Local

Pericol de moarte in trafic! Adevarul a iesit la iveala dupa un control de rutina

Publicat: 24 aug. 2014
1

@ Ultimul control a scos la iveala o situatie revoltatoare @ Multe dintre cazuri sunt grave si ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma @ Principalii vinovati sunt soferii

Un control in trafic a scos la iveala o situatie revoltatoare! Verificarile autoritatilor au aratat ca mai bine de 15 la suta dintre autoturismele care au fost controlate sunt stricate. Unele au defectiuni minore, de genul unui far ars, dar alte autoturisme prezinta defectiuni grave la sistemul de franare sau directie. Pe de-o parte, principalii vinovati par a fi conducatorii auto care, desi observa defectiunile, se incumeta si ies cu masinile in trafic, punand in pericol atat viata lor, cat si a celorlalti participanti la trafic.

Pe de cealalta parte, soferii spun ca nu mai tin pasul cu reparatiile necesare autoturismului, deoarece, din cauza gropilor din asfalt, li se strica mereu piese, iar de multe ori costurile inlocuirii lor sunt extrem de ridicate. Ingrijorator este ca procentul de 15 la suta se refera doar la autoturismele care au fost controlate intr-o singura zi, in cadrul unei actiuni organizate in trafic de Registrul Auto Roman si politistii de la Rutiera. Rezultatul actiunii a aratat ca autoturismele iesenilor au probleme tehnice, defectiuni la sistemele de iluminat, de semnalizare, sau chiar la franare. In cazul defectiunilor grave, la sistemul de directie sau franare, adica in cazul masinilor care prezinta pericol de accident, s-a dispus retinerea certificatului de inmatriculare.

Citeste si: Pericole pe patru roti. Controalele in randul scolilor de soferi au scos la iveala nereguli grave – FOTO

Soferii circula cu autovehicule avand pneurile uzate, care au inspectia tehnica periodica expirata, sau de cele mai multe ori sunt depistati cu defectiuni la sistemul de iluminare. In urma ultimei actiuni au fost depistati si conducatori auto care aveau defectiuni la sistemul de directie si franare„, a declarat Anca Vijiac, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

Dat fiind ca numarul accidentelor rutiere produse pe fondul unor defectiuni tehnice este in crestere, inspectorii de la Registrul Auto Roman (RAR) au anuntat ca vor continua aceste controale pentru a identifica autovehiculele susceptibile de a avea defectiuni grave care pot pune în pericol siguranta celorlalti conducatori auto si a pietonilor, iar pentru a-si eficientiza munca, au anuntat ca vor organiza controale si pe timp de noapte. Vizate vor fi si masinile care efectueaza transport de persoane.

Situatie ingrijoratoare si in cazul masinilor care apartin scolilor de soferi

Un alt control organizat de inspectorii RAR si Politia Rutiera, la inceputul lunii, in randul masinilor echipate taxi si a celor care apartin scolilor de soferi a aratat ca viitori soferi platesc bani grei ca sa isi puna viata in pericol. Cursantii invata tainele sofatului pe autoturisme care ii pun in pericol. Politistii au dat 13 sanctiuni, iar unui instructor auto i-au ridicat certificatul de inmatriculare, intrucat masina pe care o conducea reprezenta un adevarat pericol. Autoturismul Dacia Logan, de la scoala Soferul Vip, avea defectiuni grave la sistemul de directie, iar politistii au considerat ca atat instructorul, cat si cursantul sunt in pericol de moarte. Pentru ca nu a verificat masina inainte de a porni sedinta si si-a pus elevul in pericol, politistii i-au ridicat permisul de conducere instructorului pentru o perioada de trei luni. Conducatorii auto care au fost amendati au sustinut in fata politistilor ca de vina pentru toate aceste defectiuni sunt gropile din asfalt.

Citeste si: Sanctiuni pe banda rulanta pentru soferii care circula cu masini stricate – FOTO, VIDEO

Organizam astfel de actiuni pentru a preveni evenimentele rutiere ca urmare a unor defectiuni tehnice. Aceste actiuni sunt binevenite si vor continua, chiar daca unii conducatori auto sunt nemultumiti, indeosebi instructorii auto, dar se impune, pentru ca au fost situatii in care persoane si-au pierdut viata din cauza unor autovehicule care nu corespundeau din punct de vedere tehnic„, a declarat Liviu Zanfirescu, seful Politiei Rutiere.
Adauga un comentariu