National

PLAGIATUL lui KOVESI, comentat pe Deutsche Welle

Publicat: 13 oct. 2016
1

Subiectul presupusului plagiat al lui Kovesi a fost astazi comentat la Deutsche Welle.

Sub titlul “Un GPS pentru traseele propagandei”, Deutsche Welle scrie: “Mult mai interesant decat subiectul in sine al plagiatului a devenit modul in care o intreaga retea acoperitoare a fost activata pentru a inabusi scandalul care atinge punctele cheie ale puterii politice. Plagiatul Laurei Codruta Kovesi este o pretioasa hartie de turnesol. Caci a fost destul ca subiectul sa fie deschis pentru ca figurile publice si ziaristii sau bloggerii cu staif sa se coloreze puternic in chipuri specifice. Astazi avem pur si simplu la dispozitie o harta precisa a agentilor de influenta, a naivilor, a captivilor sau a demnitarilor care au motive de ingrijorare. Se intelege ca stau bine delimitati si aceia care au de profitat de pe urma acestui scandal si care l-au stimulat copios, dar in privinta lor nimeni nu a avut niciodata vreo indoiala. Ei se ofera de la sine, apar la televiziune, dau declaratii la Parchet si nu se pune problema unei ”deconspirari”.

Pe cand ceilalti, realmente, si-au dat in vileag vulnerabilitatea. Nu vom cita pe nimeni anume caci este suficient sa observam care este modul lor de operare. Faptul cu totul strident si care nu lasa loc la nicio indoiala este ca nu au cerut dovezi. Nici unul dintre cei pe care i-am desemnat categorial mai sus nu a cerut sa vada o proba, sa o cerceteze cu ochii sai si sa decida in cunostinta de cauza. Dar cum e cu putinta ca cineva sa nu fie preocupat de singurul lucru care conteaza? Adica de fapte, de probe de argumentatie? Cum poti decide mai inainte de o minima examinare critica? (…) Acest dezinteres fata de dovezi, fata de adevarul faptelor, este primul indiciu ca ne aflam in fata unei actiuni de pura propaganda acoperitoare. Sau, daca vreti, ca asistam la o actiune bine coordonata de ”public relations”. (…)A doua miscare a fost, aparent, mai subtila, caci actorii pe care ii avem in vedere au sugerat ca, eventual, probele i-ar interesa, dar ca, din pacate, ele nu ar fi de gasit. Nimeni nu le-ar fi vazut, ceea ce inseamna ca sunt pure inventii. Probele exista insa, au fost publicate, au circulat si circula inca pe internet si se gasesc de fapt la dispozitia oricui, dar e necesar pentru asta sa faci un minim efort personal. Noi insine am scris despre aceste dovezi ale plagiatului (lui Kovesi -n.r), dar nu le-am putut prezenta pentru ca nu am avut spatiu si le-am indicat doar prin cateva link-uri dezactivate, asa cum ne impune regula casei. Or, cei la care ne referim s-au bazat pe faptul ca majoritatea cititorilor nu au, fireste, timp si nici motivatia sa faca investigatii personale (…)In fine sa recapitulam elementele acestei ”campanii de PR”: probele nu ar exista sau ar fi greu de gasit, ceea ce le-ar face din start suspecte si, in fine chiar daca asa-numitele probe ar exista ele sunt furnizate de persoane lipsite de credibilitate. Cei care nu sunt deja decredibilizati vor trebui discreditati de aici inainte in asa chip, incat nimeni sa nu mai aiba curajul de a redeschide subiectul. La limita si in anumite contexte, se poate conceda ca probele plagiatului (lui Kovesi -n.r)  sunt valide, dar se atrage atentia ca ele slujesc unei cauze rele.

Am consemnat in ultimele zile si alte versiuni ale acestor figuri principale, unele de-a dreptul sofisticate, dar nu are rost sa ne complicam. Asa cum spuneam, avem la dispozitie suficiente repere pentru a trasa o harta aproape completa a traseelor propagandei. Iar lucrul cel mai important este ca, pe baza elementelor descrise mai sus, harta aceasta poate fi trasata de oricine doreste sa se orienteze mai bine in jungla vietii publice de la noi.”.
Adauga un comentariu