Eveniment-Social

Petru Movila, noul sef al PD-L Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 25 sept. 2011

@ Deputatul Petru Movila este noul presedinte al organizatiei judetene PD-L Iasi @ Movila a castigat detasat cursa pentru sefia partidului, deputatul fiind ales inca din primul tur la mare distanta de ceilalti candidati @ „Trebuie sa aratam ca suntem o organizatie puternica. Trebuie ca, pentru ieseni, sa ne asumam o munca deplina, sa ne sprijinim si sa avem rezultate. Am capacitatea si priceperea de a pune aceasta organizatie pe roate, astfel incat iesenii sa simta ca sunt reprezentati si la nivel central asa cum se cuvine”, a spus Movila @ Din echipa lui Movila mai fac parte Gabriel Surdu si Liviu Bulgaru, ca prim-vicepresedinti, si Florian Dan Gheorghica, ca secretar general

Deputatul Petru Movila a fost ales de ieri noul presedinte al filialei judetene PD-L Iasi. Movila a fost ales de 353 din cei 642 de delegati cu drept de vot, astfel incat deputatul a castigat batalia inca din primul tur. Dan Carlan, directorul Autoritatii pentru Inundatii si Managementul Apelor, nu a adunat decat 148 voturi, in timp ce fostul viceprimar Gabriel Grigore a obtinut 96 voturi, iar deputatul Nicusor Paduraru a fost ales de doar 36 delegati prezenti la conferinta judeteana. Initial, in cursa pentru sefia organizatiei s-au inscris si senatorul Dumitru Oprea, dar si Radu Ursanu, presedintele organizatiei de tineret. Ambii s-au retras insa din cursa, fiecare preferand sa sustina pe altcineva in competitia pentru desemnarea presedintelui.

La conferinta de alegeri a fost prezent si Emil Boc, presedintele PD-L, Ioan Oltean, secretarul general al partidului, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si vicepresedintele Gheorghe Flutur. In sala, ca invitati au fost prezenti Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, si Cristian Nechifor, presedintele executiv al UNPR Iasi.

Desi majoritatea celor prezenti se asteptau la doua tururi de scrutin pentru desemnarea presedintelui, Movila a obtinut peste 50 la suta din necesarul de voturi pentru a fi ales din primul tur. Deputatul s-a aratat multumit de rezultat si a sustinut ca va incerca sa transforme din temeli organizatia pentru a castiga alegerile de anul viitor. „A fost o zi grea pentru toti cei prezenti. Sunt multumit de ceea ce am obtinut si promit doar multa munca, seriozitate si disciplina. Trebuie sa facem echipa pentru Iasi si pentru multumirea noastra sufleteasca, sa nu pierdem timpul. Trebuie sa aratam ca suntem o organizatie puternica. Trebuie ca pentru ieseni sa ne asumam o munca deplina, sa ne sprijinim si sa avem rezultate. Iasul merita mult mai mult decat au putut oferi pana acum politicienii. A fost o campanie interna destul de obositoare, dar sunt multumit de rezultatele obtinute. Am capacitatea si priceperea de a pune aceasta organizatie pe roate, astfel incat iesenii sa simta ca sunt reprezentati si la nivel central asa cum se cuvine”, a spus Movila.

Cu coada intre picioare

Rezultatul votului nu le-a picat prea bine celorlalti candidati la sefia filialei. Nici unul din cei trei nu a ramas prea mult si sala si dupa anuntarea rezultatelor au facut cale-ntoarsa si au plecat in tromba din sala de conferinte. „Este un rezultat destul de clar si ii doresc succes celui care l-a obtinut. Numarul de voturi arata modul in care sunt privit in partid si respect acest lucru”, a spus Nicusor Paduraru. Reactii aproape identice au avut Gabriel Grigore si Dan Carlan.  „Voi ramane in postura de simplu membru al PD-L si tin sa ii urez succes noii echipe de conducere”, a spus Gabriel Grigore. „Ii urez succes domnului Movila pentru rezultatul obtinut. Cat despre mine, pot sa spun ca respect decizia colegilor care au votat si voi fi in continuare un soldat credincios si disciplinat al Partidului Democrat- Liberal din postura de simplu membru”, a spus Dan Carlan.

De ce s-au retras Oprea si Ursanu ?

Senatorul Dumitru OPrea si Radu Ursanu, presedintele organizatiei de tineret s-au retras din cursa pentru sefia organizatiei chiar in timpul desfasurarii conferintei. Oprea a sustinut ca prefera sa se retraga in favoarea lui Gabriel Grigore. „Sunt un om realist. Nu va acuz ca nu ma iubiti trei sferturi din sala. Credeam ca partidul are nevoie de oameni. Va indemn sa va ganditi la viitor. Eu ma retrag din cursa si imi vad de ale mele”, a spus Oprea. In schimb, Radu Ursanu a criticat lipsa de reactie a unor membrii de partid si a sustinut ca va continua sa conduca filiala de tineret. „Mi-am propus trei chestiuni: promovarea oamenilor de valoare, descentralizarea deciziei pana la nivelul sectiei de votare si implicarea primarilor in viitoarea structura de conducere a partidului. Aceste decizii pot fi luate cu timpul. Desi pe mine nu m-a recomandat nimeni, am luat decizia de a ma retrage din cursa si voi candida doar la functia de vicepresedinte”, a spus Radu Ursanu.

Boc vrea democratie

Prim-ministrul Emil Boc a ajuns la Sala Providenta in jurul orei 10.00 si a plecat dupa doua ore. Acesta a asteptat cuminte pana a luat cuvantul, dupa care a plecat in tromba spre Bucuresti. Chiar daca Boc a venit in calitate de sef de partid, nu a uitat sa aminteasca despre fondurile alocate de Guvernul pe care-l conduce pentru reabilitarea unor obiective din Iasi. „Sunt convins ca Iasul poate fi pentru PD-L un barometru al democratiei. In alegerile interne din PD-L, Iasul a fost singurul loc unde am avut o dezbatere directa intre cei trei candidati la functia de presedinte. Sase candidati reprezinta un semn al sanatatii democratice la PD-L Iasi. Un partid nu poate functiona cu 6-8 puncte de conducere. Dupa competitia interna avem lucruri scadente care trebuie rezolvate. Eu sunt un om indragostit de Iasi, stiu ce potential fantastic are acest oras, ma doare sufletul ca se pierd proiecte, investitii, locuri de munca pentru ca nu exista decizie

Oajdea a facut din nou scandal

Conferina PD-L nu a fost insa lipsita de scandal. Cel mai nemultumit a fost deputatul Daniel Oajdea. Acesta a criticat discursul premierului Emil Boc, pe care l-a catalogat ca populist. „Ei pleaca si noi observam ca bani nu vin ca la Suceava, ca la Brasov, ca la Arad. La sedintele festive observam ca Iasul este Capitala Moldovei doar in discursurile celor de la centru. Iasiul nu are apa calda, partial este vina Guvernului, dar nimeni nu l-a tras la raspundere pe primarul Nichita, care a finantat fotbalul in loc sa faca investitii. Nu se poate ca membrii simpli sa-l critice, iar sefii sa-l tolereze. Ca parlamentar aflu de anumite decizii ale Guvernului din presa. Nu se poate asa ceva. Avem nevoie de disciplina, dar si de dezbatere in interiorul partidului. Cand anumiti oameni sunt tolerati, se imbogatesc si nu sunt trasi la raspundere. Cand se ocupa functii in deconcentrate, ne trezim ca importam din exterior, desi exista oameni valorosi in PD-L, nu trebuie sa toleram astfel de lucruri, sa toleram oameni care nu raspund populatiei cand are dreptate. Daca nu ne deosebim de celelalte partide nu putem fi mai buni ca PSD sau PNL”, a spus Oajdea in fata delegatilor prezenti.

„Alianta FENECHITA trebuie inlaturata”

Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur nu a ezitat sa-i ia la rost pe parlamentarii de Iasi si le-a cerut sa se uneasca pentru a invinge alianta Nichita-Fenechiu de la Iasi. „Iasi este filiala care a avut suficient timp sa mediteze pentru a-si gasi drumul. În Moldova, PD-L nu a dat înapoi. Cand PD-L câstiga intr-un fief PSD un mandat de deputat inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Ma bucur ca echipa a ramas împreuna, dupa multe discutii in contradictoriu au ramas la aceeasta masa. USL nu joaca Hora Unirii la Iasi. De aceea trebuie sa aratam ce n-a facut Primaria si de ce Iasul a ramas la urma. Avem oameni foarte buni, Iasul este o capitala culturala, o zona cu concentrare mare de populatie. PSD si cu PNL au pus capastru liberalismului. PSD i-a trimis pe reprezentantii PNL sa fie carne de tun. Putem profita de acest lucru”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Cum arata noua conducere a PD-L Iasi

Presedinte: Petru Movila
Prim-vicepresedinti: Gabriel Surdu, Liviu Bulgaru
Secretar general: Florian Dan Gheorghica
Vicepresedinti: Dan Nita, Valerica Andronache, Vasile Butnaru, Maria Roman, Vasile Toma, Radu Ursanu, Liliana Romaniuc, Danut Pila, Adrian Boca si Costel Hugianu.
Comentarii
 • ce o sa faca molaul asta de movila?????este o movila de prostie.cum ati putut sa renuntati la oamenii puternici,capabili,inteligenti si sa votati in moliu?v-ati semnat sentinta in propria cadere libera.

  • sa ma adresez tie, Andreea? nu , mai bine ma altuar opiniilor Monicai Monica, si eu citesc articolele Andreei, si desi nu am facut niciodata reiki, doar un schimb de pareri si se intelege forta unui maestru. Se intelege ce inseamna sa cresti superior ,si cred ca este una dintre cele mai mari calitati umane sa poti arata cuiva acest drum.Uneori m-am intrebat cine poti sa fi, cum poti sa fi , sa poti privi in ochi un om si sa ii spui: Cand ai nevoie de mine te sun! Nu-i asa ca ar fi superb sa o putem face toti?OtiliaM

 • Pai la ce va asteptati? Nimeni din tabara Fenenichitista. A avut grija tata Fene sa nu iasa „baietii destepti”.
  Mai, ce le mai place curvasareala. S-ar putea ca in spatele lui Momala sa fie cineva strog. Adica….fugitii din PSD sau nostalgicii. Prim-vicepresedinte Gabriel Surdu. Bine! Oricum nu m-ati convins.

 • Coca+lari , alcolisti , mar+lani , ciobani . cwrve , trantori , jigo+dii penale, tiga+ni uniti-va intrun-un mare ca+cat popular .

  Traiasca zoa+iele societatii, traiasca partidul miscarea ciurucurilor politice PDL!

 • Caricaturile din PDL si sustinatorii puterii – A tunat si i-a adunat , CREMA PROSTIEI OMENESTI si SLUGARNICIEI culmea mizeriei POLITICE.
  Asa sef je_gos, asa lingai traseisti adunati din sertarele securitatii si procuraturii !

 • ROMANI PE 25 OTOMBRIE MITING PENTRU REGELE MIHAI

  O ideie geniala pro democratie si o palma data JEGU+RILOR politice PDL-UNPR-UDMR care conduc azi ROMANIA !!

 • O hai+ta de maidanezi PDL infestati de Ja+vra Ordinara conducatorul lor tur+bat, trebuiau cas+trati de alegatori.
  Chiorlait de maidanez ranit , teatru de doi bani !

 • Presedintele Romaniei Traian Basescu 2*0*-2**1 cel mai informat cetatean

  *). Raspunderea DIRECTA si ASUMATA pentru situatia actuala din Romania o are TRAIAN BASESCU presedinte jucator la Ciresica partener de clanuri tiga_nesti.
  2). Traian Basescu a impus prim-ministru BOC
  3). Traian Basescu a impus si acceptat coalitia de la putere PDL-UNPR-UDMR
  *). Traian Basescu a indicat Ministrii in Guvernul Boc
  5). Traian Basescu a anuntat si dictat Guvernului Boc masurile economice
  6)………

  am scos din sistem pensionarii
  am inchis spitale si scoli
  am taiat la toti, salarii, ajutoare
  construim piscine, patinoare….
  noi facem bine tarii si romanilor
  am rescris istoria
  am pus toti ciumpalacii ministrii
  am supus institutiile statului
  facem experiente si genocid cu poporul
  am imprumutat bani de la FMI si pentru generatiile viitoare
  radem economia care a ramas
  prostim lumea cu pungute electorale
  ne spargem in banii publici
  facem afaceri in familie doar cu statul
  am creat noi someri , baza societatii
  am intarit si hranit clanurile noastre
  am redus, taiat salarii, pensii si am crescut taxele
  dorim faramitarea Romaniei in voievodate
  dorim romani sclavi si emigranti afara
  ce spunem azi, nu este valabil maine
  azi portocaliu maine verde
  am arenjat odraslele sa fie bine
  am luptat cu coruptia si nu a fost nimeni judecat
  incurajam exilul fortei de munca
  nu mai dam suventie populatiei la caldura dar lasam contracte la baietii destepti

  …………..

  V-AM CIURUIT BINE ROMANI ?
  V-AM MINTIT BINE ROMANI ?
  SA TRAITI BINE …HA,HA,HA….
  IARNA nu-i ca VARA……SA INGHETATI BINE !
  JOS JIGODIILOR ORDINARE PDL,UNPR, UDMR

 • Este rezultatul unui stat slab si corupt, conducatori deplorabili si populatie exilata de saracie . De asta Romania este terfelita si vulnerabila pe plan intern si extern.

  JOS MA+FIA, JIGO+DIILE SI PRO+STII PDL !!!!!

 • ESTE CEA MAI PROA_STA CONDUCERE A ROMANIEI , ANTIROMANEASCA si NESIMTITA GUVERNARE de la infintarea STATULUI ROMAN.
  Sper sa aveti parte de suferinta, nedreptate, aroganta si neputinta cum are parte poporul roman JIGO_DIILOR cu CREIERE SPALATE cu VO+MA BETI_VULUI BISNITAR!

 • SOLUTIA ESTE :
  DEMITEREA, SUSPENDAREA de URGENTA a PRESEDINTELUI GALCEVOS traiaN basescU si guvernului SLUGARNIC boC
  ———————————————————-
  – tradarea intereselor Romaniei
  – impunerea de guvern incompentent si sustinerea acestuia
  – incalcarea atributiilor constitutionale pe care le are
  – distrugerea societatii romanesti si institutiile statului
  – izolarea interna si internationala
  – sustinerea partidului PDL si amestecul brutal si partinitor in viata politica
  – sustinere din partea cetatenilor mult sub pragul de incredere electorala
  – masuri si inclinatii dictatoriale periculoase democratiei
  – incalcarea pactului electoral cu cetatenii care l-au votat
  – negocierea si sustinerea etnicilor maghiari cu convingeri separatiste, anti romanesti.
  – contributia directa la agravarea situatiei economice si sociale in Romania
  – contributia la scandalizarea si atatarea societatii romanesti

  Natia romana este in PERICOL, sunt la putere toate ZOAIELE POLITICE a societatii romanesti, TRADATORI, LINGAI,TRASEISTI POLITICI, NEPOTI, SEFI de CLANURI adunati in ALIANTA de LA GUVERNARE si CORCITI de marele conducator MANELIST dezbinator de tara si INSTIGATOR, care este DIRECT RASPUNZATOR de starea DEZASTROASA a tarii si SOCIETATII.

 • Cetatenul cu nume de cod Ja_vra Ordinara locatar la Cotroceni nu este in masura sa fie credibil atat timp cat a fost turnator la securitate, bisnitar, tov. cu Bachus, vanzator de flota si tara , piroman de nave, liant al hotilor, demagogilor si marlanilor, gropar al banilor in asfatul gaunos, girant la FMI in numele cetatenilor huliti si saraciti, conducator de tara muribunda dupa chipul si asemanarea sa hahaita hidoasa.

 • Veti constata ca o vorba romaneasca ramane de succes : „mutul rupe pamantul”. Petrica sa ai parte de sanatate, calm si chibzuinta. Cu respect, un prieten

 • Ce doctrina ? Doctrina nesimtirii, doctrina alcoolului, minciuni, a santajului si coruptiei , doctrina creierelor spalate din PDL ? Cuvantul basist este similar cu un cwr de lins , un boso_rog bis_nitar de tara hahaita de o ja_vra ordinara.Voi chiar sunteti dusi cu capul rau, de nu va este rusine sa aruncati asa cuvinte constipate emanate din launtru dosului.Jeguri portocalii !

 • Unde ati gasit cel mai pro_st Ardelean fost UTC-ist acum mare lin_gau PDL-ist Umil Boc ??

  Bai pupa_tor de cwr basist , vezi ca iti pu_te gura a ra_hat .
  Dupa o guvernare dezastroasa si dezmat in banii publici si imprumuturi electorale la FMI , povesteti si tu trompeta neputinta jigo_diilor care o pui in seama cetateanului nevinovat devenit pensionar de drept si tinerilor alungati , huliti de catre propriu presedinte manelist. Toate tarile foste comuniste sunt bine mersi si Romania a ajuns cenusareasa Europei politic si social.
  Daca esti pro_st stai in banca ta si nu te baga ca mus_ca in economia Romaniei !

 • Mostenirea JIGODIEI ORDINARE este un CA+CAT PORTOCALIU care pute in tara si in afara ei .
  Nu va este rusine jigo+diilor PDL , neam pro_st de mârlani parveniti CREMA PROSTIEI !

 • Presedintele Romaniei 2*0* – 2**1 Traian Basescu presedinte JUCATOR cu soarta tarii cel mai bine informat cetatean , REZULTATE ? V-AM CIURUIT BINE ROMANI ?
  V-AM MINTIT BINE ROMANI ?
  SA TRAITI BINE …HA,HA,HA….
  IARNA nu-i ca VARA……SA INGHETATI BINE !

  Ati mintit electoratul cu buna stiinta doar pentru accesul la putere fraudand si inseland cetatenii care au votat mizeria voasta electorala !
  PDL este o conducere frauduloasa la guvernarea Romaniei girata de presedinte .

  JOS JEGU+RILE POLITICE de MFI+OTI si GO+LANI PDL-UDMR-UNPR adunati la guvernarea Romaniei TRADATORI DE NEAM si TARA !

 • UN PUIUT MARE DE COMUNIST VOPSIT PORTOCALIU PDL !!!!!!! presedinte al Romaniei 2*0* – 2**1 REZULTATE ?
  Auzi Liberal & Democrat ( autentic PCR )

  Traian Basescu s-a nascut ca fiu al ofiterului Dumitru Basescu, fost muncitor, recrutat de Partidul Comunist Român pentru cariera militara. Conform declaratiei sena+toru+lui Sergiu Nicolaescu, Dumitru Basescu a fost la Sibiu coleg de scoala militara cu Victor Stanculescu si Vasile Milea, avansati în timpul regi+mu+lui co+mu+nist la gradul de general, cu functii cheie în guvernul Constantin Dascalescu.

  Este ereditar din familie sa fie co+mu+nisti, tur+na+tori, secu+risti . Azi tot ji+go+diile ne conduc ?

  Biografia lui Basescu Traian
  Daca nu stiati…

  TRAIAN BASESCU a fost racolat de Secu+ritate in *9*3, pe cand era elev al Institutului de Marina intocmindu-i-se dosarul personal nr. 399*/09-*1-*9*3……………

 • Noi iesenii facem JETURI CALDE de voi nesimtitilor , politruci de doi bani , magarilor sustinatori de masuri parsive . Gloata de parveniti si marlani corciti de Basescu , JOS CU VOI CREIERE SPALATE PDL !

 • Petrica a acumulat toate voturile negative ale lui Carlan, datorita mai Mihaelei Popa! Ea a dus in degringolada organizatia, a incercat sa dezbine tot si sa ii asmuta pe unii impotriva altora! Ai primit Dane rezultatul muncii tale in ceea ce priveste modul in care ai sustinut-o si lansat-o pe Popa. Asta inseamna sa nu ai viziune si sa accepti „poale-n cap”!

 • cei care scriu mesaje dusmanoase la adresa PDL si a guvernului ROMANIEI, Presdentiei sun MAFIOTI si CRIMINALI.

  Guvernul doreste introducerea ORDINII si a DISCIPLINEI va asigur ca vor REUSI

 • O „movila” de prosti, curvari, incompetenti, bisnitari….nicicum afaceristi cum se cred unii!!!! PDL-ul cea mai proasta conducere pe care a avut-o tara asta nenorocita si parca nu are nicio sansa de reabilitare cu asa non-valori in frunte. Cine este acest P.Movila????? Ce reprezinta el pentru Iasi ??? Credeti ca o sa faca ceva ???? „Oameni si treaba ca la Iasi”…..asta ne este soarta. Mi-i greata…..Unde sunt oamanii adevarati care ar putea sa faca ceva pentru orasul asta???Toti isi vor vedea de interesele lor, sa nu credeti ca vor lupta pentru soarta natiunii !!!!! Rusine, vine un alt mafior, zis Flutur, care da indicatii……Unde-i politica adevarata de altadata cu doctrine adevarate ???? Se plimba de la un partid la altul ca sa prinda un os……Daca va iesi tot PDL-ul la guvernare, ne ducem de rapa…..

 • Bravo Petrica!!!tine-o tot asa.O palma data celor cu bani care cred ca totul li se cuvine.Ar trebui sa se obisnuiasca ca Iliescu nu mai are putere sa le dea.

 • iti tataie fundu madam directoare economica de la maternitatea Cuza V ,esti de o incompetenta rara , doar ai terminat facultatea dupa ** de ani pe la GH. Lupascu , vai de steaua ta nenorocit-o

 • La majoritatea celor care au postat comentarii, se simte o neputinta si frustrare de trintori inutili societatii, dar care au fost naraviti la trai bun pe munca altora, de catre socialistii hoti si nesimtiti care au distrus tara. La munca parazitilor, nu la mincat rahat, fiindca vremurile voastre nu vor mai reveni.Luativa gindul de la salariile bugetare nemeritate si orientativa in domeniul privat, unde daca nu muncesti nu manìnci.Spor la munca trìntori paraziti.

 • Traiasca PSD ul cu antonescu si nastase.
  Ponta este dusmanul NATIUNII, ILIESCU viitorul ROMANIEI.

  Nepotul lui MANCIUC doreste sa preia primaria si independenta Partidului Comunist in IASI.

  Gh. NICHITA portar la sediul pertidului, Fenechiu chelner la bucataria restaurant din IASI, Adacascalitei, Adomnitei si Chirila slugile la mosia lui Simirad, GRIGORE vataf la bordrelul din BUCIUM, ISVORANUL seful la hanul lui DOICESCU in Targusor.

  Viata in IASI este ca la parastas, sediul judetului in paragina, primaria un haoos total, SRI in PARANOIA generala.

  HAI sa facem HORA UNIRII

 • Noi iesenii facem JETURI CALDE de voi nesimtitilor , politruci de doi bani , magarilor sustinatori de masuri parsive . Gloata de parveniti si marlani corciti de Basescu , JOS CU VOI CREIERE SPALATE PDL !

 • Traian Basescu s-a nascut ca fiu al ofiterului Dumitru Basescu, fost muncitor, recrutat de Partidul Comunist Român pentru cariera militara. Conform declaratiei sena+toru+lui Sergiu Nicolaescu, Dumitru Basescu a fost la Sibiu coleg de scoala militara cu Victor Stanculescu si Vasile Milea, avansati în timpul regi+mu+lui co+mu+nist la gradul de general, cu functii cheie în guvernul Constantin Dascalescu.

  Este ereditar din familie sa fie co+mu+nisti, tur+na+tori, secu+risti . Azi tot ji+go+diile ne conduc ?

  Biografia lui Basescu Traian
  Daca nu stiati…

  TRAIAN BASESCU a fost racolat de Secu+ritate in *9*3, pe cand era elev al Institutului de Marina intocmindu-i-se dosarul personal nr. 399*/*9-**-*9*3……………

 • DIN CAUZA MAFIOTILOR APARUTI DE PE VREMEA LUI TOV. ILIESCU SI PANA LA BASESCU C.E.T.ul A FOST INCHIS. PE VREMEA LUI CEAUSESCU NU A FOST ASA CEVA. DE CE L-AU IMPUSCAT PE CEAUSESCU? PENTRU BINELE MAFIOTILOR AFLATI LA PUTERE.NU-I LASA SA VANDA TARA.

 • Noi iesenii facem JETURI CALDE de voi nesimtitilor , politruci de doi bani , magarilor sustinatori de masuri parsive . Gloata de parveniti si marlani corciti de Basescu , JOS CU VOI CREIERE SPALATE PDL !

Adauga un comentariu