National

PMP ii cere lui Klaus Iohannis sa atace la Curtea Constitutionala legea privind plagiatul

Publicat: 12 oct. 2016
1
Liderii PMP ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa atace la Curtea Constitutionala legea adoptata de senatori, care scoate CNATDCU din decizia in privinta plagiatelor. 
Liderii PMP ii critica pe senatorii care au votat impotriva cererii presedintelui Iohannis de reexaminare a legii privind sanctionarea plagiatului si care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor. Mai mult, liderii PMP ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa isi exercite atributiile si sa conteste la Curtea Constitutionala aceasta lege, potrivit Romania TV.
„Faptul ca seful CNATDCU si-a dat demisia este un semnal extrem de grav si PMP ii cere presedintelui Iohannis sa-si exercite atributiile pe care le are conform Constitutiei si sa conteste la Curtea Constitutionala legea privind aprobarea OUG 4/2016. Este esential ca presedintele sa-si mentina punctul de vedere in ceea ce priveste eliminarea impostorilor care au calcat in picioare cercetarea romaneasca. Avem nevoie de acest mesaj”, a transmis presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.
Tomac a afirmat ca PSD si PNL fac „zid in spatele mafiei din cercetare”. „Partidul Miscarea Populara este profund indignat de cruzimea si cinimsul de care da dovada PSD si PNL in Parlamentul Romaniei atunci cand trebuie sa faca zid in spatele mafiei din cercetare. Tot ce s-a intamplat (…) in Parlament este o dovada in plus ca atat PNL, cat si PSD sunt intr-o cardasie impotriva intereselor reale ale Romaniei”, a mai spus Eugen Tomac. Senatul a respins, luni, cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ”pentru”, in timp ce ”impotriva” au votat doar 12 alesi, iar sase s-au abtinut.
”Ministerul Educatiei si Guvernul Romaniei sustin forma initiala a Ordonantei de Urgenta 4/2016, sustin argumentele din cererea de reexaminare a presedintelui si considera ca dupa finalizarea evaluarii externe a scolilor doctorale si a fiecarei institutii organizatoare de doctorat, care va incepe in aceasta toamna, se poate relua cu succes si cu folos discutia daca este posibila si oportuna trecerea exclusiva a responsabilitatii doctoratelor din Romania la nivelul universitatilor”, a spus in plenul Senatului, Laurentiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educatiei.
Presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat ca raportul comisiei este de respingere a reexaminarii.
„As vrea sa subliniez cat se poate de limpede ca, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul raspunzator trebuie sa ramana scoala doctorala. Acolo se decide daca o teza de doctorat se ridica si indeplineste standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creste responsabilitatea universitatii si a scolii doctorale si trebuie sa spunem la fel de sincer ca nicaieri in lume nu exista o institutie deaspura universitatii care sa acorde diplome. O diploma e acordata de universitatea unde tanarul, fie licentiat, fie doctorand, si-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizeaza institutia”, a sustinut Ecaterina Andronescu.
Plenul Senatului a adoptat in data de 9 mai legea prin care Ordonanta de urgenta privind doctoratele a fost modificata substantial, astfel incat universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, abrogand totodata articolul care prevedea ca „certificatele si diplomele de licenta, de master si/sau de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice, din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestora”.
”Nu voi promulga aceasta lege (legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru ca prin modificarile pe care le aduce nu stabileste acel cadru legal care sa stimuleze cu adevarat performanta si care sa incurajeze excelenta in scolile doctorale. Legea nu este de natura sa garanteze respectarea normelor de integritate si nici nu clarifica regimul juridic cu privire la prevenirea si sanctionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, in primul rand vorbim aici evident de plagiat”, a anuntat seful statului intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni la finalul lunii mai.
In cererea de reexaminare, Iohannis subliniase ca proiectul de lege nu clarifica situatia tezelor de doctorat aflate in prezent spre analiza la CNATDCU si nici pe cea a candidatilor care au sustinut teza, insa nu li s-a acordat inca titlul prin ordin al ministrului educatiei.
„In ceea ce priveste renuntarea voluntara la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrarii de doctorat, odata cu renuntarea autorului acesteia la titlul de doctor si nici efectele ce se vor produce in planul raporturilor de munca. Totodata, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate sa analizeze suspiciunile de plagiat si poate duce la imposibilitatea aplicarii legii prin simpla renuntare la titlu, structurile care pot dispune sanctiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavand baza legala pentru a actiona”, mai argumenta Presedintia.
Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creste riscul ca unele scoli doctorale neperformante sau care inregistreaza evaluari individuale scazute sa isi continue activitatea si nu prevede modalitatea de organizare si functionare a Colegiu National al Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.
Legea merge la promulgare.Adauga un comentariu