Eveniment-Social

Pensionari pe capete la Universitatea Cuza

Publicat: 07 apr. 2011
1

@ Schimbare de generatii fortata la Universitatea Alexandru Ioan Cuza @ Pana la finalul acestui an, vor fi pensionate peste 50 cadre didactice @ Situatia are la baza prevederile din noua Lege a Educatiei Nationale, conform careia angajatii din institutiile de invatamant superior care implinesc 65 ani nu mai pot preda la catedra cu norma intreaga

Noua Lege a Educatiei Nationale face curatenie in universitatile de stat iesene. De la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) un intreg contingent de profesori cu varste peste 65 ani urmeaza sa-si ia adio de la catedra. Potrivit noului act normativ, institutiile de invatamant superior care au personal didactic sau de cercetare cu varste peste 65 ani trebuie sa schimbe sistemul de salarizare in baza caruia acesta este remunerat. In consecinta, pensionabilii vor primi bani in functie de numarul orelor lucrate, si nu in baza unui venit fix. „Conform noii Legi a Educatiei, pe parcursul acestui semestru, cei care implinesc varsta de pensionare trebuie sa intre sub incidenta prevederilor legale. Este o situatie dificila, in conditiile in care nu ne-am mai confruntat cu o asemenea problema si este bulversant pentru activitatea didactica. Cu toate acestea, marea problema ce deriva din aceasta pensionare masiva este cea legata de faptul ca se va crea un mare gol academic la universitatea noastra. Asta pe fondul faptului ca, in ultimii ani, au fost blocate posturile si, cumulat cu pensionarile, vom ramane descoperiti la unele discipline. Oricum, profesorii dedicati si cu performante reale in mediul academic si stiintific vor fi in continuare pastrati in cadrul Universitatii Cuza, in baza unui contract de colaborare sau ca profesori consultanti pe o perioada determinata” a sintetizat Vasile Isan, rectorul de la Cuza.
In situatia in care un cadru didactic este pensionar si are statutul de colaborator, legea prevede sa se aplice articolul din Legea pensiilor care face ca veniturile fie cumulate. In esenta, pensionabilii nu vor pleca din universitate, ei putand sa ramana si sa predea, pierzandu-si, insa, o serie de privilegii, de genul celor privitoare la coordonarea de doctorate sau implicarea in proiecte academice, motiv pentru care incasau salarii foarte mari, de cateva mii de lei.
Comentarii
  • „Se va crea un gol”…ei si? Nu mai aveti rude sa mai angajati, sau care e problema? Aaaa, sau poate mai sunt si alti candidati cu calitati superioare didactice si va e frica de concurenta? Pe langa cunostintele de ordin stiintific, un profesor universitar mai trebuie sa aiba si calitati didactice, ceea ce la „Cuza” nu prea gasesti…mai ales in randul tinereilor asistenti.

  • In loc de „incasau salarii foarte mari, de cateva mii de lei” trebuia scris „incasau salarii foarte mari, de cateva ZECI DE mii de lei”. Atat

  • La Universitatea de MEDICINA, Datcu Mihai desi pensionabil, cu mersul dificil si mintea tulbure dupa numeroase accidente vasculare cerebrale, autor al unui plagiat grosolan, este mentinut si adus de+acasa de nevasta+sa, pensionata de 10 ani de la UMF, numai ca sa se mentina clanul lor in Universitate spre sfidarea celor mai tineri carora le blocheaza orice promovare de la Revolutie incoace. Vedeti ca se poate ! Si nu se creeaya goluri !

  • ei si????? pe un inginer bun, experimentat, pe un contabil, pe un medic ce nu a intrat in cloaca denumita UMF cine ii plange cand sunt pensionati???? sunt si ei niste valori, au o experienta ce nu ar trebui trecuta cu vederea…si totusi lor nu le mai tine nimeni partea.
    asa ca sa nu ii plangem. asta e viata si toti ar trebui sa avem aceleasi drepturi, sa fim egali, nu??? de ce unul sa fie dat afara la 65 ani si marele prof x sau y trebuie sa prinda suta de ani la servici?? asta e la stat . daca e asa verde cum se crede sa mearga in privat!!!!! sau ce, de acolo nu vin bani asa usor???

Adauga un comentariu