Eveniment-Social

Plan diabolic al Primariei! O veste cumplita pentru chiriasii ANL

Publicat: 13 nov. 2013
1

@ Primaria se pregateste sa le dea o lovitura crunta locatarilor din blocurile ANL  @ Daca o propunere a municipalitatii iesene trece in actuala formula de comisiile de la Senat, chiriasii care vor vrea sa cumpere locuintele vor fi inhamati la doua rate lunare

Programul de construire a locuintelor pentru tineri prin proiectele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte a fost oprit la Iasi in 2013. Guvernantii au sarit Iasul la alocarea de fonduri pe acest proiect. Astfel, guvernul pare sa fi uitat de sutele de familii de tineri care asteapta ani de zile sa ajunga in fruntea listei pentru a beneficia de o repartizare a unei locuinte.

Una din posibilele deblocari ale programului, prin cresterea incasarilor, ar fi cea de transformare a chiriilor in rate lunare, pe care chiriasii sa le poata achita, lucru nepermis de legislatie in acest moment. O propunere a municipalitatii iesene, cea de achitare in rate a apartamentelor ANL, se discuta la comisiile din Senat chiar in aceasta perioada. Modul in care alesii locali le-au cerut parlamentarilor sa modifice legislatia ar urma sa ii ingroape insa si mai tare in datorii pe tinerii care spera sa cumpere o locuinta prin acest program. Modificarile legislative propuse de primarie ar presupune achitarea concomitenta a doua facturi lunare, atat chiria cat si rata pentru achizitia locuintei.

Primaria propune doua facturi lunare

In acest moment, din cele 720 de apartamente ANL construite in municipiu, 691 gazduiesc in continuare chiriasi care nu au putut strange bani pentru cumpararea apartamentului. Lipsa fondurilor pentru continuarea proiectului ANL este clara atunci cand ne uitam pe incasarile facute dupa ridicarea apartamentelor. De la demararea proiectului la Iasi, municipalitatea nu a reusit sa vanda in 4 ani decat 29 de apartamente, incasarile totale fiind de 4,02 milioane de lei. Primaria a propus modificarea legii, in sensul introducerii unei prevederi care sa permita achizitia apartamentelor in rate. Ba mai mult, municipalitatea a facut si o serie de previziuni. Daca din cele aproape 700 de ANL-uri din Iasi s-ar incepe achitarea lunara a unei rate de circa 250 de euro pentru macar 300 de apartamente, incasarile lunare de 337.500 lei ar aduce incasari anuale de 4,05 milioane de lei, suma mai mare decat cea stransa din vanzarile derulate in ultimii 4 ani. Din pacate insa, modificarea legislativa presupune pastrarea chiriei pentru intreaga perioada de 15 ani, pe care s-ar intinde ratele lunare de 250 de euro.

„Daca faci un calcul, ajungi cam la aceiasi bani daca ai face un imprumut in banca sa achiti casa. Dar macar nu ai stres ca trebuie sa platesti doua facturi”, sustine Claudiu R., un locatar al unui bloc ANL.

Din declaratiile parlamentarului Mugur Cozmanciuc, propunerea pe care i-au inaintat-o alesii locali ieseni nu ar presupune eliminarea chiriei pentru cei care vor achita rate lunare. „Nu stiam ca a existat si un alt demers de acest gen. Propunerea de modificare legislativa pe care am adus-o in discutie este venita de la viceprimarul Marius Danga si este izvorata din problematica gestionata in Iasi. Acum proiectul este in discutie la comisiile de la Senat. Momentan, in proiect nu este trecut nimic de eliminarea chiriei. Vom analiza posibilitatea ca plata ratelor sa elimine plata chiriei. Vrem sa ajungem la forma cea mai potrivita pentru beneficiarii finali, adica pentru cetateni”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc.

Click aici pentru a vedea facsimil I.

Click aici pentru a vedea facsimil II.

Click aici pentru a vedea facsimil III.

Click aici pentru a vedea facsimil IV.
Comentarii
  • Practic, municipalitatea s-ar transforma astfel intr-o banca mai smechera si cu dobanda dubla comparativ cu proiectul Prima Casa, chiria reprezentand de fapt dobanda. Daca rata cu pricina se refera la apart de 2 camere atunci smecheria se amplifica intrucat la final ar da 45.000 euro, cam mult pt un ANL avand in vedere pretul mediu/mp de vanzare la nivel national!

Adauga un comentariu