National

Pe cine a turnat Blejnar la DNA?

Publicat: 23 oct. 2014
1

Sorin Blejnar, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – ANAF, a fost audiat ieri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – DNA. El este acuzat de complicitate la evaziune fiscala cu produse petroliere si constituirea unui grup infractional organizat.

Prejudiciul este estimat la 56 de milioane de euro. Si procurorii DIICOT l-au trimis in judecata in septembrie 2010 pe Blejnar in dosarul Motorina„, dosar care se judecat la Brasov. La intrarea in DNA, Blejnar a refuzat sa spuna pentru ce a fost chemat si a declarat ca va raspunde intrebarilor jurnalistilor la iesirea de la audieri. Dupa cateva ore petrecute in sediul DNA, Sorin Blejnar a precizat ca a adus unele inscrisuri care ii vor dovedi nevinovatia.

Citeste si SORIN BLEJNAR, din nou la DNA

Declaratia lui Blejnar este una interesanta, pentru ca in iulie el si fostul sef al Directiei Generale a Vamilor, Viorel Comanita, au fost trimisi in judecata. Asta inseamna ca aceste inscrisuri trebuiau prezentate in fata instantei si nu procurorilor. Este clar ca documentele pe care Sorin Blejnar le-a dat procurorilor fac referire la alte persoane.

Care persoane? Vom vedea in urmatoarea perioada ce nume sonore se vor prezenta la DNA. Procurorii au inceput urmarirea penala fata de Sorin Blejnar si fata de seful lui de cabinet, Codrut Marta, in iulie 2012. Intre timp, Marta a disparut si este cautat de Interpol. Sotii Diana si Radu Nemes, considerati capii acestei retele, au fugit in Statele Unite unde au cheltuit sume impresionante de bani. Ei au fost prinsi de FBI in martie 2014 si extradati in Romania.

„In perioada 2011 – 2012, inculpatii Nemes Radu, Nemes Diana Marina, Guliu George, Chirvasitu Dumitru, Buliga Mihai, Juganaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan si Ghise Pavel Dumitru au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

Citeste si 100.000 de romani ar putea ramane SOMERI din cauza ANAF

Grupul a fost sprijinit in diferite modalitati de Marta Codrut Alexandru, Blejnar Sorin, Comanita Viorel, Secareanu Florin, care reprezentau palierul de protectie, precum si de Vrinceanu (fosta Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau in subordinea celorlalti membri si executau dispozitiile acestora, cunoscand scopul urmarit”, se arata in comunicatul DNA.

Chirvasitu, Nemes si una dintre firmele implicate au transferat 13.212.000 dolari din banii obtinuti din evaziune fiscala in Dubai, justificarea fiind un contract de consultanta. Conform procurorilor DNA, Codrut Marta a sprijinit grupul infractional in schimbul unei parti din beneficiile obtinute, asigurand legatura cu functionari publici aflati in sfera lor de influenta si care erau in pozitia de a le proteja interesele.

Citeste si Oamenii din jurul lui Traian Basescu au devalizat Romania. Iata doar cateva din cazurile

Radu Nemes ii cerea lui Marta sa influenteze numirea unor functionari pentru a-si proteja activitatea evazionista. Blejnar, pe atunci presedinte al ANAF, Comanita, sef al Vamilor si Florin Secareanu, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, au garantat protectia grupului lui Nemes. Ei s-au intalnit cu liderii gruparii de mai multe ori. Asa cum am precizat, sotii Nemes au fost arestati de FBI intr-un buncar. Anchetatorii americani au gasit acolo kilograme de aur, bijuterii, arme de foc si masini scumpe.

Citeste mai multe pe jurnalul.ro
Adauga un comentariu