National

Ponta: Nu are rost sa-l invat pe Basescu cum e cu somajul. Domnule Voinea, poate ii predati un curs

Publicat: 27 aug. 2013
1

Numarul somerilor a scazut cu peste 50.000 in primele sase luni ale anului, a declarat premierul Victor Ponta, raspunzandu-i astfel presedintelui Traian Basescu, care atentionase anterior ca somajul este in crestere in Romania.

„La sfarsitul semestrului I, 389.000 de persoane au iesit in somaj, mai putin cu 56.000 de persoane fata de inceputul semestrului. Nu are rost sa-l invat pe domnul presedinte cum e cu ESA (Employment and Support Allowance, n.red.).

Domnule Voinea, poate ii predati un curs domnului presedinte. Insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ramanem concentrati pe crearea de locuri de munca”, a spus Ponta inainte de sedinta de guvern de marti.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca somajul se apropie de un prag de 8% pe masuratori ESA (somajul calculat dupa standardele Uniunii Europene), fata de doar 6,7%, cat era in momentul in care USL a preluat guvernarea.

Somajul ESA se calculeaza pe baza datelor culese din anchetele facute in gospodarii si include si persoanele care nu lucreaza, insa nu sunt nici inscrise la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Ministrul Muncii: Rata somajului a inceput sa scada

„Este posibil ca in luna iulie somajul sa creasca si pe aceasta metoda (ESA – n.red.) asa cum a crescut si somajul pe care il urmareste agentia noastra de somaj (ANOFM – n.red.), pentru ca in lunile iunie si iulie se inscriu la somaj toti absolventii care nu si-au luat Bac-ul si bineinteles ca nici nu-si gasesc a doua zi un loc de munca.

Daca rata somajului a fost 7,6% in iunie, este posibil ca in luna iulie, cu intrarea a circa 40.000 tineri absolventi in somaj, sa creasca putin, dar va spun ca din august a inceput sa scada pentru ca au si inceput sa creasca angajarile. 1.000 de absolventi au fost incadrati”, a afirmat Mariana Campeanu, potrivit Realitatea TV.

Rata Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), este calculata doar pe baza declaratiilor facute de someri la agentiile pentru ocupare. Rata ANOFM a fost de 4,96% in luna iunie, ceea ce inseaman ca numarul somerilor a fost 438.110.
Comentarii
  • acest individ care-si zice prim-ministru, continua guvernarea „la misto” si isi bate joc cu zambetul pe buze de viata romanilor. Nu-i nimic, vom vedea cat de curand cum oamenii il vor huidui pe strada pentru ca acele calcule pe care si le face(din pacate doar calcule politice si politicianiste)se vor dovedi total gresite si ii vor fi reprosate chiar de colegii de „guvernare”! Putina rabdare si veti vedea ce n-ati vazut! Toata umflatura USL va fasai si se va risipi ca o flatulatie urat mirositoare!

  • CRETINULE TU DACÅ TE M-AI NASTI DE 100 DE ORI TU TOT ASA TE NASTI CU ACEST ZIMBET PARSIV SI CU CÅPÅTINA PLINÅ CU PAIE

Adauga un comentariu