Local

Patru mii hectare de padure revendicate de familia Sturdza

Publicat: 06 oct. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:63373;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Familia princiara Sturdza a depus la Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar o solicitare de retrocedare a 4.000 hectare padure •Alte 1.200 hectare padure sunt revendicate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Marea majoritate a suprafetelor de teren impadurite din judetul Iasi au fost revendicate. Astfel, 4 mii hectare de padure amplasate, cea mai mare parte pe raza comunei Podul Iloaiei au fost fost revendicate de familia princiara Sturdza. Reprezentantii familiei princiare au dovedit cu acte in regula ca sunt proprietarii de drept si, dupa cum a precizat subprefectul Florin Ungureanu, urmeaza sa fie pusi in posesie. Insa, legea impune si conditii in cazul retrocedarii padurilor. Mai precis, o persoana nu poate intra in posesia unei suprafete impadurite daca nu demonstreaza ca o si poate administra. „Familia Sturdza va primi 4 mii hectare de padure in zona Podu Iloaiei. Reprezentantul familiei a facut deja cererea si a demonstrat ca dispune de resursele financiare necesare administrarii suprafetelor impadurite. Astfel, principele Sturdza a angajat deja padurari si este pregatit sa preia si ocoalele silvice. Padurile trebuie retrocedate, dar trebuie sa ne asiguram ca nu vor fi distruse”, a declarat ieri subrefectul de Iasi, Florin Ungureanu.
De asemenea, alte 1.200 hectare de padure vor ajunge in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In aceasta privinta, au aparut insa cateva probleme. Acestea sunt cauzate, cel mai probabil, de o lipsa de comunicare din interiorul institutiei bisericesti. Epitropia, institutia care se ocupa de administrarea proprietatilor Mitropoliei Moldobvei si Bucovinei, a depus o solicitare pentru retrocedarea padurilor, la care primit si un raspuns afirmativ. „Au aparut insa probleme, deoarece Mitropolia a depus o a doua cerere pentru aceeasi suprafata de teren, folosind aceleasi acte justificative ca si Epitropia”, a mai adaugat Florin Ungureanu.

ADS ataca prefectura

O decizie a Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar a fost atacata in instanta de catre conducerea centrala a Agentiei Domeniilor Statului. Este vorba de o decizie prin care Comisia judeteana a recunoscut drepturile de proprietate pentru o suprafata totala de teren de aproximativ 40 hectare pentru Fundatia Caritatea, organizatie care reprezinta interesele comunitatilor evreiesti in intreaga lume. „Pana in prezent nu cunoastem decat faptul ca acea decizie a fost contestata in instanta. Nu cunoastem care sunt aspectele legale care ne sunt reclamate”, a spus subprefectul. Solicitarile de retrocedare a unor suprafete de teren confiscate depuse pana in prezent la prefectura ieseana vizeaza o suprafata totala de aproximativ 45 mii hectare, suprafata din care mai bine de 28 mii hectare sunt de teren agricol.
Ramona PUsCAsU
Adauga un comentariu