Sport

Peste 200 de tineri sahisti ieseni au participat la turneul „FIE SAH IN SCOLI”!

Publicat: 30 mai 2016
1

Sala Rossini din complexul iesean Palas Mall a gazduit, la finalul saptamanii trecute, pe durata a 5 ore, turneul juvenil de sah denumit „FIE Sah„, din cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE).

Concursul la care au participat 222 elevi din clasele 0-IV si 74 de echipe a fost organizat de Asociatia Judeteana de Sah Iasi (presedinte: Vasile Manole), în parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi si cu sprijinul antrenorilor si instructorilor de sah de la cluburile iesene CS Politehnica, CS Micul sahist, CS Philidor.

Aceasta competitie nu se putea organiza fara sprijinul lui Vasile Manole, care este si vicepresedintele FR Sah, a lui Stefan Axinte, Mihail Stefanache, Emanuel Chifor, Adrian Grigore. Turneul, disputat pe echipe, a fost structurat pe trei categorii de vârsta: clasa pregatitoare 0, clasele I-II si clasele III-IV. Dupa consumarea celor cinci runde disputate în sistem elvetian, podiumurile de premiere au fost urmatoarele:

Clasa pregatitoare”0″:

1. Scoala Generala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iasi I;
2. Scoala Generala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iasi II;
3. Scoala Generala Alecu Russo Iasi.

La aceasta categorie, la care au participat 19 echipe formate din 3 elevi, cu minim o fata printre concurenti, lucru, de fapt, valabil pentru toata competitia, a avut o evolutie promitatoare si echipa de la scoala Generala „Stefan Bârsanescu” B Iasi, care a cucerit o frumoasa mentiune pentru locul 9 ocupat în concurs, dupa 5 puncte de meci si un total de 8 puncte individuale de echipa, în urmatoarea componenta: Gabriel Teodorescu (masa 1), Maria Morariu (masa 2) si Stefania Lungu (masa 3).

Clasa I-II:

1. Scoala Generala Miroslava;
2. Scoala Generala „George Calinescu” Iasi;
3. Scoala Generala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iasi II.

Clasa III-IV:

1. Scoala Generala „Titu Maiorescu” Iasi;
2. Scoala Generala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iasi „A”;
3. Liceul „Miron Costin” Pascani.

La festivitatea de premiere, în afara de Vasile Manole si ceilalti organizatori, a mai participat si consilierul Catalin Bulgariu, nimeni altul decât tatal talentatului sahist iesean Andrei Bulgariu, cu rezultate remarcabile pe plan national si international. 
 
Un bogat program competitional în sahul iesean

Luna sahului la Iasi continua pâna pe 20 iunie 2016, cu urmatoarele principale repere:
– 1 iunie: „Cupa 1 Iunie”, sah rapid (la Sala Polivalenta, de la ora 9:00);
– 3 iunie: „Sah în Cartiere” – semifinale (în Copou, Alexandru cel Bun, Tatarasi, Podu Ros, Nicolina-CUG);
– 4 iunie: „Sah în Cartiere” – finala (în fata Primariei Municipiului Iasi);
– 11-12 iunie: “Cupa României” – pentru echipele de seniori si senioare (la Sala Polivalenta);
– 13-19 iunie: Finala Campionatului National de sah – Amatori (masculin si feminin, la Sala Polivalenta);
– 13-20 iunie: Festivalului International “Open Iasi 2016” – editia a III-a (la Sala Polivalenta, pe distanta a 9 runde).

Reamintim ca, însotit de presedintele FR Sah, deputatul iesean Sorin Iacoban, de secretarul general Vladimir Danilov, de profesorii Vasile Manole si Vlad Ungureanu, alaturi de primarul iesean Mihai Chirica, fostul mare campion mondial de sah Anatoli Karpov a fost timp de doua zile în vizita la Iasi, unde a participat la evenimente sportive importante, inclusiv la un simultan cu peste 100 de participanti la Sala Atrium, din cadrul complexului Palas Mall. Rusul Anatoli Karpov s-a aflat apoi în statiunea Mamaia, acolo unde vineri, 27 mai, a avut loc deschiderea oficiala a Campionatului European feminin de sah, la sala de joc din cadrul Hotelului „Comandor” din cadrul renumitei statiuni românesti de la Marea Neagra.
Adauga un comentariu