Actualitate

Pe cine a platit RMGC in 2013

Publicat: 10 dec. 2013
1

In 2013, unii au protestat, altii au incasat. Cei care au castigat efectiv bani din afacerea „Rosia Montana” au fost politicieni influenti, afaceristi controversati, academicieni cunoscuti si toate televiziunile importante din tara.

In prezent, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care detine licenta de exploatare a aurului la Rosia Montana, este urmarita penal pentru spalare de bani. Corporatia a intrat in atentia procurorilor dupa o tranzactie de peste un million de lei cu una dintre „firmele-fantoma” anchetate in dosarul „Pavaleanu” – caz in care a fost arestat un consilier de la Secretariatul General al Guvernului si in care DNA cerceteaza legaturi politice cu sefi din PSD.

RISE Project a urmarit traseul banilor in acest caz, investigand si tranzactiile RMGC din acest an. Cele purtatoare de TVA sunt declarate la Fisc, iar Fiscul grupeaza aceste informatii intr-un asa-numit „Dosar de inspectie fiscala”. RISE Project a obtinut dosarul fiscal al RMGC si a analizat platile efectuate de corporatia miniera in 2013.

Prietenul lui Ponta
 Glar Construct, firma legata de Sebastian Ghita, a construit case pentru satenii relocati din Rosia Montana
In decursul acestui an, televiziunea de stiri Romania TV (RTV) a incasat 1.542.721 lei de la RMGC. Informatia reiese din doua tranzactii inregistrate la Fisc. Televiziunea RTV functioneaza pe firma RTV Sattelite Net care, de altfel, a incasat banii de la societatea miniera. Patronul din acte al televiziunii este un cetatean de 29 de ani din Ploiesti, pe nume Radu Mihai Tronaru. Pe acesta, insusi magnatul Sebastian Ghita l-a reprezentat in relatia RTV cu CNA. Tot un ploiestean este directorul general al televiziunii. Il cheama Alexandru Iacobescu si ii datoreaza lui Sebastian Ghita fix 90.300.000 de euro. Acest imprumut e mentionat in declaratia de avere depusa de Ghita la Parlament.

Sebastian Ghita este deputat PSD, la primul mandat, si membru al comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Inainte de alegerile din 2012, era afacerist prosper si sponsor oficial al PSD (anterior, si al PDL). Ghita este cel care a fondat corporatiile IT Asesoft si Teamnet International, abonate la contracte publice cu statul si care s-au dezvoltat in ritm alert inca de pe vremea guvernului Nastase. Desi, in calitate de om de afaceri, Sebastian Ghita ocupa un loc fruntas in topurile Capital – in prezent, deputatul Sebastian Ghita nu mai detine, oficial, nicio firma. Declaratia sa de interese ii mentioneaza doar statutul de membru in Consiliul National al PSD.

„Asta-i piata publicitatii. Eu n-am de unde sa stiu daca aceste tranzactii (RMGC – RTV) au afectat politica editoriala a postului Romania TV, adresati-va lor. Eu nu ma ocup de postul TV, nu inteleg de ce ma sunati pe mine. „, a reactionat Ghita la intrebarea RISE Project.

Glar Construct SRL din Ploiesti, o alta firma legata de Sebastian Ghita, a primit 2.599.319 de lei de la RMGC, in acest an. Glar Construct a construit case pentru satenii relocati din Rosia Montana care stateau in calea excavarilor miniere. Pe propriul website, Glar Construct arata ca a devenit partener cu RMGC inca din 2011, cand i-a fost incredintat un contract pentru construirea a 6 case in cartierul Recea din Alba Iulia. „Acest proiect este unul de o importanta deosebita pentru noi, atat din perspectiva laturii sociale a acestuia, cat si datorita posibilitatilor viitoare de dezvoltare a parteneriatului cu RMGC.”, scrie pe pagina de web a Glar Construct. Cartierul Recea a fost inaugurat in 2009, cind RMGC aprecia ca a investit 32 de milioane de dolari pentru construirea a 125 de case.

Sebastian Ghita a intrat in firma Glar Construct in 2005 si, sase ani de zile, pana in 2011, a figurat in actionariatul SRL-ului alaturi de prietenul sau din liceu, Gabriel Anghel zis „Ceata”. Dar asta, pana recent, cand Ghita a iesit formal din toate afacerile. Glar Construct face parte din consortiul care a descarcat deseurile toxice de pe controversata nava Flaminia. Intrebat de RISE Project, Sebastian Ghita sustine ca nu mai are niciun fel de relatie cu firma Glar Construct „de foarte multa vreme”. Totusi, anul trecut, pe 14 august, Glar Construct a pus un gaj in favoarea firmei 2K Telecom din Ploiesti pentru o scrisoare de garantie de la BCR. Garantia Glar Construct consta intr-o polita de asigurare si o ipoteca pe un depozit colateral. Aceeasi polita garanteaza si un imprumut luat de holdingul Asesoft cu trei luni mai devreme, in data de 12 iunie 2012. Firma 2K Telecom este detinuta si administrata de fratele lui Sebastian Ghita, Alexandru, iar Asesoft e afacerea fanion a familiei. Garantiile pentru 2K Telecom si Asesoft sunt valabile pana in august 2017 si, respectiv, iunie 2017.

Relatia apropiata dintre premierul Victor Ponta si Sebastian Ghita este de notorietate, asumata de ambii. Acest subiect e folosit frecvent in razboaiele dintre palatele Cotroceni si Victoria, chiar daca ambele sunt conduse de doi sutinatori consacrati ai proiectului minier.

Consilierul lui Ponta
Adica, Ionel Blanculescu. Acum, este consilierul onorific al premierului Romaniei, Victor Ponta. In trecut, a fost secretar de stat si ministru delegat pentru coordonarea Autoritatii de Control in guvernul Nastase.

Dincolo de functiile publice, Ionel Blanculescu face afaceri prin firma Consultanta si Investitii Financiare SRL – al carui nume dezvaluie si domeniul de activitate al companiei. Blanculescu detine 90% din acest SRL cu sediul operational intr-un compex imobiliar din sectorul 3 al Capitalei, in timp ce restul participatiilor ii revin sotiei sale.

Cert este ca, in 2013, firma lui Ionel Blanculescu a primit 122.910 lei de la o agentie digitala de PR si publicitate. Aceasta din urma se numeste Republika Interactive si e una dintre casele de lobby angajate de RMGC.

Documentele obtinute de la Fisc arata, in mod clar, traseul banilor pompati de RMGC: corporatia miniera a platit 1.484.699 lei agentiei Republika Interactive, care, dupa ce a facturat aceasta suma, a transferat banii spre alte entitati din propriul grup, precum si spre societatea lui Ionel Blanculescu.

Chestionat de RISE Project, Ionel Blanculescu a avut doar atat de spus: „Toate contractele mele sunt de consultanta, realizati ca eu avand expertiza in domeniu, lumea apeleaza la mine. De aceea, eu am multe contracte, dar nu-mi amintesc exact care este obiectul aceluia incheiat cu firma Republika Interactive. Voi verifica.” Peste doua zile, Ionel Blanculescu a revenit, a admis existenta contractului sau cu agentia, dar a invocat clauze de confidentialitate – „asa cum are orice contract”. Consilierul lui Victor Ponta e sustinator public al proiectului „Rosia Montana”.

Strategii digitali ai lui Basescu
PR-istii de la Republika Interactive administreaza campaniile de publicitate online ale RMGC, dar si postarile din spatiul virtual romanesc favorabile corporatiei miniere. Tot Republika Interactive a gestionat si campania electorala a lui Traian Basescu, pe segmentul social-media, la alegerile prezidentiale din 2009. Agentia se lauda ca 6 milioane de romani au primit atunci mesajele lui Traian Basescu pe retele socializare.

Nici Justin Kadima, seful agentiei Republika Interactive, nu dezvolta subiectul contractelor cu RMGC si, respectiv, cu Ionel Blanculescu: „Eu nu pot sa va dau informatii despre partenerii nostri, va dati seama, noi derulam multe contracte si nu cred ca ar fi in regula. In fond, puteti fi oricine, puteti fi de la concurenta… Si nici daca ne intalnim, nu cred ca va pot spune mai multe. Vad ca subiectul Rosia Montana e de mare actualitate, stirile se deschid cu asta, dar noi nu putem vorbi asa.”

Fiicele lui Voiculescu
Cele doua fete ale magnatului Dan Voiculescu, Corina si Camelia, au primit 468.264 lei de la RMGC direct prin firma Global Media Solutions SA. Aceasta companie pe care surorile Voiculescu o impart frateste isi are sediul in cladirea Grivco din Bucuresti, acolo unde functioneaza si cartierul general al trustului media Intact. De altfel, aceeasi Global Media Solutions plateste drepturile de autor ale salariatilor postului TV Antena 3.

Antena 3, la randul ei, a incasat 495.936 lei de la RMGC. La acesti bani, se adauga si alti 580.872 lei primiti de Antena 1 (Antena TV Group) din aceeasi sursa. Toate, in 2013.

Carla Donciu, directorul de comunicare al postului Antena 3, a comentat scurt aceasta situatie: „Bugetele de publicitate allocate de diverse companii trustului Intact nu cumpara opinia, ci expunerea mesajului lor intr-un spatiu de emisie reglementat de lege. De asemenea, vreau sa reamintesc ca Antena 3 este postul de televiziune care a organizat cele mai multe dezbateri pe acest subiect, cu opinii pro si contra.”

Oficial, Antenele sunt controlate de cele doua fete ale lui Dan Voiculescu, precum si de fundatia „Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei”.

Consilierul lui Nastase
Si Mihai Ciprian David, fost consilier al ex-premierului Adrian Nastase, a primit 311.732 lei de la RMGC. Plata a fost incasata de Aerotravel, agentia lui de turism. David confirma: „Da, cred ca pentru deplasari, au cumparat bilete. Contractul cred ca-i mai vechi. Suma, oricum, nu-i mare si n-are nicio legatura cu faptul ca am fost consilierul lui Nastase, nu cred ca aveam contract cu ei atunci.”

PSD-ist cu state vechi, Mihai David a fost, in perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Nastase. N-a fost o premiera pentru el, fiindca, anterior, acelasi MIhai David fusese si consilierul premierului Mugur Isarescu. Anii au trecut si in iunie 2007, David a devenit presedinte al organizatiei municipale PSD Brasov, iar in guvernarea PDL-PSD din perioada 2008-2009, el a fost numit director general al Hidroelectrica, la solicitarea PSD.

Mihai David si agentia sa de turism au fost implicati in scandalul „Aerotravel”, fiind acuzati ca au plimbat pe bani publici cativa parlamentari si familiile lor, in locul unor elevi olimpici. In noiembrie 2010, presedintele Basescu a declarat ca David a ajuns la Hidroelectrica sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu care avea interese in domeniul energetic.

Consilierul lui Tariceanu
Marius Andrei Marcovici, fostul consilier personal al premierului Calin Popescu-Tariceanu, a incasat si el 179.831 de lei de la RMGC. Banii au intrat in contul Mysore Consulting SRL, compania lui Marcovici.

„Da, e un contract de consultanta pe care l-am incheiat cu RMGC si care se intinde pe anumita perioada. Va referiti la plata din acest an. N-am nicio problema sa vorbesc depre asta, insa acest contract are mai multe clauze de confidentialitate, asa ca si daca as vrea sa va dau mai multe amanunte, tot n-as putea. Va puteti uita insa la obiectul de activitate al firmei mele si veti deduce astfel tipul contractului”, a spus Marius Marcovici. Mysore Consulting este specializata pe consultanta in domeniul relatiilor publice si comunicare.

In trecut, Marius Marcovici a administrat o firma in care Remus Truica, fost consilier al lui Adrian Nastase, detinea 30% din participatii.

Sora primarului din Rosia Montana
Printre beneficiarii importanti ai banilor RMGC se numara sora primarului din Rosia Montana, Eugen Furdui. Edilul este presedintele filialei PDL din Rosia Montana, el emite autorizatii locale si contabilizeaza sustinerea localnicilor fata de proiectul minier din localitate.  In acelasi timp, firma Manuel-Inter, detinuta de Elisabeta Furdui (sora primarului), a incasat, in 2013, suma de 690.936 lei de la RMGC.

„Eu nu am nicio legatura, societatea este din Rosia Montana, nu am habar despre ce suma este vorba. E problema lor (n.r. a RMGC) cu ce firme isi contracteaza licitatiile. Nu sunt in incompatibilitate, nu am nicio treaba cu familia mea, stiu ca presteaza  parte din serviciile de transport. Eu emit autorizatii in functie de avizele care mi se aduc”, ne-a declarat Eugen Furdui, primarul din Rosia Montana.

SRL-ul Manuel-Inter presteaza servicii de transport pentru RMGC, adica aduce zilnic la munca angajatii companiei care traiesc in localitatile invecinate.

Academicieni pe persoana fizica
Academicienii Alexandru Vulpe si Razvan Theodorescu fac parte din „Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana” – grup care organizeaza dezbateri si emite rapoarte legate de soarta patrimoniul arheologic de la Rosia Montana. Din postura de voci avizate, cei doi academicieni au sustinut proiectul minier in cadrul tuturor dezbaterilor publice la care au participat, inclusiv in fata Comisiei de Ancheta din Parlament.
„Ceea ce se distruge  este… nu pot sa spun lipsit total de importanta, dar de o importanta minora fata de ceea ce se conserva. (…) Galeriile romane sunt pastrate numai in anumite zone si aceste zone sunt astazi conservate prin grija celor care au sponsorizat aceste sapaturi, respectiv RMGC”, argumenta Alexandru Vulpe, presedintele sectiei de ?tiinte Istorice si Arheologice din Academia Romana, in incercarea de a convinge comisia parlamentara.

„S-a vorbit foarte mult despre Rosia Montana si UNESCO. Este una dintre cele mai mari prostii care se pot… dar, in Romania, exista multi amatori. Deci, onorata comisie, cand auziti Rosia Montana pe lista UNESCO radeti si treceti mai departe. „, adauga Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii in guvernul Nastase.

Nici unul, nici celalalt, nu au societati comerciale prin care sa primeasca bani de la RMGC, asa ca s-au facut persoane fizice autorizate (PFA). Reputatii specialisti au incasat anul acesta cate 14.489 lei fiecare, in conturile Vulpe R. Alexandru PFA si, respectiv, Theodorescu Emil- Razvan PFA.

Alexandru Vulpe a refuzat sa comenteze, pe fond, acest subiect: „Pai, si ce?! Nu pot vorbi acum!” In schimb, Razvan Theodorescu o spune direct: „Eu ofer consultanta RMGC pe acel PFA. Grupul este total independent si nu are nicio legatura cu consultanta pe care o dau eu, da?”.

In perioada 2001-2004, in timpul mandatului de ministru al culturii al lui Razvan Theodorescu, au fost eliberate primele certificate de descarcare de sarcina arhelogica – acte administrative foarte importante, fara de care nu poate incepe exploatarea in aria vestigiilor istorice. In acea perioada, Ministerul Culturii a emis si certificatul de descarcare pentru masivul Carnic – anulat ulterior de Curtea Suprema la solicitarea organizatiilor neguvernamentale.

Consultantul politic
Renumitul consultant politic Dan Andronic apare si el in dosarul fiscal al RMGC. In 2013, agentia D.A. Communication & Media, patronata de Andronic, a facturat catre RMGC servicii in valoare de 420.200 lei. Ulterior, o parte din acesti bani (265.500 lei) au plecat din contul firmei lui Andronic in cel al postului B1 TV – controlat, in acte, de mai multe companii ale familiei Paunescu in asociere cu Sorin Oancea, managerul televiziunii. Tot agentia lui Andronic a mai trimis 131.275 lei, din banii incasati de la RMGC, catre editura Tipogrup Press, controlata de ziaristii Mircea Pufu si Ion Cristoiu. Aceasta din urma este publisher-ul revistei Historia. Pe de alta parte, Dan Andronic este proprietarul ziarului Evenimentul zilei si al revistei Capital.

Dan Andronic a raspuns frontal intrebarilor RISE Project: „Intr-adevar, firma D.A. Communication este si regie de publicitate si, in mare parte, vinde reclama la EVZ si Capital, dar nu numai. Nu-mi aduc aminte exact cat a luat atunci B1 TV si Historia, sunt contracte bilaterale, oricum. Nu-i nimic ascuns sau in neregula.”

Minerul TV
Potrivit dosarului fiscal al RMGC, corporatia a platit publicitate tuturor televiziunilor importante din Romania. In afara de cele mentionate mai sus, posturile care au luat bani in 2013 sunt: Pro TV (959.414 lei), B1 TV 614.996 de lei), Kanal D (217.978 lei), Prima Tv (175.076 lei), Realitatea TV (75.116 lei), TVR (102.040 lei), Etno TV (12.710 lei), Alba TV (22.780 lei) si agentia de stiri Mediafax (13.651 lei).

sursa: Rise Project




Adauga un comentariu