International

Patronul celui mai accesat site, a fost arestat

Publicat: 21 iul. 2016
1

Autoritatile americane au anuntat miercuri arestarea in Polonia si inculparea in Statele Unite pentru incalcarea drepturilor de autor a ucraineanului Artem Vaulin, acuzat ca se afla in fruntea celui mai accesat site pirat din lume, KAT.

Statele Unite vor sa obtina extradarea lui Vaulin, precizeaza intr-un comunicat Departamentul american al Justitiei (DOJ).

Artem Vaulin (30 de ani) este proprietarul site-ului Kickass Torrents (KAT), platforma care permite din 2008 reproducerea si distribuirea ilegala a sute de milioane de filme, jocuri video, programe de televiziune, piese muzicale si alte continuturi digitale, potrivit DOJ. KAT are peste 50 de milioane de vizitatori pe luna, fiind al 69-lea cel mai accesat site internet din lume, iar prejudiciul este estimat la peste un miliard de dolari, mentioneaza Departamentul in sesizare.

„Vaulin este acuzat ca se afla in fruntea celui mai accesat site pirat, care distribuie ilegal materiale protejate de drepturile de autor in valoare de peste un miliard de dolari”, arata ministru adjunct al justitiei, Leslie Caldwell, citata in comunicat.

„Pentru a scapa de fortele de ordine, Vaulin este acuzat ca a folosit servere plasate in tari de pe tot globul, mutandu-si adresele internet in functie de repetatele plangeri in civil. Arestarea sa in Polonia demonstreaza totusi, o data in plus, ca infractorii cibernetici pot fugi, dar nu se pot ascunde de justitie”, a adaugat ea.

Intr-un dosar similar extrem de mediatizat, autoritatile americane au obtinut in 2012 inchiderea site-ului de descarcare de continuturi Megaupload care, in perioada sa de varf, era al 13-lea cel mai vizitat site, tot cu 50 de milioane de utilizatori zilnic. Ele nu au reusit totusi sa il judece pe proprietarul site-ului, Kim Dotcom, care risca 20 de ani de inchisoare: justitia neo-zeelandeza a decis la sfarsitul anului 2015, dupa cativa ani de batalie judiciara, ca acesta poate fi extradat in Statele Unite, insa Kim Dotcom a facut apel.
Adauga un comentariu