparaturi prin piata, un iesean trebuie sa aiba asupra lui o suma frumusica, de minim 30 lei. Va trebui sa scoata din buzunar 1,5 lei pentru o legatura de salata, 6 lei pentru un kilogram de fasole, 8 lei pentru vinete, 5 lei pentru rosii sau 9 lei pentru ciuperci.