National

PNTCD, in durerile… renasterii!

Publicat: 20 dec. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:8578;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In linii generale s-ar crede ca, la ora actuala, furtuna declansata prin revocarea fostului premier Radu Vasile s-a stins. Analizele si comentariile, in schimb, se afla in plina desfasurare, mai toti actorii politici ai momentului fiind antrenati in „autopsierea” unui scandal ce risca sa umbreasca, inca o data, imaginea pe care se straduieste sa o ofere „la export” Romania. Care vor fi rezultatele unui asemenea examen si ce lectie ar trebui retinuta din toata aceasta vinzoleala de patimi si polemici, mai mult sau mai putin sterile, care au tinut timp de o saptamina primele pagini ale ziarelor? In interviul acordat cotidianului Ziua de Iasi, liderul Organizatiei Municipale a PNTCD, deputatul Mihai Dorin, incearca, retrospectiv, sa raspunda intrebarilor de mai sus, punind in lumina o serie de aspecte conexe privitoare la atitudinea viitoare a partidului sau. Partid considerat, pe buna-dreptate, drept victima principala a recentului cutremur provocat chiar de unii dintre membrii sai.

„Am pierdut pe mina noastra!…”

R: Unii au incercat sa acrediteze ideea conform careia cedarea de catre PNTCD a postului de prim ministru echivaleaza cu recunoasterea propriei incapacitati de gestionare a treburilor tarii.
Mihai Dorin: Din pacate, si luptele din interior au condus la aceasta „demisie” a PNTCD, cea mai trista din intreaga perioada post-decembrista! Eu am folosit, cit am putut, calitatea pe care o detin in acest partid, pentru a lansa colegilor mei un apel la coeziune. Din nefericire, insa, inamicitiile au continuat sa domine in interiorul partidului nostru, in cele din urma ele facind jocul adversarilor nostri nu numai din Opozitie!
R: Dupa ce ati reusit sa contabilizati, oarecum, dezastrele care au riscat sa produca implozia acestui partid istoric, care considerati dvs. ca ar trebui sa fie pozitia adecvata, capabila sa dovedeasca – in primul rind, propriului electorat – faptul ca PNTCD a inteles, in fine, sa-si asume cu maxima responsabilitate rolul de lider al Coalitiei, urmarind, in consecinta, sa se achite de promisiunile care au suscitat, in ’96, increderea unei bune parti din societatea romaneasca?
M.D.: Cred ca acesta trebuie sa fie pentru noi un moment de reflectie menita sa degajeze o solutie pentru renasterea partidului nostru. Cu certitudine, am pierdut sefia Guvernului pe mina noastra, cum se spune, si, ca de obicei, altii beneficiaza acum de „roadele” erorilor noastre, in vreme ce noi, taranistii adunam… cioburile! Concret, ca sa raspund intrebarii dvs, eu voi redacta un document adresat grupului nostru parlamentar, un document echivalind cu o dezvaluire, avant la lettre, a unui mesaj cerind depasirea actualei crize printr-o solutie crestina.
R: Circula anumite alegatii, potrivit carora aceasta cedare a sefiei Guvernului s-ar datora, nu in ultimul rind, unei asa-zise „conduite de esec” adoptata de taranistii panicati in urma rezultatelor ultimului sondaj CURS, care acreditau PDSR cu, nici mai mult, nici mai putin de 46% din optiunea electoratului.
M.D.: Nu tocmai o asemenea conduita pare sa fie de vina. Insa in orice caz, starea de spirit din PNTCD nu este tonica in clipa de fata: prea multe sint constatarile referitoare la diminuarea prestigiului acestui partid, fapt ce i-a condus pe unii la fatalism. Cauza acestei stari se datoreaza, din pacate, epuizantelor frictiuni interne care au servit, practic, cauza Opozitiei. Nu neg, exista in sinul electoratului dezamagit si o mentalitate paseista; fara indoiala, nereusind sa identifice un viitor cert, acesta isi proiecteaza idealurile in… trecut. Oricare ar fi motivatia alegatorilor romani, acestia ar trebui sa fie constienti de faptul ca o asa-numita „solutie PDSR” ne-ar plasa, pe toti, pe un traseu regresiv cu repercusiuni negative asupra populatiei si asupra sanselor tarii de a intra in familia civilizata a Europei!
R: S-a gindit PNTCD la o strategie destinata sa contracareze o eventuala revenire a stingii la putere?
M.D.: Dupa cum stiti, in noul Guvern il avem pe Mircea Ciumara, el fiind investit, in calitate de ministru-secretar de stat, cu portofoliul Economiei; in aceasta postura, noi speram ca taranistul Ciumara sa reuseasca sa-i mobilizeze pe specialistii din partid, impreuna cu alte persoane neangajate politic, in vederea redresarii economiei nationale. Intr-un plan mai larg, sper ca strategia pe care ati evocat-o sa fie definita, in ianuarie 2000, la reuniunea Delegatiei Permanente a PNTCD. Tot atunci cred ca vom reusi sa convenim si asupra datei Congresului nostru. Mentionez aici ca o aminare, sine die, a acestui Congres, sau desfasurarea acestuia dupa alegerile de anul viitor, nu e de dorit.
R: Sa ne asteptam, asadar, ca tot in cadrul amintitelor intruniri sa aiba loc si mult-asteptata „detonare” a „cabalei talibanilor din PNTCD”?
M.D.: Vor fi, probabil, si niste oameni sacrificati. Dar eu mai sper si ca acest congres sa limpezeasca relatiile din interiorul partidului nostru. Sper sa adoptam tot atunci si un „cod deontologic” minimal. Nu mai putin, sint convins ca vom reusi sa alegem o noua conducere care sa-si asume renasterea PNTCD, intrucit actuala si-a epuizat mesajul politico-managerial! Altfel, daca vom continua sa fim la fel de ingaduitori ca pina in prezent, ma tem ca nu vom face decit sa adincim divergentele din interiorul partidului. Or, tocmai aceste divergente i-au determinat pe unii dintre noi sa-si faca jocul si sa ne aduca in impasul actual… Pentru ca e foarte greu sa explici, chiar propriilor membri de partid, de ce ne-am consumat energiile in razboaie marunte, de persoane, nereusind sa elaboram nici un document doctrinar serios! E o fatalitate sociologica: atunci cind se produc asemenea diseminari ale raporturilor dintre oameni, nu te poti concentra asupra unui proiect serios!

Curatenie in partid, pentru relansarea increderii tinerilor nostri!

R: Credeti ca initiativa „fanilor” fostului premier (vizind crearea unui Grup Popular in Parlament opus politicii actuale a PNTCD) mai poate ramine in vigoare, data fiind relativa aplanare a conflictului dintre PNTCD si Radu Vasile – acesta din urma fiind „absolvit” de toate sanctiunile dictate de BCCC, ba, foarte probabil, „recompensat” cu presedintia Senatului?
M.D.: Nu cred. Cred ca aceasta initiativa a fost mai curind rodul unei situatii de nemultumire cuprinzind cercuri mai largi din partidul nostru. Pentru ca Grupul Popular nu si-a dorit, in realitate, sa devina autonom; ar fi, de altfel, un pleonasm, stiuta fiind coloratura populara, programatica a PNTCD. Eu cred ca, de fapt, tinerii nu tin neaparat la autonomia lor fata de partid, ci ca ei au dorit sa lanseze un avertisment serios acuzind imobilismul PNTCD!
R: Au circulat niste speculatii emise de liderul PRM, C.V. Tudor, cu privire la „planul mirsav al Occidentului” care ar urmari recrearea in Romania a celebrului Partid Popular fondat de maresalul Constantin Averescu, dupa Primul Razboi. Sa fi fost, acel Grup Popular o „prefata” a proiectului incriminat de C.V.T.?
M.D.: Cit priveste speculatiile lui C.V.T., ele sunt total neavenite. O fantasmagorie de-a lui, ca atitea altele… Revenind insa la Grupul Popular care i-ar fi intrunit pe „simpatizantii de la Brasov ai lui Radu Vasile”, eu cred ca acestia s-au gindit ca o asemenea formatiune politica ar putea constitui o buna baza pentru discutiile asupra reorganizarii PNTCD. Printre urgentele incluse in realizarea acestei reorganizari as enumera: 1. clarificarea treburilor interne; 2. reorganizarea CDR; 3. fundamentarea dialogului foarte deschis cu Presedintia. De aceea, gasesc ca este imperativa convocarea Delegatiei permanente si a Congresului PNTCD. Orice ambitie personala, supralicitata, nu ar face, in acest sens, decit sa adinceasca criza actuala! De asemenea, o comunicare sincera cu toate palierele PNTCD – ma refer atit la organismele locale, cit si la cele centrale – precum si o optiune clara pentru oameni de suprafata morala si intelectuala investiti la conducerea partidului, toate aceste deziderate odata indeplinite, ne-ar putea indreptati sa speram, printre altele, la declinul populismului ieftin prezent (si) in retorica unora dintre fruntasii PNTCD!
Iar daca „toate acestea fi-vor implinite”, adaugam noi, atunci s-ar putea afirma ca, in definitiv, seismul numit Radu Vasile a fost de-a dreptul salutar pentru partidul marelui Iuliu Maniu, pentru ca, datorita acestei „zgiltiieli monumentale” taranistii au ajuns – mai bine mai tirziu, decit niciodata! – sa constientizeze faptul ca locul PNTCD nu este in Muzeu, ci, in Istorie.
Svetlana NEDELCU
Adauga un comentariu