National

Ponta despre summitul european: este cea mai mare gogorita de politica externa

Publicat: 19 sept. 2016
1

Fostul premier Victor Ponta a criticat luni concluziile summitului european de la Bratislava, afirmand ca discutiile dintre liderii europeni s-au purtat ca intr-o „scoala de cartier”.

„Cred ca suntem ca la o scoala de cartier. Doamna diriginta Merkel si cu profesorul Hollande incearca sa faca ordine in clasa. Astia raii din Est – Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria nu-s buni, cei din Sud – Italia, Grecia, Portugalia, Spania nu-s buni nici ei, Franta taras-grabis si sunt buni doar cei din Nord. Ori ne-am gasit noi sa zicem ca vrem sa ne treaca clasa dna Merkel daca zicem ca vecinii nostri sunt rai. Eu cred ca este cea mai mare gogorita de politica externa de la faimoasa axa Bucuresti-Londra-Washington incoace, tineti minte si cu licuriciul… Asa destept a fost Basescu atunci”, a spus Ponta, luni, la Camera Deputatilor, intrebat despre afirmatiile premierului italian Matteo Renzi pe tema summitului.

In opinia sa, Romania nu face parte din „nucleul dur al UE”, iar, in ceea ce priveste politica externa, Romania ar trebui sa ramana „alaturi de tarile din regiune, (…) adica cei care sunt ca noi”.

„Acum a venit Iohannis cu povestea cum suntem noi in nucleul dur al UE, dar noi nu suntem in Schengen, nu suntem in (zona – n.r.) Euro, avem MCV, intamplator traim aici, iar PIB-ul este sub 1% din totalul UE. E ca si cand am spune ca vrem sa jucam numai in Champions League, dar aia oricum nu or sa ne primeasca. Asa ca eu cred ca viitorul Romaniei, in perioada urmatoare, e ca trebuie sa fim alaturi de tarile din regiune, (…) adica cei care sunt ca noi si care au problemele noastre si pe care trebuie sa le rezolvam. Sa spui acum ca daca l-am ales pe dl Klaus de maine suntem Germania – nu suntem si nici nu trebuie sa fim”, a mai spus Ponta.

Sambata, premierul italian Matteo Renzi a afirmat ca Italia nu este dispusa sa se comporte ca si cand Uniunea Europeana ar functiona, exprimandu-si nemultumirea fata de rezultatele summitului de vineri de la Bratislava la care au luat parte liderii statelor membre ale UE (fara Marea Britanie).
Comentarii
Adauga un comentariu