International

Polonia: Noua lege privind conversia in zloti a creditelor in valuta va costa bancile 17 miliarde de dolari

Publicat: 15 mart. 2016
1

Adoptarea unei legi privind conversia in zloti a creditelor in valuta in Polonia ar putea costa bancile aproximativ 67 de miliarde de zloti (17,31 miliarde de dolari) in cel mai probabil scenariu, ceea ce ar pune in pericol stabilitatea sistemului financiar al tarii, a avertizat marti Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF).

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci, contractate in principal in perioada 2007 – 2008, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in conditiile in care francul elvetian s-a apreciat cu 80% in raport cu zlotul.

Citeste si Romani, treziti-va! Bancile straine vor sa ne transforme in sclavi in propria tara! Ce fac Iohannis si Ciolos?

Daca legea va fi implementata, ar putea slabi stabilitatea unor banci, ducand la pierderea increderii in sectorul bancar polonez, sustine KNF.

In cazul a cinci banci cu active totale de 345 miliarde de zloti, indicele lor de adecvare a capitalului ar scadea sub 4% in cel mai probabil scenariu, mult sub nivelul de 8% solicitat de autoritatile de reglementare.

In ianuarie, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat un proiect de act normativ destinat sa ii ajute pe cei care au credite ipotecare in franci, urmand ca bancile sa suporte costurile convertirii creditelor in zloti. Administratia prezidentiala nu a estimat insa care vor fi costurile acestui plan, care urmau sa fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare in franci elvetieni reprezinta 14% din totalul creditelor din sectorul bancar si sunt echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei.

Citeste si Avocatul Gheorghe Piperea dezvaluie cea mai mare manipulare a momentului

Ar fi nerealist sa ne asteptam la introducerea unei legi atat de costisitoare. Cu cat mai mari sunt costurile estimate, cu atat mai scazute sunt sansele ca legea sa fie adoptata in actuala forma, a afirmat Dariusz Gorski, analist la BZ WBK.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuala cu 0,44% a activelor bancilor si companiilor de asigurari, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloti (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica bancilor interne, sucursalelor bancilor straine, diviziilor institutiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor si reasiguratorilor.

In Polonia, sectorul bancar si cel de retail sunt controlate de companii straine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen si BCP.

Citeste si Banca Nationala, acuzata de politica impotriva cetatenilor

Bancile se afla sub presiune din cauza ratelor scazute ale dobanzilor, iar investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea adoptarii unei legi privind conversia in zloti a creditelor in valuta, ale carei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii sustin ca impunerea unor noi taxe in sectorul bancar si cel de retail vor avea consecinte nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienti.
Adauga un comentariu