Eveniment-Social

Plan SPECTACULOS la Universitatea Cuza din Iasi. Rectorul a SEMNAT pentru ASTA – FOTO

Publicat: 01 aug. 2016

@ Foarte probabil, pana anul viitor, toti cei care nu au mai vizitat Iasul de ani buni vor avea parte de o surpriza exceptionala! @ Este de-a dreptul revolutionar ceea ce planuieste rectorul celei mai vechi universitati moderne din tara, prof. univ. dr. Tudorel Toader, pentru viitorul institutiei @ Practic, pentru prima data dupa 1989, trei dintre cele mai valoroase cladiri – simbol ale fostei capitale a Moldovei se vor transforma radical! @ Cititi, doar pe www.bzi.ro, detaliile oferite de seful Universitatii Alexandru Ioan Cuza pe aceasta tema

Momente extrem de incitante si de surprinzatoare pentru viitorul celei mai vechi universitati moderne din tara, Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi! Concret, rectorul faimoasei si reputatei institutii de invatamant superior, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a pus la punct un plan revolutionar, ce vizeaza transformarea radicala a trei dintre cele mai valoroase cladiri – simbol ale fostei capitale a Moldovei. Este vorba de Corpul A, mai exact Palatul Universitatii, construit între anii 1893 si 1897 (si extins in perioada interbelica – n.r.) dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurat în prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta, Casa Universitarilor Iasi (CUI).

Citeste si : A inceput „curatenia” la Universitatea Cuza – GALERIE FOTO

Aici, de precizat din datele istorice ca imobilul a apartinut initial logofatului Nicolae Canta. Ea a fost construita in jurul anului 1800 si refacuta complet in 1840. Proprietarul Canta a fost dregator in timpul domniei lui Mihai Sturdza si Grigore Ghica. Imobilul de acum este trecut in Lista Monumentelor Istorice (LMI) din judetul Iasi. In final, uriasa cladire aflata in proprietatea UAIC, respectiv Corpul B, ridicat in anii 60′ ai secolului XX si care a apartinut fostului Institut Politehnic Iasi (actuala Universitate Tehnica Gheorghe Asachi – n.r.) va intra, la randul ei, intr-un amplu proces de reabilitare si de consolidare!

Transformarea spectaculoasa a Universitatii Cuza!

In fata acestor realitati, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IASI (BZI) l-au interpelat pe rectorul Universitatii Cuza, prof. univ. dr. Tudorel Toader, in legatura cu intregul proces ce vizeaza cele trei imobile. „Deja, a fost depus proiectul ce vizeaza restaurarea, reabilitarea si consolidarea Casei Universitarilor. Demaram inclusiv licitatia ce vizeaza realizarea lucrarilor efective! Aici, cladirea va ramane una de patrimoniu. Vom discuta in Consiliul de Administratie al Universitatii Cuza optiunea mea de a da o dubla functionalitate acesteia, anume socio-culturala si unde sa existe sali de conferinte, dezbateri universitare si editoriale sau prezentari de carte. Va fi ceva complet schimbat. Mai departe, vom trece la schimbarea completa a acoperisului Corpului A, unde e nevoie urgenta sa intervenim. De asemenea, pregatim un amplu proiect de refacere si reabilitare a marelui Corp B al institutiei noastre. As vrea sa va spun ca, deja, vom trece si la ceea ce inseamna igienizarea si gandirea unui plan concret de refacere a imobilului plasat in Gradina Botanica Anastasie Fatu, si unde se afla cunoscutele izvoare de apa minerala Amfiteatru. Am intrat in posesia cladirii, am verificat ceea ce este acolo, am pus paznicii nostri sa asigure ordinea acolo si vom trece la treaba”, a precizat seful de la Cuza.

Citeste si : Aceasta este cea mai SPECTACULOASA decizie luata de un rector din Iasi – FOTO

Citeste si : Intalnire la nivel inalt pentru rectorul Universitatii Cuza, in Republica Moldova

In final, o alta masura asteptata pana la debutul anului universitar 2016 – 2017 este si cea legata de soarta cladirii Romtelecom, din Fundatie! Aici, contractul de inchiriere dintre Universitatea Cuza si compania de telefonie, care este proprietara, exprira. In principiu, rectorul a aratat ca este posibil ca acesta sa nu mai fie prelungit. Totusi, avand in vedere ca si statul roman detine o parte din actiunile acestei companii, este posibil ca UAIC sa o achizitioneze.  

Citeste si : DEZNODAMANT BOMBA intr-un scandal de milioane euro. A fost implicat un afacerist cunoscut si sefii unei celebre universitati iesene – FOTO

Citeste si : Scenele au fost surprinse in curtea interioara de la Universitatea Cuza. Rectorul a vazut totul
Adauga un comentariu