Eveniment-Social

Peste 2.000 de pacienti cu boli renale sunt in evidenta Spitalului Parhon

Publicat: 13 oct. 2015
1

@ Tot mai multi pacienti din zona Moldovei sunt trecuti pe listele de asteptare @ Aceste afectiuni pot fi prevenite din timp, pentru a nu avea probleme pe termen lung

Afectiunile renale pot aparea oricand, pacientii nebagand in seama semnele care apar si neprezentandu-se la un control medical. In Romania, aproximativ 10-20% din populatie sufera de o boala renala, o prevalenta destul de ridicata. Cei care banuiesc ca ar putea avea o asemenea afectiune sunt sfatuiti de catre medici sa se prezinte la un control medical cat de curand. Cei mai predispusi la afectiunile renale sunt pacientii hipertensivi, diabeticii, daca au fost cazuri in familie de asemenea afectiuni, persoanele fumatoare sau in varsta si de asemenea, persoanele supraponderale. Chiar daca la inceput nu sunt simptome care ar prevesti o boala renala, aceasta este foarte usor de diagnosticat prin analize la sange, la urina, prin ecografie care arata medicilor daca exista o malformatie. Treptat insa, pot aparea si semne care pot fi un semnal de alarma: edemele, starea de oboseala nejustificata, capacitate scazuta de concentrare, greata, varsaturi, simptome care apar in stadiile avansate ale bolii cronice de rinichi.

Sfaturile medicilor specialisti pentru evitarea acestor afectiuni

Inevitabil, pacientii care sunt in stadiul V al unei boli renale, trebuie sa inceapa terapia de dializa sau sa beneficieze de un transplant. In evidenta Centrului de Transplant din cadrul Spitalului C.I. Parhon din Iasi sunt peste 2.000 de pacienti cu boli renale, in diferite stadii. In programul de terapie cu hemodializa sunt 500 de pacienti si alti aproape 100 de pacienti fac dializa peritoneala.

Citeste si: Spitalul Parhon va avea aparatura noua in sectiile ATI si de transplant renal

Listele de asteptare pentru un transplant de rinichi numara, doar la Iasi, peste 300 de persoane inscrise. De asemenea, Centrul de Transplant din cadrul spitalului monitorizeaza alti peste 300 de pacienti transplantati, unii si cu foarte multi ani de la interventia chirurgicala. Spitalul Parhon este singurul din zona Moldovei in care bolnavii pot beneficia de un transplant renal, motiv pentru care sunt atatea persoane pe listele de asteptare. „Transplantul de rinichi se practica conform legislatiei. Sunt solicitati pacientii de pe lista, in momentul in care apare un posibil donator in moarte cerebrala, care este transmis de coordonatorul programului de transplant pe Iasi si dupa ce exista si acordul familiei, pentru ca uneori e posibil sa nu fie de acord, incepem testele de compatibilitate si analizele corespunzatoare”, a declarat Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului C.I. Parhon.

Medicii specialisti ne ajuta sa prevenim cum putem aparitia unei boli renale. Persoanele trebuie sa isi controleze periodic tensiunea, sa aiba un regim sanatos de viata, un consum adecvat de lichide, sa evite obezitatea si ce este cel mai important, sa se prezinte periodic la medicul de familie sau la un medic specialist pentru un control amanuntit.
Adauga un comentariu