Eveniment-Social

PNL se pregateste de esec. Un puci intern?

Publicat: 03 apr. 2016
1
Nu ar fi primul esec al tandemului Gorghiu Blaga. Dar va fi cel mai evident. Se va desfasura sub ochii lumii. In Parlamentul Romaniei. Mai exact, in Senat. PNL si-a propus sa-l intoarca cu rotile in sus pe Calin Popescu Tariceanu. Si sa preia sefia Senatului. Dar asta se intampla fara a dispune de o majoritate. Este un proiect imposibil. Este adevarat ca PNL, prin Crin Antonescu, a detinut mult timp sefia Senatului. Atata timp cat a durat USL. Dupa ce USL s-a destramat, Crin Antonescu a demisionat. Pentru ca, oricum, mai devreme sau mai tarziu, PSD ar fi revendicat aceasta pozitie. Si ce a urmat? Victor Ponta, pe atunci presedinte PSD, a tinut cu tot mortisul sa prelungeasca, intr-o alta forma, moartea clinica a USL. Si l-a convins pe Calin Popescu Tariceanu sa participe la prestidigitatie. Si sa informeze insistent opinia publica cum ca, in realitate, USL exista. Chiar si fara liberalii lui Antonescu, uniti cu democrat-liberalii lui Blaga. Iluzia era asigurata  prin plecarea, alaturi de Calin Popescu Tariceanu, a cateorva deputati si senatori. Si, evident, prin crearea partidului ALDE, intrat in coalitie cu PSD.
La schimb, Calin Popescu Tariceanu a primit sefia Senatului. Sustinut fiind de majoritatea construita in jurul PSD. Iar pana acum, acesta a condus Camera Superioara a Parlamentului fara a fi prea mult contestat de cineva. De ce acum PNL intentioneaza sa preia acest post? Si care este strategia pe care o urmeaza? Cum ar putea sa-si atinga obiectivul? Desigur, ar fi convenabil pentru PNL ca, in acest an complicat, in care au loc doua runde de alegeri, sa-si asigure presedintia Senatului Romaniei. In acest scop, conducerea PNL a luat decizia de a strange semnaturi. Si a strans. Nu este prea complicat sa strangi semnaturi pentru a supune dezbaterii si votului o anumita decizie. Problema este ca decizia ca atare trebuie luata cu o majoritate de voturi. Exista o asemenea majoritate?
Exista si nu exista. Exista in capul unora dintre sefii PNL. Acestora le-au facut cu ochiul niscaiva PSD-isti, UNPR-isti si independenta. In sensul ca ar fi dispusi sa sustina aceasta operatiune de eliminare a lui Calin Popescu Tariceanu. Si nu, pentru ca avem, de fapt, de a face cu una dintre obisnuitele capcane montate de PSD. PSD a creat, in mod intentionat, iluzia ca s-ar putea complace intr-o eventuala debarcare a lui Tariceanu. La aceasta iluzie au contribuit si unele frictiuni reale intre cele doua partide. Au fost tensiuni care tin insa de firescul lucrurilor. Partidele nu sunt niste instrumente statice. Partidele sunt dinamice si, ca atare, din cand in cand, se repozitioneaza reciproc. Ceea ce nu inseamna nici de cum ca PSD intentioneaza sa renunte la sprijinul ALDE. Mai ales acum cand UNPR se subtiaza vazand cu ochii.
Dar capcana a functionat. PNL s-a aruncat cu capul inainte. Fara sa stie, in mod clar, cu cine ar putea sa faca o majoritate la votul pentru schimbarea lui Tariceanu. Si mai mult decat atat. PNL nu stie nici macar cu cine il va inlocui. Logic, inlocuitorul ar trebui sa fie Gorghiu sau Blaga. Blaga insa nu doreste sa fie presedintele Senatului. Si bine face. Iar Alina Gorghiu iese, in mod natural, din discutie, intrucat urmeaza sa nasca. Nu stiu daca nu cumva caderea in aceasta cursa a fost alimentata si de factori interni. In sensul ca ar exista un grup in PNL care si-a propus sa darame din interior acest partid. Impingandu-l la actiuni necugetate.
Si asta se intampla pe ce fond? Pe fondul rasturnarii dramatice a raporturilor dintre fostii si noii liberali. PNL, la data fuziunii, dispunea de circa 2/3 din toate pozitiile cheie de la nivelul Marelui Partid National Liberal. PDL a intrat in combinatie multumindu-se cu 1/3. In prezent, in conditiile in care fuziunea nu s-a realizat, iar liberalii continua sa stea separati unii de altii, PDL-istii au reusit sa acapareze mai mult de jumatate dintre pozitiile de conducere. Practic, PDL a reusit sa canibalizeze PNL. In aceste conditii, este de asteptat ca, in interior, o bomba sa explodeze. Daca nu acum, imediat dupa alegeri. Factura pentru un esec in alegerile locale este direct proportional cu intinderea puterii in interiorul partidului. La data alegerilor locale, principala responsabilitate pentru un previzibil esec, o vor avea reprezentantii fostului PDL. Pur si simplu pentru ca ei se afla la cele mai multe butoane. Esecul va trebui asumat, in primul rand, de acestia. In frunte cu Vasile Blaga. Ca atare, nu este deloc exclus ca tentativa sinucigasa de debarcare a lui Tariceanu sa fie parte a unui puci intern.



Adauga un comentariu