La data de 12.10.2016, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Pitesti impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Valcea, Pitesti, Craiova, Bucuresti, Alba, Sibiu, Gorj, Maramures, Teleorman si Hunedoara precum si politisti de la porturi maritime au efectuat un numar de 72 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Arges, Constanta, Valcea, Teleorman, Maramures, Gorj, Hunedoara, Sibiu si Alba intr-o cauza privind destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare, spalare de bani, taiere de arbori si furt de arbori, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea si dare de mita.
Vezi si:
In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2011, suspectul C. V., administrator al unei societati comerciale care avea ca obiect principal taierea si rindeluirea lemnului a initiat constituirea unui grup infractional organizat in scopul comiterii de infractiuni. La grupul infractional organizat au aderat mai multi angajati ai societatii comerciale administrate de catre suspect precum si alte persoane ce au avut si/sau au relatii comerciale cu respectiva societate.
S-a retinut ca in perioada 2014-2016, suspectul C. V. a coordonat activitatile infractionale desfasurate de catre membrii grupului infractional organizat, referitoare la taierea fara drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vanzarea utilajelor, a cherestelei, precum si la insusirea de sume de bani din gestiunea societatii comerciale.
Activitatile infractionale au fost desfasurate de catre angajatii societatii sub coordonarea administratorului, in functie de activitatea pe care o desfasurau in cadrul societatii.
In cazul taierilor ilegale, suspectul C. V. le trasa sarcini echipelor de exploatare in sensul ascunderii urmelor de taiere ilegala (folosirea vopselei de culoare rosie ce trebuia aplicata pe alti arbori, dupa ce arbori anterior semnati de catre organele silvice erau taiati, scoaterea cioatelor aferente arborilor taiati ilegal).
Ulterior lemnul era prelucrat in cadrul unei fabrici din judetul Valcea si apoi transportat in Portul Constanta pentru export catre tarile arabe.
Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturata in cadrul unui circuit format din 4 societati comerciale, diferenta de bani nefiscalizata fiind insusita de catre membrii grupului infractional.
De asemenea, anumite societati din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat si de sume foarte mari, cu titlu de rambursari de T.V.A.
Vezi si:
Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigata, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro.
Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate in cauza au fost gasite si ridicate documente contabile, 5 laptopuri, 6 HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur 100 de piese, 5 ceasuri din aur si suma de 7600 euro.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitesti au fost aduse, in vederea audierii, un numar de 30 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale.
La activitati au participat si politisti din cadrul inspectoratelor de politie judetene Arges, Valcea, Alba, reprezentanti ai A.N.A.F., precum si jandarmi.
Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.