Eveniment-Social

PNL s-a infrant. De doua ori

Publicat: 05 apr. 2016
1
In aceasta saptamana, Partidul National Liberal si-a aplicat, cu mana lui, doua lovituri puternice in moalele capului. Isi vede amanata sine die initiativa legislativa privind alegerile in doua tururi de scrutin. Si pierde la scor razboiul declansat impotriva lui Calin Popescu Tariceanu. Iar ambele infrangeri erau previzibile. Si atunci, cum se explica avantul Don Quijotesc care i-a manat pe liberali in lupta? In ultima analiza pe aceasta tema – si era vorba doar de tentativa nebuneasca de a-l intoarce cu rotile in sus pe Calin Popescu Tariceanu –  m-am intrebat daca nu cumva asistam la un puci initiat chiar in interiorul partidului. De oameni care doresc sa-l compromita. Si poate chiar sa-l distruga. In definitiv, PNL chiar si in halul in care a ajuns, canibalizat de PDL, este, totusi, ultimul partid istoric care mai functioneaza in Romania. Dupa ce “sistemul” a distrus, in ordine, Partidul Social Democrat istoric, tot printr-o alianta, cu PDSR-ul, conferind astfel credibilitate interna si internationala fostului FSN. Acest sacrificiu ritual s-a intamplat in cu totul si cu totul alte conditii si in ceea ce priveste PNTCD. Un partid, practic, disparut si el. Si iata ca vine randul PNL. Sa speram ca nu se va intampla acest asasinat pana cand domnul Mircea Ionescu-Quintus, seniorul liberal care a facut multi ani de inchisoare pentru acest partid, va implini suta de ani. Dar asta se intampla in niciun an. Va supravietui PNL dupa aceste alegeri?
In mod paradoxal, este posibil ca raspunsul sa fie negative. De ce, in mod paradoxal? Pentru ca liberalii erau convinsi ca daca reusesc sa dea un presedinte, se vor afla pe cai mari. Si vor putea obtine o majoritate in alegerile locale si, apoi, la parlamentare. Si vor putea guverna. Observ ca se intampla invers. PNL incepe sa piarda, la linie, toate bataliile. Schimbarea legii cu doua luni inaintea alegerilor locale este, nu numai o intentie profund imorala din partea PNL, dar este si potrivnica legii fundamentale a tarii, Constitutia, deciziilor CCR si recomandarilor Comisiei de la Venetia. In plus, asistam la un gest legislativ de tip sinucigas, intrucat numai astfel poate fi taxata o initiativa de o asemenea importanta facuta de un partid care este departe de a detine o majoritate in Parlament. Si, evident, PSD a aplicat, luni, o puternica lovitura de uppercut liberalilor. Acum, opinia publica care arbitreaza acest meci de box nu face decat sa-i numere pe liberali si sa constatate ca la acest capitol nu se mai pot ridica de la podea. Iar obscurul antrenor, cine o fi el, cel care organizeaza puciul intern, nu are altceva de facut decat sa arunce in coltul invinsului prosopul alb.
Si aproape simultan, liberalii isi mai aplica, cu mana lor, si o a doua contralovitura. Care si ea conteaza enorm in planul psihologiei politice. Rezultatul nu face decat sa-i descurajeze atat pe activistii liberali, cat si electoratul acestui partid. Este vorba de tentativa de a-l inlatura pe Calin Popescu Tariceanu de la conducerea Senatului. Este de inteles de ce liberalii ar fi interesati ca, intr-un an atat de framantat cum este acest an electoral, sa detina sefia Camerei Superioare a Parlamentului. Este, de asemenea, limpede ca o asemenea lupta  nu preocupa absolut deloc electoratul liberal. Electoratul liberal asteapta alt tip de masuri si de initiative care ar trebui sa vina dinspre un Guvern care, crede acest electorat, ca ar exprima intrucatva vointa liberalilor. Guvernul Ciolos nu ia insa asemenea masuri. Dimpotriva. Se compromite pe zi ce trece. Parca si el ar fi expresia unui puci politic.
Revenind insa la aceasta tema a rasturnarii lui Calin Popescu Tariceanu, s-a dovedit, cu prisosinta, ceea ce concluzionam cu doua zile in urma. Si anume ca liberalilor li s-a intins o capcana din partea PSD care, prin anumiti lideri, a lasat impresia ca socialistii ar fi dispusi sa sprijine o asemenea actiune. Dar de ce ar fi facut-o? Erau  PSD-istii imbecili? De ce ar fi renuntat ei la un aliat, care este ALDE, pentru a da satisfactie unui adversar, care este PNL? Un rol in aceasta aburealaa l-au jucat si unii lideri UNPR. Care si ei au facut un joc previzibil pentru orice om cu mintea netulburata. Cum ar fi putut sa cada conducerea PNL in aceasta capcana? Cum au ajuns stralucitele minti ale Partidului National Liberal la concluzia stupida ca l-ar putea da afara pe Calin Popescu Tariceanu? Ori a fost un puci intern, menit, asa cum aratam, sa distruga partidul, ori este opera “sistemului”. In paranteza fie spus, vorbim de acelasi „sistem” care a mai distrus doua partide istorice chiar in timp ce reprezentantii acestora se aflau la butoanele serviciilor secrete. Iata, istoria se repeta. Rezultatul este, foarte pe scurt, urmatorul.
PNL dublu infrant este si dublu sifonat. Si din ce in ce mai multi simpatizanti ai liberalilor incep sa se intrebe daca acesti oameni mai sunt sanatosi la cap. In timp ce PSD a dat, aproape simultan, doua lovituri. Au demonstrat ca sunt solidari in majoritatea creata in Parlament. Si si-au intarit sistemul de aliante. PNL a ramas izolat pe scena politica. Acum, ii avertizez pe liberali ce urmeaza in conditiile in care nu au inteles sa fuzioneze la timp, pana la capat, sa-si puna o conducere puternica, unicefala, sa joace cartea independentei fata de Cotroceni si sa lupte pentru restabilirea independentei tuturor celor trei puteri in stat. Va veni nucleara. Care va incepe prin rezultatul deceptionant de la alegerile locale. Si va sfarsi prin catastrofa de la alegerile parlamentara. La limita, liberali inca mai au timp sa se trezeasca.Adauga un comentariu