National

Politicienii au profitat de protestul celor peste 5.000 de barladeni care au cerut blocarea exploatarii gazelor de sist – FOTO

Publicat: 23 mart. 2012
Peste 5000 de barladeni s-au adunat ieri in fata Primariei din localitate, pentru a protesta impotriva celor de la Chevron, care vor sa exploateze gazele de sist in zona, iar mesajul lor pur ecologist a fost unul cu atat mai laudabil, cu cat au refuzat politizarea manifestarii. Potrivit vrn.ro, deputatul PSD Adrian Solomon a incercat sa se „impuna” cu eterna lui portavoce, alaturi de Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si candidatul acestei formatiuni politice la functia de presedinte al CJ Vaslui, dar protestatarii i-au huiduit, cand si-au inceput discursurile. In fata Primariei Barlad s-a ridicat o scena profesionista, a fost montat un ecran mare unde au rulat filmele de pe Internet care prezentau dezastrele provocate de exploatarea gazelor de sist de catre firma Chevron in tarile unde se exploateaza prin metoda neconventionala a fracturarii hidraulice.
Deputatul Adrian Solomon n-a prea avut mare priza la populatia Barladului, chiar daca el a incercat o mobilizare exemplara, cu care nu ne-am mai intalnit de pe vremea incrancenatului comunism: a avut un convocator pe listele caruia figurau peste 7000 de oameni care urmau sa fie adusi de organizatiile PSD din zona Barlad, la acest miting. Dar, conform Jandarmeriei Vaslui, la miting au fost circa 5000 de oameni. Semnalul barladenilor a fost clar: daca nu se politiza manifestarea, aceasta ar fi avut un succes si mai rasunator, dar asa, oamenii au stat acasa si au preferat sa nu participe, mai scrie vrn.ro. 
„Aprobarile pentru Chevron s-au dat cu usile inchise, fara sa aflam, fara sa fie populatia nici macar informata si cu atat mai mult intrebata daca isi doreste asa ceva. Exista un referendum, o consultare publica, dar nu s-a facut. Este un „cadou” facut pentru noi de domnul guvern, dar iata ca cetatenii s-au gandit ca este nevoie si de acceptul lor. Sunt foarte mandra de manifestarea pe care am vazut-o azi, cata lume s-a adunat aici! Cand este vorba de ceva atat de grav, cum este aceasta exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, ar fi imperios necesar un referendum. Da, ar fi absolut necesar, pentru ca asa populatia ar putea fi informata, pentru ca dezbaterile n-ar mai avea loc cu usile inchise, fara ca oamenii sa fie instiintati si evident intrebati! Sigur ca tebuie sa fie referendum”, a spus printesa Briana Caragea, potrivit vrn.ro.
Mitingul impotriva celor care vor sa exploateze gazele de sist in zona a fost un succes pentru societatea civila barladeana, dar un esec pentru politicienii organizatori ai acestuia. Cei peste 5000 de participanti au ascultat pe cei care au vorbit pe scena construita special in fata Primariei Barlad, i-au aplaudat dar au si huiduit doua personaje politice: pe Adrian Solomon si Dumitru Buzatu. Printre participantii la miting s-a numarat si printesa Briana Caragea, care intr-un scurt interviu acordat pentru cititorii ziarului nostru a precizat ca la Barlad oamenii merita sa fie informati si de aceea este imperios necesar organizarea unui referendum, prin care populatia sa isi exprime liber si democratic opinia impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice. Daca mitingul nu ar fi fost politizat, prezenta ar fi fost mult mai masiva, dar partea buna este ca mesajul pe care barladenii au vrut sa-l transmita s-a transmis: „Nu exploatarii gazelor de sist!”.Adauga un comentariu