National

Politia de Frontiera actionata in instanta

Publicat: 18 feb. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:30959;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Dupa 27 de ani de serviciu, lui Viorel Scheuleac nu i s-au acordat drepturile banesti legale •Desi legea prevede plata drept ajutor a 12 solde, conducerea IGPF se prevaleaza de un ordin al ministrului din 1994 •Chiar si legea privind pensionarea cadrelor militare a fost incalcata de conducerea IGPF •Generalul de Divizie Emil Talpa considera ca fostul subaltern are dreptate •Viorel Scheuleac crede ca doar justitia romana este cea care il poate ajuta

Peste 10 fosti angajati ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi au depus plangere in instanta impotriva institutiei respective, prin care solicita respectarea legislatiei privind pensionarea cadrelor militare. Cei nedreptatiti spun ca nu li s-a acordat, la iesirea la pensie, acel ajutor constand din 12 solde brute. Fostii politisti de frontiera considera ca decizia conducerii IGPF de a tine cont de o nota-raport a ministrului de Interne din 1994 nu este legala. Printre petenti se numara si plutonierul adjutant (r) Viorel Scheuleac. Acesta a depus plangerea pe 21 decembrie 2001, la cateva luni dupa iesirea la pensie pe caz de boala.

Bolnav din cauza serviciului militar

Aproape 27 de ani de activitate in Politia de Frontiera. Rezultate numai de „foarte bine” in acesti ani. Decorat cu ordinul „Meritul Militar”, clasa a II-a. Specialist in domeniul tehnic. Sunt cateva din meritele plutonierului adjutant Viorel Scheuleac. In 2001, la varsta de 44 d ani, acesta este internat la Spitalul Militar Iasi cu diagnosticul „hepatita cronica agresiva, pancreatita cronica, discopatie lombara faza a II-a si cervicartoza. Dupa investigatii aprofundate si examen clinic, comisia medicala il declara inapt pentru serviciul militar in timp de pace, apt limitat pe timp de razboi. Omul face toate demersurile pentru a fi pensionat pe caz de boala. Dupa reexaminari si alte controale, comisia de expertiza medico-militara, de pe langa Spitalul Militar Iasi, emite certificatul nr 750/46 din 26.06.2001, prin care se atesta faptul ca bolile de care sufera Viorel Scheuleac sunt contractate in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare si recomanda trecerea in rezerva cu drept de pensionare. Actul medical este intarit si de comisia centrala de expertiza medico-militara care avizeaza, pe data de 04.07.2001, rezultatele la care au ajuns colegii din Iasi. Prin Ordinul de zi S/361159/18.07.2001, Viorel Scheuleac este trecut in rezrva cu drept de pensie, incepand cu data de 26.06.2001, data trecuta pe expertiza medicala ieseana. Decizia 127536 a Serviciului de Pensii, din cadrul MI, stabileste si cuatumuul pensiei platita de la 01.07.2001. De altfel, proaspatul pensionar a incasat suma cuvenita pentru luna iulie. Dar legea care a fost valabila pana pe data de 01.07.2001 oferea cadrelor militare, la iesirea la pensie, un ajutor in valoare de 12 solde brute. Lucru contestat de conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romana.

Razboiul actelor si al interpretarilor legislatiei

Fostul plutonier adjutant redacteaza un memoriu adresat Directiei Politiei de Frontiera Iasi, prin care solicita respectarea legii si acordarea ajutorului conform acesteia. Generalul de Divizie Emil Talpa, in raspunsul sau, specifica faptul ca „s-a dispus a se lua masurile necesare de punere in aplicare si achitarea tuturor drepturilor legale ce vi se cuvin de catre IJPF Iasi”.
Cu toate acestea, nimic nu s-a miscat. Pagubitul inaintaza un memoriu si ministrului de Interne. In raspunsul primit, conducera ministerului face trimitere la un ordin al ministrului din 1994. Conform notei-raport 6692/1994, „pentru cadrele militare care au fost incadrate in grade de invaliditate, data trecerii in rezerva este ultima zi calendaristica din luna in care decizia, ramasa definitiva, a fost avizata de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului de Interne”.
Data avizarii este de 04.07.2001, deci pensionarea, conform conducrii IGPF, se aplica incepand cu luna august. Mai mult decat atat, in acelasi raspuns este modificat ordinul sefului IJPF Iasi si schimbata data iesirii la pensie, acest lucru facandu-se dupa mai bine de jumatate de an. Legea 164/2001, privind pensiile militare de stat, la articolul 54, aliniat 1, spune ca „impotriva deciziilor de pensionare emise se pot introduce contestatii in termen de 30 de zile de la comunicare”. La aliniatul 4, acelasi articol, se poate citi: „Deciziile de pensie necontestate in termen, precum si deciziile comisiilor de contestatie care nu au fost atacate la instantele judecatoresti raman definitive”. Or, conducerea IGPF a incalcat acest articol. Viorel Scheuleac trimite o adresa si comisiei centrale medico-militare. Aceasta comunica faptul ca „in privinta comisiei care decide situatia dumneavoastra, precizam ca este cea de pe langa Spitalul Militar Iasi (la comisia centrala facandu-se numai prima avizare asupra legalitatii documentelor medicale de incadrare in grad de invaliditate)”.
Astfel, data iesirii la pensie ramane 26.06.2001, si nu 31.07.2001, conform celor sustinute de conducerea centrala.

Dura lex, sed lex

Convins de faptul ca are dreptate, Viorel Scheuleac s-a adresat instantei judecatoresti. „Cred ca am deranjat pe multi aici, la Iasi, si de asta nu mi se acorda drepturile de care ar trebui sa beneficiez. Am inaintat un memoriu si presedintelui Ion Iliescu, in care am descris situatia mea si deciziile pe care le-au luat cei de la conducera IGPF. Daca un ordin al ministrului de Interne este mai presus de lege si daca modificarea unor acte oficiale se poate face fara ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere, atunci nu mai am nimic de facut”, a declarat Viorel Scheuleac.
Saptamana aceasta are loc prima infatisare a partilor implicate in proces. In luna ianuarie, la Judecatoria Iasi au fost depuse alte plangeri de la fosti subofiteri ai Politiei de Frontiera Iasi aflati, in aceeasi situatie ca a colegului lor. Fiecare dintre aecstia spera ca in Romania legea este inca respectata si ca li se va face dreptate.
Vasile MIRON
Adauga un comentariu