International

Peste 200 de civili ucisi in Siria, in urma atacurilor aeriene rusesti

Publicat: 23 dec. 2015
1

Cel putin 200 de civili au fost ucisi in Siria, in atacuri aeriene ruse, anunta miercuri Amnesty International (AI) intr-un raport, in care apreciaza ca aceasta campanie rusa poate constitui o crima de razboi si in care prezinta probe potrivit carora raidurile incalca dreptul umanitar. Amnesty afirma in acest raport, in care citeaza martori si activisti, ca a „cercetat de la distanta” peste 25 de atacuri aeriene rusesti comise in cinci regiuni in perioada 30 septembrie-29 noiembrie. „Atacurile aeriene ruse in Siria au ucis sute de civili si au provocat distrugeri masive in zone rezidentiale, lovind case, o moschee si o piata aglomerata, dar si instalatii medicale, in operatiuni care releva probe ale unor incalcari ale dreptului international umanitar„, se arata in raport, relateaza Reuters, care apreciaza ca documentul reprezinta un ecou al unor rapoarte ale unor observatori sirieni.

Vezi si Complot terorist dejucat de autoritatile franceze

Bombardamentele ruse „par ca au vizat in mod direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidentiale in care nu existau tinte militare si chiar asupra unor instalatii medicale”, a declarat Philip Luther, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, citat de Reuters. „Asemenea atacuri pot constitui crime de razboi”, subliniaza Luther, citat intr-un comunicat. Moscova a negat in mod repetat ca a ucis civili si a apreciat ca acest acuzatii fac parte dintr-un „razboi informational”. Rusia a lansat atacuri aeriene impotriva unor militanti din cadrul grupariii Statul Islamic (SI) si altor grupari pe 30 septembrie, anuntand ca a luat aceasta decizie in urma unei solicitari din partea presedintelui sirian Bashar al-Assad. Moscova a fost acuzata, de asemenea, de bombardarea unor grupari rebele care lupta impotriva fortelor loiale lui al-Assad, dar care sunt sustinute de Occident.

„Nu existau tinte militare in apropiere”

Amnesty precizeaza in acest raport ca a cercetat atacuri aeriene ruse la Homs, Hama, Idlib, Latakia si Alep.ONG-ul a „intervievat telefonic sau pe Internet 16 martori ai unor atacuri si consecintelor acestora”, inclusiv medici si activisti in domeniul drepturilor omului, se arata in raport. De asemenea, Amnesty „a obtinut si examinat imagini audiovizuale” cu privire la atacuri si s-a consultat cu experti in domeniul armamentului.

In raport sunt prezentate numeroase detalii despre sase atacuri.

Pe 29 noiembrie, de exemplu, 49 de civili au fost ucisi, iar multi altii raniti, dupa ce trei rachete au lovit o piata publica la Ariha, in provincia Idleb, denunta Amnesty. Declaratii ale unor martori si cercetari efectuate de catre activisti in domeniul drepturilor omului au aratat ca „nu existau tinte militare in apropiere”. De asemenea, exista probe care arata ca armata rusa „a folosit in mod ilegal bombe neghidate in (atacuri asupra unor) zone dens populate si cu submunitie care, prin natura lor, lovesc in mod aleatoriu”, acuza Amnesty in raport.

Niciun oficial rus nu a comentat, imediat, acuzatiile din acest document.

Kremlinul a catalogat rapoarte anterioare drept incercari de discreditare a operatiunilor ruse in Siria. Presedintele rus Vladimir Putin declara in octombrie ca informatii despre presupuse victime civile au aparut inainte ca fortele ruse sa efectueze primele atacuri. Rusia si-a lansat campania aeriana in Siria in contextul in care o coalitie condusa de catre Statele Unite vizeaza, la randul ei, tinte ale gruparii Statul Islamic.
Adauga un comentariu