Eveniment-Social

Pictorul Dimitrie Gavrilean este noul rector al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi

Publicat: 13 feb. 2000
1

Ieri, la Universitatea de ArteGeorge EnescuIasi s-au desfasurat alegerile pentru desemnarea noului rector si a noului secretar stiintific al acestei institutii. La postul de rector au candidat trei profesori universitari: pictorul Dimitrie Gavrilean, din cadrul Facultatii de Arte Plastice, Corneliu Solovastru, fostul decan al Facultatii de Pedagogie Muzicala si Liviu Suhar, fostul decan al Facultatii de Arte Plastice. Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi are un sistem mai aparte de alegere a rectorului si secretarului stiintific (prorectori nu se aleg): la vot au dreptul sa participe toti angajatii universitatii (personal didactic si nedidactic).

Ieri, la vot ar fi trebuit sa se prezinte 192 de angajati ai universitatii dar au venit doar 159. Pentru a obtine functia de rector, un candidat trebuie sa intruneasca 97 de voturi. Abia dupa trei tururi de scrutin a fost ales noul rector al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi.

In primul tur, prof. univ. Dimitrie Gavrilean a primit 63 de voturi, prof. univ. Corneliu Solovastru – 47 de voturi, iar prof. univ. Liviu Suhar – 47 de voturi; doua voturi au fost anulate. Prof. univ. Liviu Suhar a fost eliminat din cursa dupa al doilea tur de scrutin cand a obtinut doar 42 de voturi, fata de contracandidatii sai, Dimitrie Gavrilea care a primit 69 de voturi si prof. univ. Corneliu Solovastru – 44 de voturi.

De asemenea, la al doilea tur de scrutin au fost anulate doua voturi si s-a descoperit ca doua persoane plecasera de la alegeri, nemaidorind sa voteze pe nimeni. In urma celui de-al treilea tur de scrutin a fost ales noul rector al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi.

Este vorba de prof. univ. Dimitrie Gavrilean, care a obtinut 106 voturi fata de contracandidatul sau, prof. univ. Liviu Suhar, ce a primit doar 51 de voturi. Pentru functia de secretar stiintific al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi au candidat profesorii universitari Dumitru Spacu si Magda Obreja. Functia de secretar stiintific a fost atribuita dupa primul tur de scrutin prof. univ. Magda Obreja, care a obtinut 95 de voturi, fata de prof. univ. Dumitru Spacu, care a primit doar 55 de voturi.

La acest tur de scrutin, patru voturi au fost anulate, comisia pentru alegeri ajungand la concluzia ca din cei 159 de votanti cu care au inceput alegerile, cinci au plecat pe parcurs fara sa dea vreo explicatie. Noul rector a spus ca vrea sa schimbe imaginea universitatii iesene pe plan local, national si international. „Doresc sa redimensionez Universitatea de Arte ieseana prin implicarea acesteia in mai multe festivaluri si, de asemenea, sa atragem cat mai multe fonduri pentru dotari prin granturi”, a spus prof. univ. Dimitrie Gavrilean.

Acesta s-a nascut in 1942, la Voronet ( Gura Humorului, Suceava), are zece expozitii personale de pictura, 15 in grup, una in colectivitate si sapte internationale. A primit patru premii, printre care Premiul National al Italiei pentru Perfectionalitate si Premiul „Ion Adreescu” pentru Pictura al Academiei Romane.
Adauga un comentariu