National

Ponta: In acest an, Romania se va imprumuta cu 2 miliarde de euro mai putin ca in 2013

Publicat: 14 feb. 2014
1

Costurile de finantare pe care statul roman le plateste au scazut atat in lei, cat si in valuta, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta la Palatul Victoria.

In acest context, in 2014, Romania se va imprumuta cu 2 miliarde de euro mai putin decat in anii precedenti, a adaugat premierul.

‘Costurile de finantare pe care statul roman le plateste au scazut atat in lei, cat si in valuta, si vreau sa precizez ca, pentru prima data in istorie, Romania a emis obligatiuni in dolari, la o maturitate de 30 de ani; deci cei care ne-au imprumutat sunt privati au incredere ca Romania peste 30 de ani isi va plati fara probleme, si in urmatorii 30 de ani, datoriile. Este un semn de incredere extraordinar, iar in mod concret, in 2014, Romania se va imprumuta cu 2 miliarde de euro mai putin decat in anii precedenti. O veste extrem de buna, care, sigur, poate fi o surpriza, daca cineva lua in serios declaratiile politice, ca fug investitorii straini din Romania’, a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat ca este extrem de important faptul ca, in ultimii doi ani, Romania si-a imbunatatit in mod radical perceptia pe pietele financiare private internationale.

‘Nu mai suntem ca in 2009, cand doar Fondul Monetar International si Comisia Europeana au fost dispuse sa ne imprumute cu bani. In acest moment toate emisiunile de titluri de stat au fost suprasubscrise. La nivel european, avem inca un risc mai mare decat Polonia sau Germania, dar suntem considerati o tara cu riscuri net scazute fata de multi dintre vecinii nostri din Europa, si asta se reflecta in mod direct in dobanzile pe care le platim si, pe care, de fapt, le vor plati guvernele si generatiile viitoare, pentru imprumuturile Romaniei’, a spus Ponta.

De asemenea, premierul a multumit BNR, care a sprijinit trendul pozitiv si creditarea activitatii economice, printr-un mix de politici monetar-fiscal-bugetare si printr-o reducere radicala a ratei dobanzii care, in 2009, era 10,25% iar in ianuarie 2014 este 3,5%, cea mai mica dobanda cheie din 1989 pana in prezent.

Sursa: rtv.net
Comentarii
 • Este putin pentru nevoile politicienilor. Valoarea salariilor brute pentru lunile noiembrie si decembrie 2013:

  Dan Radu Rusanu (presedintele ASF) – 72.094 de euro

  Daniel Daianu (prim-vicepresedinte ASF) – 68.043 de euro

  Laura Chitoiu (sotia ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu)- 19.059 euro

  Cristina Zgonea (fosta sotie a presedintelui Camerei Deputatilor)- 16.700 de euro

  Aura Socol (sotia lui Cristian Socol, consilier al premierului)- 16.067 euro

  Iuliana Scutaru (sotia deputatului PNL George Scutaru)- 15.356 euro

  Razvan Wlassopol (sotul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu)- 11.556 euro

  Remus Catalin Campeanu (fiul ministrului Muncii)- 10.822 euro

  Daniela Motreanu (sotia deputatului PNL Dan Motreanu)- 13.178 euro

  Ana Maria Tudor (fiica vicepremierului Gabriel Oprea)- 9.844 euro

 • Dl Ponta-Pinocchio se lauda cu crestere economica de 3,5%! Si in continuare se lauda cu imprumuturi!!! Toate sunt bune si frumoase iar romanii traiesc din ce in ce mai prost!!! Minunat!!! Jos USL!!!

Adauga un comentariu