International

Planul lui Merkel pentru a rezolva criza refugiatilor

Publicat: 18 oct. 2015
1

Angela Merkel merge astazi la Istanbul, in incercarea de a convinge Turcia sa puna stavila valului de refugiati de pe teritoriul sau care se indreapta spre Europa.

Turcia a marit miza – a pus conditii si a cerut un ajutor financiar de trei ori mai mare decat cel oferit de europeni, dar Merkel s-a aratat dispusa la concesii. Intre timp, Slovenia a devenit noul coridor al migrantilor in drumul catre Germania si tarile nordice, dupa ce Ungaria si-a inchis din nou granitele.

Turcia gazduieste mai multi refugiati decat orice alta tara din lume – peste doua milioane. Sute de mii de oameni sunt tinuti in tabere de refugiati, dar multi sunt lasati sa se descurce singuri si cedeaza tentatiei de a porni spre Europa.

Serhat Guvenc, politolog Universitatea Kadir Has: „Uniunea vrea ca Turcia sa revina la pozitia initiala, aceea de a nu permite refugiatilor sa mearga in alta parte. La inceput, Turcia a vrut sa fie tara gazda, gandidu-se ca refugiatii vor fi recunoscatori pentru ajutorul dat. Dar, razboiul a durat mai mult decat se anticipa, iar doua milioane de refugiati inseamna o povara greu de dus.”

Partidul de la putere din Turcia, care se pregateste de alegeri in date de 1 noiembrie, si-ar spori sansele de castig, daca ar obtine reluarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si relaxarea regimului de vize. Ankara mai vrea si trei miliarde de euro ajutoare pentru primul an, in timp ce europenii i-ar fi oferit doar un miliard.

Mohammed Tajik, migrant afgan: „Autoritatile turce nu ne primesc copiii la scoala, sa studieze Coranul. De aceea vrem sa plecam. Facem un efort pentru copii.”

Aproximativ 700.000 de refugiati au venit in Europa de la inceputul anului, iar cei mai multi provin din Turcia. Politica usilor deschise practicata de Angela Merkel nu e pe placul intregii populatii.

Pe langa marsurile frecvente anti-migratie, sambata, Henriette Reker – candidata la primaria din Koln, sustinuta de partidul lui Merkel – a fost injunghiata la un miting electoral, iar alte patru persoane au fost ranite. Politia a arestat un barbat de 44 de ani.

Norbert Wagner, anchetator: „La audieri, a recunoscut fapta si a spus ca a actionat pentru ca nu e de acord cu venirea strainilor.”

Intre timp, Slovenia, devenita noua ruta a migrantilor spre Europa, dupa ce Ungaria si-a inchis iarasi granitele, a mobilizat armata pentru sprijin logistic.

Guy Delaunay, corepondent BBC: „Pentru moment, Slovenia spune ca poate face fata numarului de migranti, care sosesc intre 4.500 si 5.000 pe zi. Slovenia e dispusa sa devina un coridor, pentru ca refugiatii sa ajunga la destinatia dorita: Germania sau tarile nordice. Ce nu stim este daca vreo alta tara isi va inchide granitele si va provoca un blocaj pe parcurs.”

Din Slovenia, refugiati sunt dusi in Austria, care a gazduit si a transportat mai departe peste 250.000 de migranti, in ultimele doua luni.

Slovenia va desfasura armata pentru a ajuta politia sa patruleze la granita cu Croatia si sa mentina sub control afluxul de refugiati, a declarat sambata premierul Miro Cerar, dupa o reuniune de urgenta a cabinetului, relateaza DPA. Aceasta masura nu inseamna ca Slovenia este in stare de urgenta, a precizat Cerar, explicand faptul ca guvernul doreste sa controleze situatia refugiatilor la granita, mentioneaza agentia slovena de stiri STA.

Bostjan Sefic, secretar de stat in Ministerul sloven de Interne, a declarat ca tara sa va permite intrarea atator refugiati cati poate primi. Potrivit AFP, guvernul sloven a anuntat ca face apel la armata pentru pentru asistenta “logistica” in fata afluxului de imigranti care au inceput sa tranziteze aceasta tara dupa inchiderea in cursul noptii trecute a granitei ungaro-croate.

La Budapesta, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anuntat sambata ca tara sa va reintroduce temporar controalele la granita cu Slovenia pentru a opri intrarea refugiatilor. Szijjarto a declarat sambata, pentru agentia de presa ungara MTI, ca masura reintroducerii temporare a controalelor la granita Ungariei cu Slovenia este necesara si “se incadreaza in prevederile acordului Schengen”.
Adauga un comentariu