Eveniment-Social

Pietele unde puteti gasi cele mai ieftine produse pentru masa de Pasti

Publicat: 11 apr. 2012
1

@ Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au aflat de unde pot cumpara iesenii cele mai ieftine produse @ Chiar daca ouale s-au ieftinit cu pana la 30 la suta in ultima perioada, in ajunul sarbatorilor pascale preturile au explodat din nou @ Preturile la cas, branza sau telemea au crescut, in medie, cu 3 lei pe kilogram
 
Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au analizat preturile la produsele de baza pentru masa traditionala de Pasti, afisate de comercianti in pietele din Iasi. Astfel, cumparatorii pot gasi produse lactate mai ieftine in Piata agroalimentara Nicolina, iar cele mai scumpe sunt la Hala Centrala. Din Piata Alexandru cumparatorii pot achizitiona legume la cele mai mici preturi. Asa cum au promis, comerciantii au majorat preturile la cele mai importante produse. Chiar daca, in urma cu o saptamana, cumparatorii se bucurau ca erau in piete oua la 70 de bani bucata, in ajun de Pasti pretul acestora a urcat din nou la 1 leu. Vanzatorii explica majorarea prin faptul ca a crescut cererea.

Si produsele lactate sunt la mare cautare in aceasta perioada. Pretul pentru un kilogram de cas de oaie a crescut in medie cu 4 lei, ajungand la 18-20 de lei. Costul unui kilogram de telemea de oaie urca si mai sus, atingand 22 lei in Piata Alexandru. Totusi, cumparatorii pot gasi in Piata Nicolina si telemea mixta la 12 lei kilogramul. Consumatorii vor scoate din buzunar 20 de lei pentru un kilogram de cascaval preparat in casa, iar pentru unul de branza vor achita, in medie, 18 lei.

Preturile s-au mentinut aceleasi pentru untul de casa, care era vandut la 35 lei kilogramul, si smantana, care poate fi cumparata cu 10 lei kilogramul. Comerciantii de produse lactate sustin ca, in raport cu perioada similara a anului trecut, preturile, in loc sa creasca, au scazut sau au ramas aceleasi.

La carne, preturile s-au majorat in ultima perioada cu 2 lei. Un kilogram de costita de porc costa 14,5 lei, iar cel de carne de porc 15 lei. Gospodinele care isi doresc de Pasti si piftie din carne de cocos vor plati pentru un kilogram 20 de lei.  
 
Castravetii romanesti, cu 20 la suta mai scumpi
 
Multi cumparatori sustin ca preturile la legume sunt mai mici in acest an comparativ cu cele de anul trecut. In schimb, a crescut pretul la castravetii romanesti. „Am gasit rosii cu 5 lei si castraveti importati cu 6 lei kilogramul, dar mi-as fi dorit sa iau castraveti romanesti. Ieri am vazut ca erau mai ieftini, dar cred ca vanzatorii au vazut ca se cumpara si i-au mai scumpit. Sper sa mai scada preturile, fiindca n-o sa-i cumpere nimeni asa”, a declarat Ana, o pensionara din Iasi.

Astfel, daca in urma cu cateva zile castravetii romanesti costau in piete 10 lei kilogramul, acum toti comerciantii afisau un pret de 12 lei. O legatura de patrunjel, marar sau salata costa 1 leu, desi vanzatorii sustin ca vand si cu 50 de bani pentru cei care cumpara mai mult. S-a ieftinit cu 1 leu si spanacul, care era vandut saptamana trecuta cu 4 lei kilogramul. Ridichea se comercializeaza la un pret de 10 lei kilogramul, iar rosiile cherry cu 10-12 lei.
Un calcul estimativ arata ca iesenii vor trebui sa pregateasca cel putin 500 de lei pentru masa de Pasti.




Adauga un comentariu