Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anuntat ca nu demisioneaza si ca nu intentioneaza sa se lupte cu justitia, dar ca va contesta ordonanta procurorului si isi va pleda nevinovatia, apreciind si ca procurorii au reactionat la evenimente politice, ordonanta emisa impotriva sa avand legatura directa cu emotia publica din cauza Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament si cu respingerea de catre Senat a arestarii preventive a lui Dan Sova.
„Am spus si cred in continuare ca un ministru, prim-ministru, care isi foloseste functia pentru a incalca legea, pentru a obtine avantaje, evident ca nu poate sa continue. Din ceea ce sunt acuzat, e clar ca, in 2007-2008, nici macar Sova nu putea sa stie ca in 2012 o sa ajung prim-ministru, cu atat mai putin eu nu stiam, nu stiu daca era vreun prezicator atunci. Deci, nu e vorba despre asa ceva”, a spus Ponta.
El a sustinut ca lideri politici doresc eliminarea Guvernului dintre puterile statului.
Citeste si Decizia care ii da fiori lui Iohannis. Pe 10 iunie afla daca pierde functia suprema in stat
„Pentru mine si familia mea, demisia ar fi cel mai simplu lucru. Nu mi-am dorit sa am o discutie cu fiul meu de 12 ani, sa-i spun ca s-ar putea sa ajung in inchisoare pentru ca sunt prim-ministru si pentru ca, politic, am alta parere decat niste oameni”, a aratat Ponta.
Intr-o declaratie de presa sustinuta duminica, dupa sedinta liderilor coalitiei, premierul Ponta a afirmat ca Guvernul poate fi schimbat doar de catre Parlament, eventual la dezbaterea, saptamana viitoare, a motiunii de cenzura depusa vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu si la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o „lovitura de stat„, si a apreciat ca nu exista la acest moment o criza politica.
El a precizat ca, marti sau miercuri, se va prezenta in fata procurorului pentru a-si sustine cu date nevinovatia.
Citeste si Predoiu, caz asemanator cu cel de care e acuzat Victor Ponta
Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca, in conditiile in care DNA a comunicat ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunand ca, in opinia sa, este o „situatie imposibila” pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale.
Ulterior, premierul Victor Ponta a anuntat ca respecta pozitia publica a presedintelui Klaaus Iohannis, dar ca a fost numit la conducerea Guvernului de catre Parlament si numai Parlamentul il poate demite.
Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.
Citeste si MANIPULARE GROSOLANA! Cazul Rarinca, acoperit de cazul Ponta
Declaratiile premierului
Premierul a declarat, dupa sedinta liderilor coalitiei, ca este dator sa ofere o serie de explicatii romanilor, parlamentarilor si celor care au votat in decembrie.
Ponta a declarat ca are incredere in Justitie, dar se considera nevinovat. El va merge in fata procurorilor de cate ori este solicitat.
Premierul a spus ca va contesta acuzatiile.
El a declarat ca nu se considera o victima, amintind de cazul Rarinca.
Premierul a spus ca Justitia nu inseamna incercarea de eliminare a liderilor politici.
Ponta spune ca a fost mereu un om puternic si nu se considera o victima. El vrea sa isi demonstreze vinovatia si sa contribuie la realizarea unui sistem care sa nu mai permita abuzuri.
Guvernul trebuie investit si demis doar prin metodele democratice cunoscute. Ponta spune ca nu vrea sa faca justitie la televizor.
Ponta arata ca in 2007-2008 nu detinea functii in stat, iar PSD era in opozitie. Acuzatiile au fost formulate de Monica Macovei in 2009.
Premierul spune ca nu a fost niciodata asociat in cabinetul de avocatura al lui Sova.
Ponta arata ca presa a scris despre 17 acuzatii de fals. Este vorba despre 17 facturi care s-au platit prin banca. Controalele facute au dovedit ca s-a procedat perfect legal.
In privinta acuzatiei de complicitate la evaziune a lui Sova, premierul declara ca nu a avut legatur cu activitatea contabila a cabinetului fostului ministru. ANAF, condus de Blejnar, a anuntat ca nu e vorba de evaziune.
Privind acuzatia ca a primit bani de la Sova, premierul a spus ca are doua contracte din 2006, iar apartamentele au costat peste 100.000 de euro fiecare.
Premierul a spus ca va merge in fata procurorului pentru a contesta ordonanta si va prezenta documentele mentionate atunci cand va fi chemat.
Ponta spune ca un premier care este acuzat ca a incalcat legea nu poate continua. El arata ca formularea acuzatiilor in acest moment are ca scop daramarea Guvernului si schimbarea majoritatii.
Citeste si Alina Gorghiu, ACUZATA de contracte cu STATUL, Electrica si LEGATURI NECURATE cu Vlasov
Premierul sustine ca Parlamentul si Guvernul trebuie, probabil, eliminate din mecanismul de luare a deciziilor, altfel se declanseaza urmarirea penala.
Ponta spune ca Iohannis a candidat desi a fost trimis in judecata. El a repins apelul lui Traian Basescu care i-a solicitat demisia. Ponta a declarat ca Atanasiu e in conflict de interese pentru ca a semnat contractele lui Sova si ale Alinei Gorghiu.
„Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine si familia mea”, a declarat premierul. Schimbarea Guvernului si a majoritatii parlamentare prin decizia unui procuror reprezinta o perspectiva ingrozitoare la care Ponta nu vrea sa fie partas.
Guvernul isi face datoria si nu a facut nimic gresit.
Daca motiunea este respinsa, Guvernul trebuie sa duca mai departe proiectele importante, legate de legea electorala, codul fiscal, masterplanul pe transport.
Premierul spune ca este pregatit sa colaboreze cu partidele si cu presedintele.
nebuni lui basascu au incepout debandare de a lua puterea , psd hai lupta sa ne a APAR PREMIERUL
Nici unul nu e sfant, toti au probleme mai mici sau mai mari cu justitia, problema este ca, Iohannis e la fel ca Basescu, uita ca si el are probleme cu justitia si arunca cu vorbe „demisioneaza” ca esti penal ceva de genul.
Dar si Iohannis s-ar putea sa fie, si atunci trebuie sa ne asteptam la o demisie nu? La fel cum a fost si la Basescu. V-a demisiona cand se va termina mandatul….
Mie scarba de slugi, mie scarba de partide politice, mie scarba de oamenii care ii sustin pe acesti hoti de la nivel inalt.
Cititi intai ce spune Legea 53/2003, art. 52(1) lit. b si apoi mai vedem cine si daca are dreptate.Nu picati in capcanele acestor monstri, care-si zic „oameni politici”.