National

PDL isi alege noua conducere – Blaga cere demisia lui Ponta – UPDATE 18:50

Publicat: 30 iun. 2012
1

Partidul Democrat Liberal isi alege, sambata, noul presedinte si noua conducere, intr-o Conventie Nationala Extraordinara convocata dupa alegerile locale din 10 iunie. Rezultatele slabe inregistrate atunci au determinat conducerea partidului, in frunte cu Emil Boc, sa-si dea demisia, declansand alegeri in partid.

Dupa ce unii din greii partidului s-au dat la o parte din fruntea partidului, altii si-au anuntat candidatura. Singurul candidat la functia de presedinte al formatiunii este Vasile Blaga, care si-a lansat motiunea fiind convins ca e necesar ca „PDL sa se revigoreze si sa-si regaseasca rolul de principal partid de opozitie”.

Gheorghe Flutur, presedintele PDL Suceava, si-a depus candidatura la functia de secretar general al partidului.

18.01 – Incepe votarea secretarilor generali adjuncti si a secretarilor executivi.

18.00Trezorier al formatiunii a fost ales Ion Ivascu.

17.57Vicepresedinti PDL: George Scripcaru, Mircea Hava, Gabriel Berca, Boagiu Anca, Raluca Turcan, Andreea Paul Vass, Cristian Boureanu, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru, Traian Igas, Florin Popescu, Alin Tise, Costica Canacheu, Sulfina Barbu. Printre perdanti, Silviu Prigoana.

16.31 – Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe Vasile Blaga si prin intermediul Facebook-ului. „Il felicit pe Vasile Blaga pentru alegerea in functia de presedinte PDL si sper ca, de aici inainte, impreuna, sa putem normaliza relatia dintre Putere si Opozitie in sensul civilizarii si respectarii normelor democratice. Bineinteles, vom fi adversari, dar nu cred ca trebuie sa fim dusmani”, a scris Ponta pe reteaua de socializare.

16.30Cristian Preda: „Printre cei 4 prim-vicepresedinti e unul care a castigat (la alegerile locale – n.red), unul care a pierdut la limita, unul care a pierdut cu un scop destul de modest si bloggerul Cristian Preda (…) Voi continua sa fiu critic”, a spus europarlamentarul dupa ce a fost ales prim-vicepresedinte.

Cristian Preda: Nu vom repeta delirul USL

16.20 – Analistul politic Cozmin Gusa spune ca alegerile din PDL i se par o „mascarada” de vreme ce exista un candidat unic si ca are impresia ca in partid se schimba doar „placutele de inmatriculare” din „BUBA” (Basescu, Udrea, Boc, Anastase) in „BVB” (Blaga, Videanu, Berceanu).

„Vasile Blaga o sa poata sa mentina pentru inca o perioada pe linia de plutire un partid care parea ca se scufunde accelerat. In acelasi timp insa, alegerile din PDL mi se pare ca pot reprezenta doar un gest de imagine nereusit, ba chiar o mascarada. In conditiile in care starea partidului e atat de grava si perceptia la nivelul populatiei e atat de negativa, sa ai un singur candidat la presedintia PDL mi se pare ca reprezinta adevarata dimensiune a crizei interne”, a spus Gusa.

16.15 – Mircea Hava, presedintele Consiliului Judetean Alba: „O sa avem timp sa explicam ceea ce facem, sunt sigur ca nu vom gresi si nu vom pierde”.

16.10 – Andreea Paul: „La aceasta conventie, PDL a avut un program in 3 puncte: punctul 1 – unitate, punctul 2 – unitate, punctul 3 – unitate”.

16.00
Gheorghe Flutur, noul secretar general: „Va trebui s-o luam sistematic, sa plecam in teritoriu (…)orice partid responsabil isi propune castigarea alegerilor, dar este foarte greu in acest moment”.

15.55 – Vasile Blaga a declarat ca va coopera foarte bine cu membrii alesi ai conducerii, chiar si cu cei care l-au criticat in trecut: „Sunt convins ca voi lucra foarte bine cu tot partidul”.

15.50Mihai Stanisoara, proaspat prim-vicepresedinte: „In principiu, o sa ma ocup de dialogul cu societatea civila, dar sa nu inseamna doar mediul academic, inseamna patronate, sindicate, mediul de afacero, ONG-uri, foarte-foarte repede trebuie sa relansam aceasta comunicare, care a suferit uneori.”

15.45 – Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe Vasile Blaga prin SMS, informeaza Realitatea Tv.

15.43Teodor Baconschi a plecat nervos de la sedinta Colegiului Director al PDL, dupa anuntarea listei cu noii prim vicepresedinti. Acesta isi depusese candidatura insa nu a intrunit suficiente voturi. „Am pierdut, continuam. Este o infrangere, iau act de ea. Le multumesc tuturor celor care m-au sprijinit. Sunt putin dezamagit de ce s-a intamplat, raman un simplu membru”, a declarat acesta.

15.40 – Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca partidul se va sfatui cu Traian Basescu „de cate ori va fi nevoie” si s-a declarat convins ca dupa incetarea mandatului de presedinte, seful statului „va ramane apropiat” de PDL.

„Presedintele Traian Basescu este aliatul nostru, este partenerul nostru, al PDL. A fost, este si va fi in continuare partenerul nostru. Ne vom sfatui cu dansul ori de cite ori va fi nevoie si sunt convins ca dupa incheierea mandatului de presedinte, dansul va ramane apropiat de PDL. Dansul a declarat ca nu va mai face politica, dar este partidul pe care dansul l-a condus cindva, nu vad cum sa nu aiba in continuare o atitudine pozitiva fata de PDL”, a declarat Stolojan.

15.31
– Se trece la alegerea vicepresedintilor. Sunt 30 de persoane care candideaza pentru 15 pozitii de vicepresedinte.

15.30 – Gheorghe Flutur, presedintele PDL Suceava, este noul secretar general al partidului.

15.20 – Mihai Stanisoara, Cristian Preda, Cezar Preda si Dorin Florea sunt noii prim vicepresedinti PDL. Theodor Paleologu si Teodor Baconschi isi depusesera si ei candidaturile insa nu au intrunit suficiente voturi.

14.21 – Blaga prezinta lista de candidati pentru functiile de prim-vicepresedinti si de secretar general. Incepe procesul de votare pentru functiile de prim-vicepresedinti si de secretar general.

14.20 – Noul presedinte PDL a propus transformarea Conventiei Nationale Extraordinare in Consiliul National de Coordonare. Gheorghe Albu a fost votat cu 1134 de voturi pentru si 46 voturi impotriva in functia de presedinte al Comisiei de revizie si control.

14.15 – Blaga a propus spre analiza si adoptare o rezolutie. Rezolutia sustine urmatoarele: „Conventia Nationala a PDL face apel catre toate fortele pro-democratice din Romania sa se delimiteze de atacul impotriva legalitatii si a statului de drept lansat de Guvernul USL condus de primul ministru Victor Ponta.

PDL considera ca este absolut necesar un parteneriat cu societatea civila pentru pastrarea si consolidarea valorilor democratice si institutiile statului de drept construite in ultimii 22 de ani si puse acum in pericol de actiunile USL.

PDL este convins ca in aceasta situatie grava pentru democratie este cu atat mai necesara reunirea pe o platforma comuna a Partidului Democrat Liberal alaturi de toate organizatiile, fortele politice si personalitatile de centru dreapta din Romania”.

Odata adoptata, aceasta rezolutie constituie, alaturi de motiunea PDL – Pentru o societate dreapta, programul politic al partidului.

14.10 – Vasile Blaga tine un discurs de acceptare a noii functii. „Va multumesc pentru incredere. Va spun drept: nu este timp de prea multe vorbe. Alaturi de echipa pe care o veti vota cu mintea, mai putin cu sufletul, intram intr-o etapa noua a PDL. Vom adauga acestei istoriei noastre tot ce este necesar pentru un PDL al anului 2012. Un PDL lider al dreptei romanesti, un PDL catalizator. Un partid care este capabil sa anime si sa inspire fortele politice ale dreptei si energia societatii romanesti. Dar nu putem obtine nimic fara munca”.

14.06Daniel Buda este presedintele Comisiei Nationale de Statut, Etica si Litigii.

14.05 – Blaga a obtinut 1197 voturi pentru si 28 impotriva – oficial. Emil Boc il felicita si ii inmaneaza o placheta pe care scrie „Voteaza. PD-L tine cu tine”.

13.50Vasile Blaga a fost ales presedinte al PDL.

12.42Traian Ungureanu: „Nu e vremea vorbelor, e vremea faptelor. Fapt: vad dreapta. E timpul sa o unim. Vreau sa fiu Ungureanul vostru…Portocaliul trebuie sa fie culoarea unei tari normale. Mesajul este: adevarul va ajunge din urma, minciuna si hotia va scufunda.”

12.27Theodor Paleologu: „Va rog sa nu ma votati pentru prima functie la care candidez, prim vice-presedinte. Va rog sa nu ma votati, nu sunt un greu al partidului, nici un brand, sunt unul din miile de luptatori care s-au batut si au pierdut. Daca as fi prezentat o motiune la aceasta Conventie s-ar fi intitulat Leonidas la Termopile. Fara sacrificul celor 300 nu s-ar fi produs victoria de la Salamina. Bataliile pierdute din start trebuie duse cu aceeasi determinare. Dar daca nu mai puteti fara mine, daca nu mai puetti de dragul meu, ma gasiti la secretari executivi”.

12.25Teodor Baconschi:” Am aderat la motiunea lui Blaga pentru ca are o puternica tenta democrata. N-are rost sa ne punem cenusa in cap sau sa ne imbatam cu apa rece, nici sa ne fixam in critica a ce a fost. Important este ca partidul sa nu se rupa. La fel de important este ca partidul sa scoata din apatie pe cei 50% dintre romani educati, antreprenori, care nu se mai regasesc in niciun partid. O putem face”.

12.00
Ioan Oltean, care nu mai candideaza: ” Avem un guvern care devalizeaza proprietatea intelectuala”.

11.55 – Vorbeste Raluca Turcan .

11.52
Cezar Preda: „Avem in fata noastra un partid stat „.

„De-abia acum incepe greul, primarii sa aiba incredere ca in toamna lucrurile nu vor sta cum stau acum”.

11.45 – Senatorul Radu F. Alexandru sustine ca PDL a fost nevoit sa plece de la guvernare ” din cauza puciului pus la cale de USL”.


11.30
Cristian Preda insista in discursul sau pe repornirea motoarelor partidului si crearea unei opozitii solide fata de USL. „Trebuie sa intelegem ca suntem singura opozitie. Unii care ne-au fost parteneri la guvernare par sa fi abandonat in acest moment opozitia (aplauze in sala)”. Cere formarea unui guvern din umbra de urgenta.

11.25
– Mihai Stanisora il sustine pe Vasile Blaga.

11.20Andreea Paul Vass vorbeste despre proasta comunicare la guvernare: „Nu am stapanit arta comunicarii, dar am adus in limite sanatoase deficitul bugetar si inflatia. USL destabilizeaza economia”.

11.10Adriean Videanu si-a inceput discursul, spunand ca una din greseala PDL la guvernare a fost ca nu a comunicat masurile luate. Videanu insista pe independenta PDl de presedintele Traian Basescu.

11.05 – Gheorghe Flutur si-a inceput discursul: „Ne putem imbunatati performantele doar daca strangem randurile, vorbim pe o singura voce si muncim cu totii pentru un singur scop… E adevarat ca am facut si unele greseli la guvernare, dar am avut de traversat o criza serioasa. Nu inseamna ca trebuie scuzate greselile noastre”.

11.03 – Vasile Blaga incheie indemnand membrii PDL sa iubeasca partidul si exprimandu-si increderea in viitorul acestuia. „Candidez cu speranta si incredere in viitorul PDL. Asa cum v-am spus intotdeauna, iubiti acest partid, ca merita”.

10.58 – Blaga explica cum se va schimba situatia in PDL daca este ales presedinte: „Niciun membru al BPN nu va fi lipsit de responsabilitati de care va raspunde saptamanal, nu vom lucra ca la gramada ca pana acum! Fiecare va trebui sa raspunda pentru increderea pe care i-o acordati”.

Mai mult, PDL va apara alesii sai locali, asupra carora se fac presiuni: „In legatura cu alesii locali, tin sa precizez ca nu vom permite nicio actiune a USL de intimidare si santaj a lor. PDL isi va apara cu tarie alesii locali, primarii, presedintii de Consilii judetene, consilierii locali si judeteni amenintati de restauratia socialista!

Se fac presiuni enorme pentru a nu mai candida! Dar sunt barbati care vor lupta pentru partidul nostru pentru ca il iubesc!”.

10.53 – Vasile Blaga explica faptul ca PDL a ramas singurul partid important de cetru dreapta din Romania, si are un singur adversar politic, stanga socialista, condusa de Victor Ponta si Crin Antonescu: „Vreau sa fie clar pentru toata lumea: PDL are un singur adversar politic! Acest adversar este stanga socialista care poarta numele USL, condusa de Ponta si Antonescu, personaje care dovedesc ca principalul lor scop este acela de a acapara statul si a restaura un regim strain de valorile unei democratii autentice.

PDL a ramas singurul partid important de centru-dreapta! Din punct de vedere ideologic si doctrinar, PNL nu mai exista! El s-a dezintegrat in USL!”.

10.51 – Vasile Blaga ii cere demisia lui Victor Ponta, pentru plagierea lucrarii de doctorat.

10.50 – Vasile Blaga continua atacand guvernarea USL: „Acum, la putere este un alt guvern. Si dupa cum vedem, ei n-au nicio intentie de a-si face datoria fata de tara. Sunt la putere de cateva luni si tot ce vedem este imaturitate si amatorism, confuzie si discurs populist, minciuni, coruptie si plagiat.

Consecintele acestui mod de guvernare sunt extrem de grave pentru tara. Romania risca sa piarda enorm ca urmare a incompetentei si incoerentei promovate de USL. Decontul ineficientei si demagogiei USL se va vedea in curand. Ce am castigat noi in planul credibilizarii Romaniei, pierd ei, cu o nonsalanta de nedescris.

Stau si ma gandesc ce decizii majore, de mentinere a stabilitatii sau de crestere economica, a luat acest guvern? Va rog sa ma credeti ca nu gasesc trei decizii cu adevarat importante pentru dezvoltarea economiei tarii! Din pacate, nu gasesc nici macar una singura!”.

10.45 – „Am dovedit de-a lungul anilor, in intreaga mea cariera politica, ca sunt un om al dialogului! Nu am fost si nu sunt omul care sa sape transee in partid; nici atunci cand nu mi-au convenit multe lucruri, am ales calea continuitatii. Sunt un om dedicat performantei si revigorarii partidului!

Va marturisesc ca m-a durut fiecare plecare a unuia sau a altuia dintre fostii colegi, insa nu cred ca sunt foarte fericiti pentru alegerea pe care au facut-o. Dar asta e viata, fiecare la un moment dat poate sa greseasca… Eu stiu, insa, ca in viata nu poti sa alegi de mai multe ori si intotdeauna invingatori sunt aceia care respecta si lupta in orice conditii pentru principiile si angajamentele pe care si le asuma!”

10.40Vasile Blaga si-a inceput discursul: „Dorim sa relansam PDL ca principal catalizator ar fortelor politice de dreapta si de centru-dreapa. Este necesar ca PDL sa se reorganizeze, nu este un demers usor. Este necesara solidaritate. Din aceasta conventie, PDL trebuie sa iasa mai unit ca oricand, iar eu ma angajez sa fiu garantul acestui demers”.

10.35 – Este difuzat mesajul audio-video al presedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.

10.30 – „Sa nu incetam sa le amintim oamenilor ce derapaje a avut guvernarea PSD. Aceleasi derapaje se intampla astazi”, continua Emil Boc, amintind eforturile facute de PDL la guvernare pentru iesirea din criza.

10.20 – Primul vorbitor este Emil Boc, potrivit caruia, Conventia este un moment extraordinar in viata partidului: „PDL si-a propus la alegeri un scor de 25% vot politic pe plan national. Rezultatul a fost foarte aproape de ce ne-am propus. Totusi, am pierdut importante presedintii de consilii judetene, am luat decizia de a ne asuma responsabilitatea. Este un gest firesc. Este un moment in care ne desemnam o noua conducere”.

10.15 – Se intoneaza Imnul Romaniei. Lucrarile Conventiei PDL au inceput.

10.10 – Vasile Blaga converseaza cordial cu pedelistul ranit, Victor Boiangiu, deputat de Giurgiu, care zambeste si pare ca si-a revenit. Alaturi de Blaga de afla presedintele demisionar al PDL, Emil Boc.

10.03 – Un participant la congresul PDL a fost ranit si are nevoie de ingrijiri medicale. Nu se stie daca i s-a facut rau sau s-a impiedicat, insa are o rana sangeranda la cap. Raluca Turcan ii acorda primele ingrijiri, pana la sosirea unei ambulante.

09.20
– Echipa lui Vasile Blaga se afla la Palatul Parlamentului, unde se fac ultimele pregatiri inainte de Conventie.

09.10 – Membrii PDL au inceput sa vina la Palatul Parlamentului, la sala Alexandru Ioan Cuza, unde se desfasoara Conventia.

La depunerea motiunii sale, Blaga a anuntat o apropiere de proiectul politic al fostului premier, Mihai Razvan Ungureanu, cu care PDL ar urma sa realizeze in pol de dreapta, si si-a anuntat si echipa, precizand ca isi doreste in mod special sa-l aiba ca secretar general al partidului pe Gheorghe Flutur, un om cu care a spus ca „se intelege din priviri”.

„Sunt un om al dialogului, nu am fost omul care sa sape transee in partid. Toata lumea e binevenita pentru a pune umarul la relansarea partidului nostru”, a subliniat Blaga, tinand sa-i multumeasca si presedintelui demisionar al PDL, Emil Boc, precum si celorlalti membri ai fostei conduceri.

Gheorghe Flutur, presedintele PDL Suceava, si-a depus candidatura la functia de secretar general al partidului, motivand ca experienta sa politica de 12 ani il va ajuta in relansarea partidului si in lupta cu actuala coalitie guvernamenala.

Mihai Stanisoara, Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda, Teodor Baconschi si Teodor Paleologu candideaza pentru cele patru pozitii de prim-vicepresedinte. Andreea Paul, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Cristian Petrescu, Traian Igas, Tinel Gheorghe si altii si-au depus candidatura pentru cele 15 pozitii de vicepresedinte.

Vasile Blaga a declarat ca in cadrul Conventiei Nationale vor lua cuvantul Gheorghe Flutur, Cristian Preda, Andreea Paul, Dorin Florea si Mihai Stanisoara.

In schimb, Elena Udrea, Ioan Oltean si Roberta Anastase nu si-au exprimat intentia de a candida si vor ramane in afara BPN.

In cadrul Consiliul National de Coordonare al PDL se va alege noua structura a Biroului Permanent National al partidului, respectiv prim-vicepresedinti, secretar general, secretari generali adjuncti, vicepresedinti, secretari executivi, precum si membrii Comisiei Nationale de Integritate, Statut si Litigii si cei ai Comisiei Nationale de Revizie si Control.

sursa: ziare.com
Adauga un comentariu